Εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη. Μετέτρεψαν τα κέρδη τριμήνου σε ετήσια για να εμφανιστεί ως ικανοποιητικό το τίμημα νια την εκποίηση του Οργανισμού. Υπόλογος ο Γ. Στουρνάρας και για την προεξόφληση της θεωρούμενης ως ανοιχτής διαπραγμάτευσης του ΟΠΑΠ με την Emma Delta. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Να παγώσει τις διαδικασίες η κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή.
Οσμή σκανδάλου αρχίζει να αναδίδει η υπόθεση πώλησης του ΟΠΑΠ, καθώς, όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΤΑΙΠΕΔ και ανεξάρτητοι εκτιμητές κράτησαν με πλασματικό τρόπο χαμηλά την κερδοφορία του οργανισμού και με ανομολόγητο στόχο την πώληση του χρυσοφόρου οργανισμού όσο – όσο. Τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επιβεβαιώνουν, σημειωτέον, τα ίδια τα στοιχεία του Οργανισμού, αλλά αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό- η ίδια η ανακοίνωση του Γ. Στουρνάρα!
Ο βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης αποκαλύπτει συγκεκριμένα ότι «οι εκτιμήσεις τόσο του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ όσο και των ανεξάρτητων εκτιμητών της αξίας των μετοχών έγινε με πλασματικό τρόπο, καθώς η κερδοφορία του οργανισμού, ενώ ήταν σταθερά επί χρόνια στα 500-600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, πέρυσι με ειδική φορολογική ρύθμιση απομειώθηκε στα 150 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, οι υπολογισμοί για την αξία του οργανισμού έγιναν με βάση τα δεδομένα του 2012 και όχι με τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2012. Ο ορθολογικός, όμως. τρόπος υπολογισμού της αξίας του οργανισμού θα ήταν στη βάση της κερδοφορίας τουλάχιστον την τελευταία 5ετία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κανονική αξία του ΟΠΑΠ είναι τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ και άρα το 33% εκτιμάται σε πάνω από 1 δια ευρώ, χωρίς τον συνυπολογισμό της μελλοντικής υπεραξίας». Συγκεκριμένη καταγγελία, που υπενθυμίζει το «ασυλία, τέλος», για το οποίο πολλάκις έχει προειδοποιήσει, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ταυτόχρονα ο Γ. Σταθάκης παραθέτει στοιχεία για την πορεία της μετοχής: «Η σημερινή διαδικασία εξαγοράς του ΟΠΑΠ δεν είναι παρά το τελευταίο στάδιο μιας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης που εκτυλίσσεται ήδη από το 2001. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων η αξία της μετοχής του οργανισμού ξεκίνησε από κοντά στα 6 για να φτάσει έως και τα 24 ευρώ. Ο υπολογισμός του κόστους της εταιρείας στο κατώτατο δυνατό όριο αποκαλύπτει ότι η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή του δεν εξυπηρετεί την αναγκαιότητα κάλυψης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, στη βάση του οποίου νομιμοποιείται από την κυβέρνηση. Αντίθετα, εξυπηρετεί μια ιδεολογικά στρεβλή αντίληψη, που θέτει την εκποίηση της περιουσίας του Δημοσίου ως αυτοσκοπό».
«Η κυβέρνηση επιλέγει να ξεπουλήσει έναν κερδοφόρο οργανισμό, τα έσοδα του οποίου χρηματοδοτούσαν δεκαετίες τώρα τον πολιτισμό, τα γράμματα και τον αθλητισμό στη χώρα, τομείς και προτεραιότητες οι οποίες, στο πλαίσιο της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής, παραμελούνται και υποβαθμίζονται», υπογραμμίζει παράλληλα ο Γ. Σταθάκης.
Μεικτά κέρδη 1 δισ.τον χρόνο παραδέχεται ο Στουρνάρας
Αντί ουσιαστικής απάντησης, βάσει στοιχείων, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε την οδό της φθηνής πολεμικής: «Οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ ζουν στον κόσμο τους. Φτιάχνουν δικά τους σενάρια και καλούν τους οπαδούς τους να τα πιστέψουν. Όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά», σημειώνει, δίνοντας έτσι συνέχεια στο στυλ της απάντησης Στουρνάρα («κατώτερα ένστικτα» κ.λπ.) στον Αλ. Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.
Παρεμβαίνοντας εξάλλου στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ ΟΠΑΠ και του μοναδικού επίδοξου αγοραστή για το ύψος του τιμήματος, το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι «στην περίπτωση του ΟΠΑΠ προκαλούν τον λαό με ανυπόστατα ψεύδη. Η διαδικασία πώλησης ήταν η διαφανεότερη που έγινε ποτέ. Επί τέσσερις μήνες τα στοιχεία της εταιρείας ήταν απολύτως προσιτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους».
Και, ως λάτρης των αγορών, «τελικά πρέπει να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι τιμές στην αγορά δεν καθορίζονται από τις επιθυμίες τους, αλλά από τους κανόνες της αγοράς. Και οι κανόνες αυτοί τηρήθηκαν στο ακέραιο από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως φαίνεται από την επιτυχή πορεία μέχρι τώρα», διατείνεται ο υπουργός, ξεχνώντας έτσι τον βασικό κανόνα της αγοράς, ότι δεν πουλάς όταν εκείνη είναι στα «χαμηλά» της…
Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τα οποία, «από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ το Δημόσιο βγαίνει πολλαπλά κερδισμένο. Εισπράττει το τίμημα της αποκρατικοποίησης με τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος, 30% επί των μεικτών κερδών. Όχι μόνο αναπληρώνει την απώλεια των εσόδων που έχει το Δημόσιο, από το μέρισμα που θα εισέπραττε, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα έσοδα.
Για τη χρήση τού 2012 το Δημόσιο θα εισπράξει τον Μάιο του 2013 112 εκατ. ευρώ φόρο και 62 εκατ. ευρώ μέρισμα από το 34% που κατέχει.
Για το 2013 με το ειδικό φορολογικό καθεστώς εισέπραξε ήδη φόρο 85 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο! Αυτή η απλή αριθμητική δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τα μοντέλα Βόρειας Κορέας. Και ασφαλώς ο λαϊκισμός και η οπισθοδρομική κρατικιστική αντίληψη έχουν τα όρια τους».
Τα κέρδη στον Μελισσανίδη
Τα περί… Βόρειας Κορέας δεν έμειναν αναπάντητα από τον Γ. Σταθάκπ: «Αγνοούν -θυμίζει- ότι ο ΟΠΑΠ, ως κρατικός φορέας, ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (σ.σ.: το 1958) με τη συναίνεση της τότε κεντρώας αντιπολίτευσης. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όμως, πρέπει σήμερα να σταματήσει. Ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, καλούμε έστω και αυτή την ύστατη στιγμή την τρικομματική κυβέρνηση, αναλογιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, να παγώσει τις διαδικασίες».
«Το μόνο που θα γίνει» (σ.σ.: με τη συγκεκριμένη πώληση) είναι σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Παπαδημούλης στον Alpha 989- «ότι θα αλλάξει η τσέπη όπου θα μπαίνουν τα ετήσια κέρδη του ΟΠΑΠ και αντί να μπαίνουν στην τσέπη του Λημοσίου, 0ο μπαίνουν στην τσέπη του κ. Μελισσανίδη και των συνεταίρων του».
Διαβάστε το άρθρο «Ιδού το μεγάλο κόλπο στον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΑΥΓΗ του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ