Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία του ως ηγετικό στέλεχος της ONΝΕΔ στη δεκαετία του’70, αλλά έκτοτε άλλαξε διαδρομή, με ευκολία που προβλημάτισε φίλους και εχθρούς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Ευγένιος Γιαννακόπουλος προοριζόταν για άλλη θέση, αλλά η στενή προσωπική σχέση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο τού επέτρεψε να τοποθετηθεί στον νευραλγικό τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Οι δύο άνδρες είχαν κοινή πορεία έως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά πολλοί υποστήριζαν ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις τους είχαν διαρραγεί. Η τοποθέτηση του κ. Γιαννακόπουλου στην ΕΕΕΠ έδειξε ότι αποκαταστάθηκαν.

Ακόμα και αν υπάρχουν αρκετά παράπονα για τη θητεία του στην Επιτροπή Ελέγχου της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, από τη στελέχωση της ΕΕΕΠ έως την προώθηση ρυθμίσεων και τα αργά αντανακλαστικά, ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος άντεξε στην κριτική την τελευταία τετραετία. Η θητεία του συνοδεύτηκε από μεγάλη πτώση της αγοράς. Ο συνολικός κύκλος εργασιών της εγχώριας αγοράς τυχερών παιχνιδιών (χωρίς να υπολογίζεται το Διαδικτυακό Στοίχημα) ανερχόταν σε 8,74 δισ. ευρώ το 2009 και περιορίστηκε σε 5,5 δισ.το 2013. Στα συγκεκριμένα μεγέθη δεν περιλαμβάνεται η αγορά του Διαδικτυακού Στοιχήματος, την οποία οι κύριοι Βενιζέλος και Γιαννακόπουλος άφησαν να λειτουργεί με καθεστώς «προσωρινών αδειών», δηλαδή αρύθμιστη επί χρόνια.

Τώρα οι πράκτορες κατηγορούν τον κ. Γιαννακόπουλο ότι προωθεί κανονισμό ο οποίος βολεύει μόνο τον ΟΠΑΠ και λειτουργεί σε βάρος των χιλιάδων συνεργατών του, με τους οποίους είναι πλέον στα μαχαίρια. Υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ δέχθηκε τον νέο κανονισμό πρακτόρων που υπέβαλε ο ΟΠΑΠ, με τον οποίο «δημιουργούν 10.000 νέα σημεία πώλησης βαφτίζοντας τα “Πρακτορεία”, με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών τους από την καζινοποίηση όλης της χώρας». Ενώ ο κ. Γιαννακόπουλος δεν έλαβε υπόψη του τις διαμαρτυρίες των πρακτόρων, τελικά τη Δευτέρα υπήρξε άνωθεν παρέμβαση, με αποτέλεσμα η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό να μην ολοκληρωθεί σε χρόνο-ρεκόρ, όπως ήθελε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, αλλά να πάρει παράταση έως τα τέλη Μαΐου. Ήδη οι πράκτορες θεωρούν «νίκη» την παράταση, καθώς έχουν πλέον μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ θεωρείται ανθεκτικός και ευέλικτος. Από την ΟΝΝΕΔ της δεκαετίας του 1970 βρέθηκε γρήγορα στον τομέα των δημοσκοπήσεων κατά τη δεκαετία του ’80. ενώ στις αρχές της επόμενης δεκαετίας λειτούργησε ως image maker της Δήμητρας Λιάνη. Ακολούθησε η θέση του προέδρου της ΕΡΤ και λίγο αργότερα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, όταν στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η γνωριμία των δύο ανδρών, όπως θυμούνται οι παλιότεροι, χρονολογείται από την περίοδο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος (διετία 1993-1995) Από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας κυκλοφορούσαν φήμες περί ρήξης Βενιζέλου – Γιαννακόπουλου. Όμως, η εικόνα ανετράπη όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας. Τότε στο Πεντάγωνο υπήρξαν πληροφορίες περί επικείμενης τοποθέτησης του κ. Γιαννακόπουλου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στη συνέχεια, όταν ο κ. Βενιζέλος πήγε στο υπουργείο Οικονομικών, κυκλοφόρησε η φήμη σύμφωνα με την οποία ο παλιός του φίλος αναλαμβάνει τη διοίκηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) στην ΕΤΑΔ Τελικά, όμως, ο κ. Γιαννακόπουλος βρέθηκε στην ΕΕΕΠ, ώστε να αξιοποιήσει και τις σπουδές Νομικής…
Μέσω των Παπανδρέου γνωρίστηκε με τη Δήμητρα Λιάνη, η οποία τον έστειλε στον κ. Βενιζέλο για να τον τοποθετήσει στην ΕΡΤ. Είχε αναλάβει να βελτιώσει το προφίλ της τότε πρωθυπουργικής συζύγου, όταν ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της αντιμετώπιζε με εχθρότητα. Η προσπάθεια μπορεί να μην απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά τουλάχιστον κέρδισε μία θέση στην ΕΡΤ και μια σχέση με τον ανερχόμενο τότε Ευάγγελο Βενιζέλο. Όταν ο τελευταίος ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, έκανε γενικό γραμματέα τον κ. Γιαννακόπουλο. Διατήρησε τη θέση έως το 1999. όταν και μεταπήδησε στο «τιμόνι» του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (EOT), που διαχειρίζονταν τεράστια διαφημιστικά κονδύλια, δαπάνες για συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις κ.λπ. Ήταν η λαμπρή εποχή του «εκσυγχρονισμού», όταν η Ελλάδα ετοιμάζονταν για τη «σύγκλιση» με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία τελικά αποδείχθηκε το πρώτο βήμα για την καταστροφή της χώρας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έφυγε και στη συνέχεια επέστρεψε στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου ανέλαβε επιτελικό ρόλο για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Όταν γύρισε, ξαναφώναξε τον παλιό του φίλο κ. Γιαννακόπουλο και τον τοποθέτησε σε έναν άλλο τομέα με πολλά κονδύλια. Ανέλαβε την προεδρία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στην οποία οι παραιτήσεις έπεφταν βροχή. Δύο πρόεδροι είχαν παραιτηθεί πριν να αναλάβει ο κ. Γιαννακόπουλος – πρώτα ο Μιχάλης Κακογιάννης και λίγο αργότερα ο Τίτος Πατρίκιος. Ο στενός φίλος του τότε υπουργού Πολιτισμού ανέλαβε τη θέση τον Μάρτιο του 2002 με το επιχείρημα ότι έχει «μακρά εμπειρία σε θέματα πολιτιστικής διοίκησης και διαχείρισης, καθώς και σε θέματα επικοινωνίας και προβολής της διεθνούς εικόνας της χώρας».

για την προγνωση το {loadposition news_leading_banner}

Όσοι στοιχημάτιζαν ότι οι δρόμοι των κυρίων Βενιζέλου και Γιαννακόπουλου χώρισαν για πάντα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες διαψεύστηκαν με την τοποθέτηση του τελευταίου στην ΕΕΕΠ. Πλέον αρκετοί αναρωτιούνται αν ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ θα παραμείνει στη θέση του, τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών με στόχο την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό του παράνομου τζόγου.

Διαβάστε το άρθρο “ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ” στην πηγή “ΕΠΕΝΔΥΣΗ” του “ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΡΡΑ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ