Στα τέλη Ιανουαρίου, με αρχές Φεβρουαρίου υπολογίζεται τελικά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου και αυτό κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις καθώς η ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω διαδικτύου αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα που απαιτεί αποτελεσματικούς χειρισμούς σε όλα τα επίπεδα.
Στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, την οποία είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για την αγορά των VLTs, είναι η ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, αποφάσισε πρόσφατα την παράταση της δημόσιας διαβούλευσης για την αγορά των τυχερών παιγνίων. Όπως ανακοίνωσε η ΕΕΕΠ, ως νέα καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018.
Θυμίζουμε πως η ΕΕΕΠ είχε ανακοινώσει «Πρόσκληση σε δημόσια διαβούλευση» για το διαδικτυακό στοίχημα στις 28 Νοέμβρη, όπου καλούσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως τις 12 Δεκέμβρη, ενώ αφορμή για την απόφαση αυτή ήταν οι αναφορές του Υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για συνολική ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς στοιχήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κύριος Ευάγγελος Καραγρηγορίου, δημιούργησε «ομάδα εργασίας» με στόχο την ανάλυση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου των τυχερών παιχνιδιών αλλά και της κατάθεσης προτάσεων με γνώμονα την προστασία των παικτών και τα έσοδα του Κράτους.
Στόχος είναι η Επιτροπή να αξιολογήσει τις προτάσεις που θα υποβληθούν και μέχρι το τέλος του μήνα να καταθέσει την πρότασή της για το σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ. Αυτή θα αξιολογήσει και την μελέτη της Grant Thornton για τη συγκεκριμένη αγορά, ώστε με τη σειρά της η Επιτροπή να υποβάλλει την πρότασή της αναφορικά με το σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ.
Σε ότι αφορά στο έργο της ομάδας εργασίας που συγκρότησε ο Ευάγγελος Καραγρηγορίου, το αντικείμενό της είναι:
* Η μελέτη του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τη διαδικασία χορήγησης των αδειών λειτουργίας παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις χορήγησης των ως άνω αδειών, τις γενικές και ειδικές υποχρεώσεις των κατόχων τους και τις απαγορεύσεις που έχουν προβλεφθεί για τη σύννομη λειτουργία τους.
* Η ανάλυση του ανωτέρω νομοθετικού πλαισίου σε σύγκριση με εκείνα άλλων χωρών σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα, δε, σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Η αποτύπωση των θεμάτων που ανέκυψαν κατά την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου από τις επιχειρήσεις της παραγράφου 12 του άρθρου 50 του ν.4002/2011 (Α 180) και η διερεύνηση τυχόν τρόπων επίλυσής τους, συμβατών με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
* Ο εντοπισμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και η υποβολή συγκεκριμένων και συμβατών με το κοινοτικό δίκαιο προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αδειοδότηση, λειτουργία και εποπτεία των παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Η ρύθμιση για τον ιντερνετικό τζόγο θα βάλει τέλος στο επί μια εξαετία μεταβατικό στάδιο υπό το οποίο λειτουργούν οι 24 προσωρινά αδειοδοτημένες εταιρείες στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται ακόμη διάφορα σενάρια σε σχέση με τη χορήγηση των αδειών, το πλαίσιο αδειοδότησης, το τίμημα και τη χρονική ισχύ των αδειών. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να προκρίνει ως βασικό σενάριο τη χορήγηση απεριόριστου αριθμού αδειών για τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου, έναντι τιμήματος που θα καταβάλλεται ετησίως. Προσδοκία της κυβέρνησης, πάντως, είναι να εισπράξει περί τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως από το διαδικτυακό τζόγο και να βάλει τέλος στο εν πολλοίς ασαφές τοπίο που υφίσταται σήμερα αναφορικά με τη φορολόγηση των εν λόγω εταιρειών.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο για το πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το θέμα του ΟΠΑΠ περί αποκλειστικού δικαιώματος έως το 2020 στο αθλητικό στοιχηματισμό μέσω του διαδικτύου. Επίσης, ο ΟΠΑΠ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής στο διαδίκτυο των υφιστάμενων παιχνιδιών του, όπως ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο, κλπ. Τα μόνα παιχνίδια για τα οποία δεν έχει δοθεί νόμιμη άδεια σε κανένα πάροχο μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο είναι παιχνίδια τύπου καζίνο, όπως poker, blackjack, κλπ, όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη σύμβαση παραχώρησης, ο ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα άσκησης πρώτης προτίμησης.
Τέλος με απόφασή της, προ ημερών η ΕΕ αποσαφήνιζε ότι κάθε κράτος-μέλος είναι ελεύθερο να ορίζει την πολιτική του στα τυχερά παιχνίδια, βάζοντας έτσι οριστικό τέλος στις διαδικασίες διερεύνησης παραβάσεων στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το δικαίωμα των κρατών μελών να ασκούν περιοριστική πολιτική στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, όπου το κρίνουν απαραίτητο, για να προστατεύσουν στόχους δημόσιου συμφέροντος όπως είναι η προστασία των ανηλίκων, η αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια και η καταπολέμηση των παρατυπιών και της απάτης.
Διαβάστε το άρθρο “Ιντερνετικός τζόγος: Γιατί πάνε όλα πίσω. Το παρασκήνιο” του Δημήτρη Κατακουζηνού στην πηγή “www.mononews.gr”