Τέσσερα χρόνια έπειτα από το παράθυρο που άνοιξε ο νόμος (άρθρο 50 του ν.4002/2011) για τη λειτουργία, υπό μεταβατικό καθεστώς, στοιχηματικών εταιρειών στο διαδίκτυο, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕ) προχωρά σε συστηματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων και των 24 προσωρινά αδειοδοτημένων παρόχων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.
Με τον Β. Καραγρηγορίου επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής και επισήμως από τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΕΕΠ έχει αυξηθεί κατακόρυφα (847 από 611 τον περασμένο Απρίλιο) ο αριθμός των ιστότοπων/domain names που έχουν περιληφθεί στην συμπεριελήφθησαν στην Black List της Επιτροπής, καθώς διαπιστώθηκε ότι παρείχαν μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου.
Οι έλεγχοι αυτοί, αναφέρουν πληροφορίες, έχουν πλέον επεκταθεί και μεταξύ των 24 εταιρειών που που απέκτησαν Ελληνικό ΑΦΜ (στο πλαίσιο των διατάξεων του ν.4002/2011) και λειτουργούν σήμερα υπό μεταβατικό καθεστώς και προσφέρουν στοιχηματισμό μέσω διαδικτύου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα ευρήματα των ελέγχων είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά και φανερώνουν την μέχρι πρότινος πλήρη απουσία ελέγχου, εις βάρος του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον δύο εταιρείες του μεταβατικού καθεστώτος (για τις οποίες είχαν γίνει καταγγελίες ότι λειτουργούσαν σε “γκρίζες ζώνες” της αγοράς) που αδυνατούν να προσκομίσουν στην ΕΕΕΠ τη σχετική άδεια λειτουργίας και άλλες τρεις για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ανάλογης αδυναμίας
Μια εξ αυτών κατά δήλωσή της είχε αδειοδοτηθεί από χώρα εκτός της Ε.Ε., ενώ από τους έλεγχους της ΕΕΕΠ έχουν προκύψει ανύπαρκτες διευθύνσεις και εταιρικά στοιχεία, παρόλα αυτά οι στοιχηματικοί ιστότοποί τους παρέμεναν ενεργοί για όλο αυτό το διάστημα. Καθίσταται προφανές πως εφόσον οι οριστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Παιγνίων επαληθεύσουν τα ευρήματα, οι ιστότοποι / domain names (ονόματα χώρου) αυτοί θα περιληφθούν στη black list της Αρχής.
Επισημαίνεται ότι, σε όλους τους ιστοτόπους που είναι εγγεγραμμένοι στη black list επιβάλλεται απαγόρευση πρόσβασης από ελληνική IP, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Οι, δε, πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs), διακόπτουν άμεσα, με τη γνωστοποίηση της black list, την πρόσβαση σε όλους τους ιστοτόπους/ονόματα χώρου που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο.
Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της ΕΕΕΠ, από τη σύστασή της, προχωρά σε τέτοιας έκτασης ελέγχους, συμπεριλαμβάνοντας και τις 24 εταιρείες του μεταβατικού καθεστώτος του 4002/11. Προ εβδομάδων εξάλλου, ο κ. Καραγρηγορίου επισημοποίησε τη στενή συνεργασία της Επιτροπής Παιγνίων με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Στόχος, να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να μειωθεί το επίπεδο παραβατικότητας και να καταπολεμηθεί η παράνομη διοργάνωση και διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου και αφετέρου να υλοποιηθούν δράσεις προώθησης του υπεύθυνου παιχνιδιού.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, τη ρύθμιση του καθεστώτος αδειοδότησης των εταιρειών ιντερνετικού στοιχήματος.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για το 2015, τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου επί των µικτών κερδών (ακαθάριστων εσόδων – GGR) στις εταιρείες αυτές, ανήλθαν στα 34,9 εκατ.ευρώ. Το ποσό αυτό, αναφέρει η Επιτροπή Παιγνίων, προκύπτει από στοιχεία που έχουν χορηγήσει – κατά δήλωσή τους – στην ΕΕΕΠ οι 21 από τις 24 εταιρείες. Το 2015 ο κύκλος εργασιών των εταιρειών αυτών ανήλθε στα 1,8 δις.ευρώ και τα ακαθάριστα έσοδα τους στα 116 εκατ.ευρώ.
Διαβ’ατσρε όλο τό άρθρο με τίτλο : «Ευρήματα – φωτιά σε ελέγχους της Επιτροπής Παιγνίων» στην πηγή : capital.gr του Νίκος Χρυσικόπουλος