Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ιδού η απάτη των τηλεπαιχνιδιών του τζόγου

Ιδού η απάτη των τηλεπαιχνιδιών του τζόγου

από
Μόνο 3 λεπτά

Μετά από δεκάδες καταγγελίες τηλεθεατών για εξαπάτηση, μετά από χιλιάδες ώρες τηλεοπτικών σκουπιδιών του είδους «1.300 ευρώ σίγουρα!!!» και αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια τηλεοπτικού τζόγου μέσα σε κάθε σπίτι, τώρα λοιπόν, αποφασίζει η κυβέρνηση δια της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να απαγορεύσει τα τηλεπαιχνίδια της απάτης.
Η στροφή της ΕΕΕΠ και η πρότασή της να απαγορευτούν τα τηλεπαιχνίδια τζόγου με την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση δεν είναι βέβαια τόσο αθώα όσο ίσως φαίνεται. Συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με παρεμβάσεις από την πλευρά του ΟΠΑΠ, ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν θέλει να λειτουργήσει ο… υγιής ανταγωνισμός της αγοράς του τζόγου -προς- όφελος- του- καταναλωτή, αλλά προτιμάει τον «προστατευτισμό» του μονοπωλίου, βάζοντας -εμπόδια- στην -απελευθέρωση- των -αγορών (!) Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κυβερνητική απόφαση, με τον επίσημο μανδύα της ΕΕΕΠ, η οποία σε συνεργασία πλέον με το ΕΣΡ και εφόσον αλλάξει ο νόμος, θα σταματήσει την προβολή του τηλεοπτικού τζόγου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΕΕΕΠ σε ενδελεχή έλεγχο διαπίστωσε πλήθος παραβιάσεων της νομοθεσίας που η ίδια πρότεινε στο παρελθόν, η ίδια αδειοδότησε και τώρα έρχεται να αποσύρει. Πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μετά από καταγγελίες για τα τυχερά παιχνίδια Call & Win, Puzzle TV, Super Game και Quiz Make R, τα οποία προβάλλονται στα κανάλια ANT-1, ALPHA, Ε Channel και Μακεδονία TV. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από 21.7 -17.9.2014 από εξουσιοδοτημένο κλιμάκιο της Διεύθυνσης με το χαρακτηριστικό όνομα «Διεύθυνση Ελέγχου και Συμμόρφωσης». Τι διαπίστωσε;

• Οι ερωτήσεις – γρίφοι στα διάφορα παιχνίδια με τη χρήση αριθμών (προσθέστε τους αριθμούς), σπίρτων (μετακινήστε τα σπίρτα και σχηματίστε τον μεγαλύτερο αριθμό), τριγώνων (πόσα τρίγωνα σχηματίζονται), κ.λπ. δεν είναι κατανοητές και σαφείς, αλλά παραπλανητικές.

• Δεν δημοσιεύονται οι λύσεις των παιχνιδιών, αλλά μόνο το αποτέλεσμα. Όταν δημοσιεύονται λύσεις, αυτές δεν είναι αναλυτικές και κατανοητές, αλλά παραπλανητικές.

{loadposition news_leading_banner}

• Στη διάρκεια διεξαγωγής των τυχερών παιχνιδιών τροποποιείται η λύση τους, αυξάνεται το χρηματικό έπαθλο και η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων.

• Ο τρόπος συμμετοχής των παικτών (διαδικασία επιλογής), παρ’ ότι πρέπει να είναι σαφής και κατανοητός και να επαναλαμβάνεται στη διάρκεια του παιχνιδιού, είναι ελλιπής.

• Αναφέρονται κίνητρα για επαναλαμβανόμενη συμμετοχή στο παιχνίδι, που θα δώσει αυξημένες πιθανότητες κέρδους. Π.χ. «400 ευρώ σίγουρα», «Με ένα, δύο τρία τηλεφωνήματα, θα καταφέρετε να έχετε στην παρέα μας». Επίσης, το κέρδος παρουσιάζεται ως κίνητρο για τη λύση προσωπικών δυσκολιών, πχ «τα λεφτά πάνε για νοίκια».

Το κοινό παροτρύνεται να τηλεφωνήσει με την αιτιολογία ότι υπάρχει πίεση χρόνου. Εμφανίζονται ρολόγια αντίστροφης μέτρησης και λεζάντες του είδους «τελευταία λεπτά» ή «γρήγορο παιχνίδι» ή «πρέπει να βιαστείτε» κ.λπ.

• Η τιμή χρέωσης δεν αναγράφεται σταθερά, σε όλη τη διάρκεια προβολής του παιχνιδιού, και συνήθως δεν εκφωνείται καθόλου. Το μέγεθος των χαρακτήρων είναι μικρότερο από το μέγεθος του αριθμού κλήσης.

• Η γεννήτρια τυχαίων αριθμών δεν είναι πιστοποιημένη.

Αυτές και άλλες πολλές είναι οι παραβιάσεις που εντοπίστηκαν στα τηλεπαιχνίδια του τζόγου της απάτης, κατά περίπτωση.
Όμως οι εταιρείες δεν σταματούν εδώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με προσφυγή εταιρείας τηλετζόγου στα γερμανικά δικαστήρια (!) έχουν παραπέμψει σε δίκη σύσσωμο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όλα τα μέλη του, κατηγορώντας τους ότι εξαιτίας των αποφάσεών τους υπέστησαν… επιχειρηματική ζημιά.
Διεκδικούν έτσι από κάθε μέλος 182.000 ευρώ. Η δίκη θα γίνει τον Ιανουάριο σε δικαστήριο του Ντύσελντορφ.

Διαβάστε το άρθρο “Ιδού η απάτη των τηλεπαιχνιδιών του τζόγου” στην πηγή “ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ