Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η γάτα δεν πιάνει το ποντίκι στο κυνήγι του διαδικτυακού τζόγου

Η γάτα δεν πιάνει το ποντίκι στο κυνήγι του διαδικτυακού τζόγου

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Η ανεξάρτητη αρχή, η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) πρόσφατα δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της τη «μαύρη» λίστα με τις 401 ιστοσελίδες που δεν φέρουν τη νόμιμη άδεια για τα διαδικτυακά παίγνια σύμφωνα με τον νόμο (Ν. 4002/2011). Οι ιστοσελίδες αυτές παρότι δεν έχουν άδεια και ως εκ τούτου είναι παράνομες εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά και μετά τη δημοσιοποίηση τις λίστας, καθώς οι τεχνικές παράκαμψης, σύμφωνα με την ΕΕΕΠ, είναι πολλές.
Ειδικότερα, το εν λόγω ηλεκτρονικό έγκλημα είναι ταχύτατο και η ανωνυμία που προσφέρει το Διαδίκτυο, σύμφωνα με πηγές από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθιστούν το έργο των διωκτικών αρχών σαν αυτό «Tns γάτας και του ποντικιού». Ετσι και ενώ η ανεξάρτητη αρχή εντοπίζει τις παράνομες ιστοσελίδες και τις καταγράφει εγκαίρα στη λίστα, όπως ορίζει ο Νόμος, ενημερώνοντας όλους τους αρμόδιους φορείς, τους παρόχους  (ISPs), την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εισαγγελικές  αρχές οι παράνομες ιστοσελίδες εξακολουθούν και λειτουργούν.

«Ηλεκτρονικό κρυφτό»

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι καθαρά τεχνικός αφού κι ενώ οι πάροχοι στην Ελλάδα κόβουν την πρόσβαση οι κάτοχοι των ιστοτόπων αυτών μπορούν να ανακατευθύνουν μέσω ειδικών τεχνικών την πρόσβαση μέσω νέας διεύθυνση. Επίσης, οι ιστότοποι αυτοί μπορεί να έχουν την έδρα τους για παράδειγμα στο Βέλγιο, στη Μάλτα, στο Γιβραλτάρ όπου εκεί η λειτουργία τους είναι νόμιμη. Ετσι κι ενώ και οι πάροχοι στην Ελλάδα έχουν σαφή εντολή να κόψουν την πρόσβαση στις ιστοσελίδες, οι κεντρικοί τους υπολογιστές (servers) λειτουργούν νομίμως στο εξωτερικό όπου δεν μπορεί να επέμβουν οι ελληνικέε αρχές και από τους onoίους μπορούν αν επαναλειτουργήσουν μέσω νέας ηλεκτρονικής διεύθυνσης.
Oπως δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ Ευγένιοs Γιαννακόπουλος «τα χρήματα στο διαδικτυακά τζόγο είναι πολλά. Η αγορά υπολογίζεται περίπου στο ένα δισ.ευρώ παιζόμενο χρήμα, ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες αγορές στον κόσμο, καθώς στους Ελληνες αρέσουν τα τυχερά παιχνίδια. Επομένως, οι μεγάλοι παράνομοι πάροχοι επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στη συνεχή τεχνολογική τους εξέλιξη ώστε να καταφέρνουν να λειτουργούν με κάθε τρόπο».

Η Ελλάδα είναιμια πολύ καλή αγορά, καθώς στους Ελληνες αρέσουν τα τυχερά παιχνίδια», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΕΕΠΕ. Γιαννακόπουλος.

Ο χάρτης του διαδικτυακού  τζογου, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, διαμορφώνεται στην Ελλάδα ως εξής  : 45% του τζίρου είναι το στοίχημα, 45%τα τυχερά παίγνια (RNG games) και 10% αποτελούν τα ζωντανά παιχνίδια καζίνο (livecazino games).Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν  24 αδειοδοτημένες εταιρείες,οι οποίεΞ έλαβαν την άδεια δυνάμειτου Ν. 4002/2011 που όριζε ότι μπορούν να δοθούν άδειες σε τόσους όσοι είχαν άδειεs στην Ευρώπη και εφόσον όμως εντάχθηκαν σε καθεστώς αναδρομικής φορολόγησης και φορολογούνται μέχρι και σήμερα. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ η ελληνική αγορά θα ανοίξει σε τρείς φάσείς. «Η πρώτη είναι τώρα με τις
άδειες που δόθηκαν, και θα δοθούν για τα live cazino games μέσα στον χρόνο , η δεύτερη το 2020 και την απελευθέρωση του αποκλειστικού δικαιώματος του ΟΠΑΠ μετά το 2030 όπου είναι πολύ μακριά».

Η ελληνική κυβέρνηση γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει της οδηγίας 98/34 μια σειρά από διατάξεις, ενώ ολοκληρώθηκε η διαβούλευση μεταξύ των δύο μερών τον Ιούλιο. Στην παρούσα φάση αναμένεται από το υπουργείο το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου αλλάζουν οι διατάξει περί Διαδικτύου.
Στους επόμενους μήνες και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου όπως

ήδη γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών εντος του φθινοπώρου θα δοθούν περαιτέρω άδειες σε μερικώς διαδικτυακά παίγνια. Σε τέτοια λογική απαγορεύσεων δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά προσφάτου και οι Ηνωμένεs Πολιτείες, λόγω σκανδάλων ξεπλύματος χρήματος γι’ αυτό και ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας. Ομως τους τελευταίους μήνες το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει και η αγορά αρχίζει να ανοίγει.

Διαβάστε το άρθρο “Η γάτα δεν πιάνει το ποντίκι στο κυνήγι του διαδικτυακού τζόγου” στην πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  της Νεκταρίας Τσερπελή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ