Με στόχο την πάταξη του παράνομου τζόγου ο οποίος με βάση το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζεται μεταξύ 4,2 έως 4,8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να φέρει νόμο για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Το πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αν και ασαφές ως προς το εύρος των ρυθμίσεων που θα υπάρξουν, καταδεικνύει ως δεδομένο το άνοιγμα του διαδικτυακού τζόγου (στο στοίχημα και το πόκερ) όπως και την εισαγωγή του βιντεολόττο.
Επίσης, στόχος είναι η νομιμοποίηση των τεχνικών ψυχαγωγικών παιγνίων, η λειτουργία των οποίων έχει καταστεί παράνομη με νόμο το 2002.
Το άνοιγμα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών θ’ αργήσει και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα πρώτα παιχνίδια δεν πρόκειται να εισαχθούν στην ελληνική πραγματικότητα πριν μεσολαβήσουν 12 μήνες.
Μόνον η σύσταση της ανεξάρτητης αρχής ρύθμισης της αγοράς (Ελληνική Επιτροπή Παιγνίων), θ’ απαιτήσει τουλάχιστον 6 μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και δεν αναμένεται να είναι ενεργή πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι. Σαν συνέπεια τίθεται εν αμφιβόλω η στόχευση του οικονομικού επιτελείου να πετύχει μέσα στο 2011 έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ από τα νέα τυχερά παιχνίδια, όπως περιγράφεται στο μνημόνιο της χώρας με την τρόικα.
Το οικονομικό επιτελείο ωστόσο διαθέτει «μαξιλάρια» για την κάλυψη του συγκεκριμένου οικονομικού στόχου. Μια παράταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και μια εκχώρηση μιας ή περισσοτέρων αδειών Στιγμιαίου Λαχείου (Ξυστό), είναι μερικά από αυτά τα «μαξιλάρια» που μπορούν να καλύψουν τους στόχους του μνημονίου. Κάθε υπέρβαση ωστόσο των εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια παραμένει ευεργετική με δεδομένο ότι αρκετοί δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου θ’ αποτύχουν.
Η νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με την εισαγωγή του βιντεολόττο παρουσιάζει ένα εμφανές «μούδιασμα», μετά και το πρόσφατο μπαράζ δημοσιευμάτων περί «καζινοποίησης» της Ελλάδας. Ο αρχικός στόχος των 50.000 «κουλοχέρηδων» στην ελληνική επικράτεια θα πρέπει να έχει εγκαταλειφθεί οριστικά και πλέον πρέπει να έχει τεθεί ο στόχος των 35.000 μηχανών ως ανώτατο όριο.
Επιπλέον είναι ασαφές το μοντέλο ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς συζητιούνται όλα τα ενδεχόμενα π.χ. ν’ αναλάβει μερικώς ή στο σύνολό του το ρίσκο ο ΟΠΑΠ, το υπουργείο Οικονομικών κ.ο.κ. Το ασαφές αυτό τοπίο, αντικατοπτρίζει και τις διαφορετικές θέσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σχετικά με το ποιος έχει το πάνω χέρι στα τυχερά παιχνίδια της χώρας, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών ή ο υπουργός Πολιτισμού.
Ο ΟΠΑΠ έχει το πλεονέκτημα της τεχνογνωσίας και των υψηλών διαθεσίμων που παρέχουν εχέγγυα επιτυχούς ανάπτυξης των παιχνιδιών και των εγγυημένων εσόδων του Δημοσίου, αλλά πολλοί εικάζουν μια τέτοια εκχώρηση θα οδηγούσε σε περαιτέρω ενδυνάμωση του οργανισμού, χωρίς να υπάρξουν τα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα. Λίγοι άλλωστε είναι εκείνοι που θα δεχόντουσαν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία εκχώρησης άδειας τυχερών παιχνιδιών από ένα ανταγωνιστή τους.
Σε ό,τι αφορά το διαδικτυακό στοίχημα και πόκερ -τα υπόλοιπα διαδικτυακά παιχνίδια καζίνο θα ρυθμιστούν σε δεύτερο χρόνο- η κυβέρνηση φέρεται ν’ ακολουθεί το γαλλικό μοντέλο με την εκχώρηση αδειών για τη λειτουργία δικτυακών τόπων υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών με την κατάληξη «.gr». H θεσμοθέτηση αυτή, σημαίνει κατασταλτικά μέτρα για όλους τους άλλους δικτυακούς τόπους που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες, χωρίς κανένα φορολογικό έσοδο για το Δημόσιο. Σήμερα η συγκεκριμένη αγορά εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή κι εκείνη του ΟΠΑΠ.