Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η Κομισιόν έτοιμη να «μπλοκάρει» την απόφαση της ΕΕΕΠ

Η Κομισιόν έτοιμη να «μπλοκάρει» την απόφαση της ΕΕΕΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Ο καλός συνάδελφος Γιώργος Αγγέλου παρουσίασε ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ στο sentragoal.gr σχετικά με ένα

πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο απασχολεί τις εταιρείες Στοιχημάτων, τους παίκτες του Στοιχήματος, αλλά και τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. τα οποία αυτήν την περίοδο, περισσότερο από κάθε άλλη, προσδοκούν εισπράξεις από την προβολή του ιντερνετικού Στοιχήματος για να αντέξουν στις εξοντωτικές συνθήκες που έχει επιβάλει η οικονομική κρίση, αλλά και η «ανισόρροπη» τακτική της ελληνικής Πολιτείας.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Κομισιόν είναι έτοιμη να «μπλοκάρει» την απόφαση της ΕΕΕΠ, σύμφωνα με την οποία, μετά τις 5 Δεκεμβρίου καμία εταιρεία δε θα μπορεί να προσφέρει ιντερνετικό Στοίχημα αν δεν έχει άδεια, τη στιγμή που το κράτος ενώ είχε υποσχεθεί άδειες δεν τις δίνει.


(Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό, αλλά ευτυχώς η Κομισιόν δείχνει ότι δεν σκοπεύει να τον αποδεχτεί. Διότι δεν μπορείς να θεωρείς παράνομους αυτούς που θέλουν να αδειοδοτηθούν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που εσύ σαν κράτος θέσπισες για να τους αδειοδοτήσεις…)

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λοιπόν, η RGA (η μεγαλύτερη ένωση επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχηματισμού παγκοσμίως, που εκπροσωπεί εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού και παροχής λογισμικού, οι οποίες είναι αδειοδοτημένες και εισηγμένες στο χρηματιστήριο και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες του κόσμου) προχώρησε σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρείται σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει στην Αθήνα η ενημέρωση από τις Βρυξέλλες για «πάγωμα» όλων των διαδικασιών, μέχρι να αποφανθεί η Επιτροπή αν η απόφαση της ΕΕΕΠ είναι σύννομη με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το παράγωγο δίκαιο στο οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών είναι ένα μέτρο το οποίο ένα Κράτος Μέλος πρέπει να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την «Οδηγία» 98/34, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί. Αυτό ισχύει για το λόγο ότι η «Οδηγία» απαιτεί την κοινοποίηση όλων των κανόνων για τις υπηρεσίες, οι οποίες προσδιορίζονται ως προϋποθέσεις γενικής φύσεως σχετικά με την ανάληψη και την παροχή υπηρεσιών, όπως είναι οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο. Μετά τη γνωστοποίηση, ακολουθεί μια περίοδος απραξίας κατά τη διάρκεια της οποίας το παράγωγο δίκαιο δεν πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Η αμέλεια ειδοποίησης θα έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη δυνατότητας εφαρμογής των απαιτήσεων κατά τους αδειοδοτημένους φορείς παροχής υπηρεσιών.


Σύμφωνα με το Άρθρο 8 της «Οδηγίας», τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν οποιοδήποτε προσχέδιο τεχνικών κανονισμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να αξιολογήσει τη συμβατότητα του προσχεδίου με το κοινοτικό δίκαιο. Επιπρόσθετα, τα Κράτη Μέλη είναι υποχρεωμένα να κοινοποιήσουν εκ νέου τους τεχνικούς κανονισμούς στην Κομισιόν σε περίπτωση κατά την οποία έχουν τροποποιηθεί.


Σύμφωνα με το Άρθρο 9 της «Οδηγίας», οι γνωστοποιημένοι τεχνικοί κανονισμοί δεν θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή στα πλαίσια μιας περιόδου απραξίας, η οποία αρχίζει από την ημέρα της γνωστοποίησης και έχει διάρκεια τουλάχιστον τρεις μήνες. Η περίοδος απραξίας μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα, σε περίπτωση κατά την οποία είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή κάποιο άλλο Κράτος Μέλος εκδώσει μια λεγόμενη «Λεπτομερή Γνωμοδότηση», στην οποία περιλαμβάνονται ουσιαστικά σχόλια για τον γνωστοποιημένο τεχνικό κανονισμό.


Ο όρος «τεχνικός κανονισμός» που περιλαμβάνεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας» καλύπτει μεταξύ άλλων όλους τους κανόνες σχετικά με τις υπηρεσίες. Οι κανόνες για τις υπηρεσίες ορίζονται ως «απαιτήσεις γενικής φύσεως σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών και συγκεκριμένα διατάξεις που αφορούν τον φορέα παροχής υπηρεσιών.


Σύμφωνα με την «Οδηγία» EE 98/34, η απόφαση της ΕΕΕΠ θα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στη συνέχεια η διαδικασία έχει ως εξής: Η EE έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να αξιολογήσει την ορθότητα της απόφασης και κατά πόσο αυτή είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Σε περίπτωση που η Επιτροπή κάνει σχόλια ή έχει ενστάσεις, τότε μεσολαβεί ακόμα ένας μήνας, κατά τη διάρκεια του οποίου Ελληνική Κυβέρνηση και Επιτροπή συζητούν και «διαπραγματεύονται» τις αναγκαίες αλλαγές.


Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων το κράτος-μέλος δεν είναι υποχρεωμένο να ενσωματώσει τις αλλαγές, αλλά αυτό θα οδηγήσει σε προσφυγές εναντίον του και, κατά συνέπεια, θα βρεθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, οπότε, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να συμμορφωθεί με το κοινοτικό δίκαιο.


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το ρεπορτάζ, το γραφείο του Μπαρνιέ (του αρμόδιου επιτρόπου για τον ανταγωνισμό και τα θέματα ρύθμισης της εσωτερικής αγοράς) αντιλαμβάνεται τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτή την απόφαση της ΕΕΕΠ και προβληματίζεται έντονα, καθώς δεν υπάρχουν νομικά μέτρα που προστατεύουν τους παράγοντες της αγοράς, αφού η ελληνική νομοθεσία δε προβλέπει, ώσπου να επιλυθεί το ζήτημα, προσφυγές για αναστολή της απόφασης, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία των εταιρειών. Και στο Συμβούλιο της Επικρατείας να προσφύγουν, δεν πρόκειται να πάρουν απόφαση πριν την παρέλευση αρκετών ετών…


Αυτό που συζητείται στις Βρυξέλλες και προκαλεί έντονη δυσφορία, η οποία μάλιστα πολύ σύντομα αναμένεται να πάρει επίσημη μορφή, είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι συνεπής ούτε στο νόμο που ψήφισε, δηλαδή τον 4002 του 2011. Αν και γι’ αυτόν υπάρχουν πολύ σοβαρές ενστάσεις και είναι σε διαδικασία ελέγχου, στις Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι ενώ το Υπουργείο Οικονομικών μιλούσε για άνοιγμα της αγοράς μέσω αδειοδότησης των εταιρειών, αυτό δε συμβαίνει. Δεν υπάρχει καν διαδικασία που να προβλέπει την αδειοδότησή τους, αλλά, αντίθετα, εκδιώκονται οι εταιρίες την ώρα που μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο που θα αποφέρει και πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη από την φορολόγησή τους στο κράτος.


(Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, οι ξένες εταιρείες… παρακαλούν να είναι νόμιμες και να αποδίδουν τεράστια ποσά στο ελληνικό κράτος, εκείνο, όμως, συντηρεί ένα μπάχαλο που το ίδιο δημιούργησε, με μοναδικό σκοπό να επιβάλει ως μονοπώλιο τον ΟΠΑΠ, για να επιχειρήσει να τον μοσχοπουλήσει. Η τακτική της ελληνικής Πολιτείας είναι προφανώς απαράδεκτη και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα «περάσει», καθώς τα σοβαρά δικαιοδοτικά ευρωπαϊκά όργανα θα ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και θα πάρουν σοβαρές αποφάσεις…)

Διαβάστε το άρθρο «Η Κομισιόν αντίθετη στον παραλογισμό, σε βάρος των εταιρειών του Στοιχήματος» στην πηγή: METROSPORT του ΣΤΕΛΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ