Τo τελευταίο διάστημα οι ξένοι θεσμικοί μέτοχοι της Ιntralot αναρωτιούνται γιατί η εταιρεία εξακολουθεί να έχει έδρα την Ελλάδα, όπου οι φορολογικοί συντελεστές των κερδών είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Το ερώτημα ως έναν βαθμό είναι εύλογο, καθώς μόλις το 9,3% των εσόδων της Ιntralot προέρχεται από την Ελλάδα, και μάλιστα αυτό βαίνει μειούμενο, αφού οι συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ που ανανεώθηκαν πρόσφατα δεν είναι ανάλογες σε αξία με τις προηγούμενες.
Το 90,7% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τις 50 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία. Οι ξένοι θεσμικοί που ελέγχουν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (30% από την Ευρώπη και 20% από τις ΗΠΑ) αναρωτιούνται ποιο είναι το όφελος της εταιρείας να μένει στην Ελλάδα, όπου τα μερίσματα πλέον φορολογούνται με 40% και μπαίνουν στην κλίμακα, ενώ οι έκτακτες εισφορές τείνουν να γίνουν τακτικές λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ιntralot κ. Κ. Αντωνόπουλο, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει τα περί μεταφοράς έδρας, υποστηρίζοντας ότι είναι θέμα της διοίκησης. Επεσήμανε όμως ότι ακόμη και αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση το κοινωνικό προϊόν της Ιntralot για την Ελλάδα δεν θα μεταβληθεί, αφού το κέντρο ανάπτυξης τεχνολογίας της Ιntralot που απασχολεί 1.000 άτομα θα παραμείνει στην Ελλάδα.
Μιλώντας όμως με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ του ΣΕΒ επεσήμανε πως αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα στη φορολογία των επιχειρήσεων η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το έσοδο της πολυεθνικότητας. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κλιμακωτή διαβάθμιση στη φορολόγηση σε σχέση με τα έσοδα του εξωτερικού. Να φορολογούνται δηλαδή τα έσοδα από τις δραστηριότητες της Ελλάδας με τον προβλεπόμενο φόρο εισοδήματος αλλά τα έσοδα από θυγατρικές του εξωτερικού να επιβαρύνονται με 10%, κοντά δηλαδή στους διεθνείς συντελεστές
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ