Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η περιπέτεια ενός άρθρου για τα τυχερά… παίγνια

Η περιπέτεια ενός άρθρου για τα τυχερά… παίγνια

από
Μόνο 2 λεπτά

Απουσία στρατηγικής στην αγορά τυχερών παιγνίων προκύπτει από τις κινήσεις της πολιτείας, ως προς τη ρύθμισή της, ήδη από την εποχή της ψήφισης του νόμου 4002/2011. Κι αυτό γιατί ήταν σε πολλά σημεία εντελώς… διαφορετικός σε σχέση μ’ αυτόν που η χώρα κοινοποίησε στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπό την πίεση των δημοσίων εσόδων, ψήφισε ένα νόμο που βασικός του στόχος ήταν η ενίσχυση του ΟΠΑΠ, μέσω της εκχώρησης νέων αδειών, που θα απέφεραν στο Δημόσιο περί το 1 δισ. ευρώ.

Κάτι όμως που αντίκειται με τις ευρωπαϊκές αρχές, με αποτέλεσμα ακόμα να ταλανίζεται η αγορά, ενόψει μάλιστα και της πώλησης του Οργανισμού.

Αλλά ακόμη και μετά την ψήφιση του ν. 4002/2011, η κυβέρνηση δεν απέκτησε πυξίδα για να βρει τον προορισμό της.

Είναι ενδεικτική η ιστορία με το άρθρο 325, στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε τέλος Μαρτίου του 2012 στη Βουλή και ρύθμιζε τις σχέσεις των διαδικτυακών παρόχων τυχερών παιγνίων.

Αποσύρθηκε πριν καν την ψήφιση του νόμου. Οι ρυθμίσεις του καθιστούσαν πανίσχυρη την Επιτροπή Ελέγχου & Εποπτείας των Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Η Επιτροπή που είχε δημιουργηθεί επί υπουργίας κ. Ευ. Βενιζέλου, και σταδιακά μετετράπη σε Ανεξάρτητη Αρχή, περιέλαβε πρόσωπα της δικής του επιλογής, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ν. Δ.

Τελικά το σχέδιο νόμου για τη «Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος» ψηφίστηκε στις 10/4 από την Ελληνική Βουλή, χωρίς το σχετικό άρθρο 325. Με τον τρόπο αυτό παρέμεινε νομικά μετέωρη η λειτουργία των διαδικτυακών παρόχων τυχερών παιγνίων, εκείνων που είχαν υποβάλει τα σχετικά έγγραφα στο υπουργείο Οικονομίας στο τέλος του 2011.

Την κατάσταση ήρθε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο μια ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, στις 18/4, σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των διαδικτυακών παρόχων. Η σχετική εγκύκλιος επιχειρούσε την ερμηνεία του 4002/2011, αλλά σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ άνοιγε μια «κερκόπορτα» για τη δημιουργία νόμιμου online τζόγου στην Ελλάδα.

Παράλληλα έδινε τη δυνατότητα στα Internet Cafe να αποτελέσουν εν δυνάμει ένα επίγειο δίκτυο πρακτορείων τυχερών παιγνίων. Με την εξέλιξη αυτή εναντιώθηκαν σθεναρά η διοίκηση -αλλά και οι πράκτορες- του ΟΠΑΠ.

Ο πρόεδρός του απέστειλε επιστολή στον υπουργό κ. Σαχινίδη, αλλά ο τελευταίος στην απάντησή του υπεραμύνθηκε της ερμηνευτικής εγκυκλίου που είχε υπογράψει πριν από λίγες ημέρες.

Η πίεση ωστόσο δεν σταμάτησε στην ανταλλαγή επιστολών. Μια ομάδα πρακτόρων του ΟΠΑΠ μετέβη στη Λάρισα και συνάντησε τον υπουργό πριν από 10 ημέρες, με βασικό αίτημα την απόσυρση της εγκυκλίου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν τη μεθεπομένη στο υπουργικό γραφείο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Υπό την πίεση των πρακτόρων, του ΟΠΑΠ, αλλά και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, τελικά ο κ. Σαχινίδης, μαζί με τον γ. γ. του υπουργείου, Η. Πλασκοβίτη, πείσθηκε για την ορθότητα των απόψεών τους. Έτσι στις 27/4 η επίμαχη εγκύκλιος αποσύρθηκε από τον δικτυακό τόπο της «Διαύγειας».

Ο όλος χειρισμός αναμφίβολα αναδεικνύει την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας σε ό, τι αφορά τα τυχερά παίγνια. Αποτέλεσμα; Ούτε η αξία του ΟΠΑΠ αυξάνει, αλλά ούτε βάζει έσοδα από τον παράνομο (διαδικτυακό) τζόγο στα δημόσια ταμεία.

 Διαβάστε το άρθρο «Η περιπέτεια ενός άρθρου για τα τυχερά… παίγνια» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   ρεπορτάζ  Β. Μανδραβέλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ