Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η Emma Delta πιλότος στον ΟΠΑΠ

Η Emma Delta πιλότος στον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Μπορεί να χρειάστηκαν τρεις μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, μετά την ανακήρυξη της Emma Delta ως του μοναδικού έγκυρου υποψηφίου, αλλά λίγο πριν από τπ ραστώνη του 15Αύγουστου, η πώληση του ΟΠΑΠ έγινε πραγματικότητα. Στα δημόσια ταμεία θα μπει το ποσό των 652 εκατ. ευρώ από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, σηματοδοτώντας την επιτυχή ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού.

Τα έσοδα

Η σύμβαση πώλησης υπεγράφη χθες, μεταξύ της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας Emma Delta, την οποία εκπροσώπησε ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του επικεφαλής του ΟΠΑΠ, κ. Κωνσταντίνου Λουρόπουλου.
Το τίμημα των 652 εκατ. θα καταβληθεί κατά 622 εκατ. ευρώ μετρητοίς και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «μετά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή», διαδικασία που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Χρυσή τομή

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας βάζει τέλος σε ένα πολιτικό και επιχειρηματικό θρίλερ με αντεγκλήσεις και ανταλλαγές εξώδικων μεταξύ Emma Delta, ΤΑΙΠΕΔ, ΟΠΑΠ και Intralot λόγω των συμβάσεων που έχει η τελευταία με τον Οργανισμό.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι εξασφαλίσεις που φαίνεται να έλαβε π Emma Delta για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων για τη μελλοντική ανάπτυξη του Οργανισμού, όπως τα βιντεολόττο (VLTs), η επέκταση στο Internet και η σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο, απομάκρυναν τα εμπόδια και έφεραν τις υπογραφές στην αποκρατικοποίηση.

Πλέον, η Emma Delta αποκτά τον έλεγχο και τον πρώτο λόγο στην επόμενη μέρα του ΟΠΑΠ. Η εξέλιξη ήταν δεόντως επιθυμητή και για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία ήθελε να στείλει ένα μήνυμα και στην τρόικα, καθώς οι δανειστές της χώρας δεν Πιέζουν μόνο για την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά έχουν εκφράσει τπ δυσαρέσκειά τους για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης του Ταμείου.

Πλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η γενική συνέλευση της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. στις 26 Αυγούστου για να επικυρωθούν οι συμβάσεις προμήθειας με τους μετόχους της, την Intralot και την SGI, οι οποίες έχουν αποτελέσει «κόκκινο πανί» για την Emma Delta.

Η Emma Delta

Στο τιμόνι της κοινοπραξίας Emma Delta βρίσκεται ο Τσέχος μεγιστάνας Γίρι Σμετς, γνωστός στην Ελλάδα ως συνιδρυτής και συμμέτοχος στο fund PPF, το οποίο έχει επενδύσει στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παράλληλα συμμετείχε με τπ συνεργασία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Σημαντικό ρόλο και λόγο στην Emma Delta έχει και η οικογένεια Μελισσανίδη και κυρίως ο Γιώργος Δ. Μελισσανίδης, ωστόσο το… πολυεθνικό μετοχολόγιό της απαρτίζεται από διεθνείς μεγιστάνες και έναν ακόμη ελληνικό όμιλο, της οικογένειας του κ. Δημήτρη Κοπελούζου.

Η Emma Delta είναι εταιρία ειδικού σκοπού για εξαγορές (SPAC – Special Purpose Acquisition Company) την οποία διαχειρίζεται μια επενδυτική επιτροπή η οποία ανήκει κατά 66% στον Σμετς και κατά 33% στον Γ. Μελισσανίδη. Σε αυτή μετέχουν και άλλοι επενδυτές, που αγοράζουν μερίδιά της.

Άλλος μεγαλομέτοχος της Emma Delta είναι ο Αλεξάντερ Νέσις, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 30 πλουσιότερων Ρώσων, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια. Είναι βασικός μέτοχος του ρωσικού κολοσσού παραγωγής λιπασμάτων Uralkali, καθώς και της δεύτερης σε μέγεθος ιδιωτικής ρωσικής τράπεζας Nomos Bank.

Στενός φίλος του Σμετς είναι ο 44χρονος, επίσης τσεχικής καταγωγής, Κάρελ Κόμαρεκ, με προσωπική περιουσία πλέον του 1 δισ. δολαρίων.
Η οικογένειά του διατηρεί μετοχές της μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τσεχίας, της Moravske Naftove Doly, και χτίζει μια νέα δεξαμενή αερίου, σε συνεργασία με τη ρωσική Gazprom.

Διαβάστε το άρθρο “Η Emma Delta πιλότος στον ΟΠΑΠ” στην πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ