Μπορεί η αγορά του τζόγου να απελευθερώνεται, με την πώληση του ΟΠΑΠ και την απελευθέρωση των εταιρειών στοιχημάτων, όμως ο δημόσιος τζόγος στην τηλεόραση ακόμα δεν έχει “απελευθερωθεί”. Από τον περασμένο Ιανουάριο προσπαθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να σταματήσει το τηλεπαιχνίδι του τζόγου, τύπου Call for Cash- “βρες – τη – λέξη”, που προβάλλει κάθε βράδυ μετά τα μεσάνυχτα ο ΑΝΤ-1. Ήδη σε αυτό το διάστημα το κανάλι έχει δεχτεί ένα πρόστιμο των 15.000 ευρώ, άλλο ένα των 80.000 ευρώ και δύο αποφάσεις για οριστική διακοπή του τηλεπαιχνιδιού.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών έως σήμερα είναι, το τυχερό τηλεπαιχνίδι να συνεχίζεται κανονικά κάθε βράδυ, με άλλο όνομα -από “Live Quiz” σε “Τηλεκύβος”-, ενώ έχει ξεκινήσει να προβάλλεται και από το αδελφό κανάλι “Μακεδονία TV”. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, έχει σχηματιστεί σχετικός “φάκελλος” και σε αυτή τη φάση οι υπεύθυνοι του σταθμού δίνουν εξηγήσεις, προκειμένου στη συνέχεια το ΕΣΡ, να λάβει νέα απόφαση, που αναμένεται στο επόμενο διάστημα. Όμως το κανάλι επί ένα δεκάμηνο συνεχίζει να προβάλλει το παράνομο τηλεπαιχνίδι. Όπως φαίνεται, είναι πολύ επικερδές τηλεπαιχνίδι – για το κανάλι.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί και ο κίνδυνος, το όποιο πρόστιμο ή απόφαση του ΕΣΡ να ακυρωθεί στο διοικητικό Δικαστήριο, λόγω μή νόμιμης σύνθεσης του Συμβουλίου. Είναι γνωστό ότι η θητεία του προέδρου και άλλων μελών έχει λήξει εδώ και αρκετούς μήνες, οπότε οι αποφάσεις τους μπορεί να μην έχουν νομική ισχύ. Είναι αυτή η πρόθεση;
Μέσα σε διάστημα ενός χρόνου το ΕΣΡ έχει λάβει τουλάχιστον 33 καταδικαστικές αποφάσεις, επιβάλλοντας υψηλά μέχρι εξοντωτικά πρόστιμα, ακόμα και 100.000 ευρώ, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας, όταν επιμένουν να προβάλλουν το παράνομο τυχερό παιχνίδι, παρά τις συστάσεις και τα προηγούμενα χαμηλότερα πρόστιμα.
Το εν λόγω τηλεπαιχνίδι “Βρες – τη- λέξη” εμφανίζεται με διάφορες ονομασίες σε τηλεοπτικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα: “Call 4 Cash”, “Night Quiz”, “Play & Win” είναι μερικά από τα ονόματα. Το τηλεπαιχνίδι έχει χαρακτηριστεί από το ΕΣΡ ως “τυχερό παιχνίδι”, αφού η συμμετοχή σε αυτό γίνεται από τους χειριστές της εκπομπής και μάλιστα με τρόπο αθέμιτο, ενώ η επιτυχία δεν εξαρτάται από τις δεξιότητες των συμμετεχόντων.
Παράλληλα, οι τηλεθεατές επιβαρύνονται λόγω αυξημένου κόστους της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ενώ παραπλανώνται αφού δεν είναι σαφές ότι πρόκειται για τυχερό παιχνίδι. Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο (402/2011), για να προβληθεί τυχερό παιχνίδι από την τηλεόραση χρειάζεται ειδική άδεια από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου και εποπτείας παιγνίων, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Διαβάστε το άρθρο «Η τηλεόραση του τζόγου» στην πηγή: Η ΑΥΓΗ του Νταρζάνου Α.