Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η κρίση δημιουργεί πιέσεις και σενάρια

Η κρίση δημιουργεί πιέσεις και σενάρια

από
Μόνο 2 λεπτά

Την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση, η οποία προκαλεί τεράστια προβλήματα στη διαχείριση του δημόσιου χρέους και καθιστά επιτακτική την αύξηση των εσόδων, o τομέας των τυχερών παιχνιδιών βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση. Η εμπόλεμη κατάσταση στην ανθηρή βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών έχει βλάψει τους πάντες και τα πάντα και οι πολιτικοοικονομικές αντιπαραθέσεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξία για το μέλλον.

Κανένας σήμερα δεν γνωρίζει το μέλλον της αγοράς, αφού κανένας δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της επόμενης μέρας.

Ήδη οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις επανέφεραν στη συζήτηση το θέμα των κρατικοποιήσεων, γεγονός που ανοίγει ένα μεγάλο μέρος ζητημάτων, όπως αυτό του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων. Σήμερα το ελληνικό δημόσιο χάνει ετησίως 500 εκατ. ευρώ σε μερίσματα και άλλα 200 εκατ. ευρώ σε αυξημένες δαπάνες λόγω της συμμετοχής των ιδιωτών κατά 66% στην ΟΠΑΠ Α.Ε.

Πρακτικά, δεν είναι πιθανή μια κρατικοποίηση του ΟΠΑΠ μέσω της οποίας θα περάσει κατά 100% στο ελληνικό δημόσιο επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει η εξαγορά, όμως παράγοντες της αγοράς δεν μπορεί να αποκλείσουν εξελίξεις και σε αυτή την περίπτωση μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες.

Αν υλοποιηθεί αυτή η κρατικοποίηση, τότε αλλάζουν και τα δεδομένα στο θέμα του μονοπωλίου και το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να αναφερθεί σε μονοπώλιο με εθνικό χαρακτήρα, κάτι που δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση σήμερα. Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο θα αποκτήσει την πλήρη κυριαρχία στην αγορά και θα παίρνει αποφάσεις που θα αφορούν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και όχι ένα συγκεκριμένο τμήμα της.

Τα παραπάνω αναφέρονται για να αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο της οικονομικής κρίσης και πόσο αυτή μπορεί να αλλάξει το σημερινό οικονομικό καθεστώς. Είναι δεδομένο άλλωστε ότι η αποτυχία των ρυθμίσεων στην αγορά τυχερών παιχνιδιών και η άρνηση της Πολιτείας να αντλήσει έσοδα από το διαδίκτυο έχουν προκαλέσει τεράστιες απώλειες στα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, η πολιτική υπεράσπισης της κερδοφορίας του ΟΠΑΠ μέσα από τη μονοπωλιακή πολιτική έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες στο δίκτυο των πρακτόρων, που θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα από τη σημερινή στην περίπτωση που η εταιρεία θυσίαζε ένα μέρος της τεράστιας κερδοφορίας της για ενισχύσει την αγορά και τη ρευστότητα του δικτύου πωλήσεων.

Η σημερινή επιθετική πολιτική σε βάρος των πελατών, μπορεί μεν να διατηρεί σε καλό σημείο την κερδοφορία, όμως αυτό προκαλεί τεράστιο κόστος στο δίκτυο πωλήσεων και κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η εικόνα του στην επόμενη διετία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το δίκτυο πριν από 3 χρόνια ανήκε τυπικά στο ελληνικό δημόσιο που είχε εκδώσει τις άδειες, όμως στη συνέχεια μετατράπηκε σε εταιρικό δίκτυο, χωρίς αυτό να έχει προβλεφθεί στη σύμβαση παραχώρησης του μονοπωλίου στην ΟΠΑΠ Α.Ε. Αυτό πάντως δεν θα μπορούσε να συμβεί καθώς μέσα από τα πρακτορεία γινόταν η διακίνηση των κρατικών λαχείων και των κρατικών ιπποδρομιών.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και αρκετά άλλα ζητήματα, όπως αυτό της απουσίας πλαισίου λειτουργίας της αγοράς πρόσφατα έγινε ένας χαμός με πολιτικές αντιπαραθέσεις για ερμηνευτικές εγκυκλίους του διαδικτύου), ενώ και αυτό το νομοσχέδιο που θα ρύθμιζε το διαδίκτυο το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και νέες συγκρούσεις, χωρίς να φέρει έσοδα λόγω ασαφειών και υπερβολικών απαιτήσεων.

Διαβάστε το άρθρο «Η κρίση δημιουργεί πιέσεις και σενάρια» στην πηγή: KINGBET

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ