Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Η ΟΠΑΠ θα πληρώσει τις ζημιές της Ελ. Ιππόδρομος τελικά ?

Η ΟΠΑΠ θα πληρώσει τις ζημιές της Ελ. Ιππόδρομος τελικά ?

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Κατατέθηκε τελικά χθες και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή η τροπολογία αλλαγής της σύμβασης παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 έτη. Με την τροπολογία επέρχονται τρεις βασικές μεταβολές στη σύμβαση που υπέγραψαν ΤΑΙΠΕΔ και ΟΠΑΠ το 2015. Η πρώτη μεταβολή αφορά τη δυνατότητα συγχώνευσης της εταιρείας Ιπποδρομίες Α.Ε. με τη μητρική της εταιρεία ΟΠΑΠ Α.Ε.

Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία θα μπορεί να συμψηφίσει τις ζημίες της με κέρδη της μητρικής εταιρείας. Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης συνέπειας ρυθμίσεων, η εταιρεία Ιπποδρομίες Α.Ε. εμφάνισε αθροιστικά λειτουργικές ζημίες άνω των 18 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες ύψους 34,6 εκατ. ευρώ κατά τη διετία 2016-17. Εκτιμάται δε ότι οι ζημίες μέσα στο 2018 διευρύνθηκαν περαιτέρω.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά το καταβαλλόμενο μίσθωμα. Η Ιπποδρομίες Α.Ε. ζητεί στο μέλλον να συμψηφίζει με το καταβαλλόμενο τίμημα, έξοδα ανάπτυξης και συντήρησης του ιπποδρόμου που βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η τροπολογία έδινε το δικαίωμα του συμψηφισμού του κόστους των συγκεκριμένων έργων με το καταβαλλόμενο τίμημα μέχρι ποσοστού 60% και μέχρι το 6ο έτος λειτουργίας του ιπποδρόμου (Ιανουάριος 2022). Ουσιαστικά στην ΟΠΑΠ Α.Ε. θέλουν να καλύψουν μέρος των δαπανών ανάπτυξης του ακινήτου μέσω καταβαλλόμενου τιμήματος. Το μίσθωμα χρήσης του νέου ιπποδρόμου Μαρκοπούλου ανέρχεται σε 210.000 ευρώ μηνιαίως (2,5 εκατ. ευρώ ετησίως).

Η τρίτη σημαντική αλλαγή αφορά τη χρήση γης του ακινήτου. Σήμερα δεν μπορεί να περιλάβει άλλες αξιοποιήσεις πέραν εκείνων που προβλέπονται. Η Ιπποδρομίες Α.Ε. σκοπεύει να δημιουργήσει και άλλου είδους εγκαταστάσεις (αθλητικές), πίστες τροχοφόρων και κάθε άλλου είδους εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα κεντρίσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Η μόνη χρήση γης που εξαιρείται είναι εκείνη του καζίνο.

Σημειώνεται ότι ιπποδρομίες δεν διεξάγονται στη χώρα μας από το τέλος του 2018 έως και σήμερα. Η κόντρα της διοίκησης της Φιλίππου Ενωσης με την Ενωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ιππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ) οδήγησε στη διακοπή των ιπποδρομιών, αφού οι ιδιοκτήτες ίππων ξεκίνησαν επ’ αόριστον αποχή.

Η αποχή διεκόπη στο τέλος Μαρτίου, αλλά είναι πλέον στα χέρια της ΟΠΑΠ Α.Ε. να αποφασίσει για την επανέναρξη των ιπποδρομιών. Η τελευταία, ωστόσο, δεν προτίθεται να το πράξει, αν δεν υπάρξουν αλλαγές που θα καταστήσουν επικερδή τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η κατάθεση χθες της τροπολογίας ήταν λίγο περιπετειώδης, καθώς αρχικά κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τη δημιουργία της ασιατικής τράπεζας υποδομών και στη συνέχεια αποσύρθηκε. Λίγες ώρες αργότερα κατατέθηκε σε άλλο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που αφορά τη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας (ΕΤΕΑΝ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή αυτή έγινε διότι ο επισπεύδων υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος καθυστέρησε να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Κατατέθηκε η τροπολογία αλλαγής της σύμβασης για τον ιππόδρομο ” : στην πηγή:http://www.kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ