Απανωτές «σφαλιάρες» δέχεται η διοίκηση των Τσέχων στον ΟΠΑΠ, υπό τον Καμίλ Ζίγκλερ, από ξένους αναλυτές και παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Ο κ. Ζίγκλερ και οι συνεργάτες του (σχεδόν όλοι Τσέχοι) επιχείρησαν να προσφέρουν στους μεγαλομετόχους του ΟΠΑΠ, υπό την Emma Delta, γρήγορα χρηματιστηριακά οφέλη μέσω κύματος απολύσεων και κατάργησης της κοινωνικής πολιτικής που ασκούσε επί δεκαετίες ο οργανισμός. Σε αυτό το μέτωπο τα κατάφεραν, καθώς το 2014 φούσκωσαν τα κέρδη, τα οποία είχαν εντέχνως υποτιμηθεί κατά τn διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ, όπως αποδεικνύει η τεράστια διαφορά μεταξύ προβλέψεων και τελικού αποτελέσματος.
Όμως, ταυτόχρονα, στέρησαν τον οργανισμό από άξια στελέχη, με αποτέλεσμα να υφίστανται ήττες σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. «Πλέον η διοίκηση Ζίγκλερ έχει πετύχει το ακατόρθωτο», όπως υποστηρίζουν παράγοντες που παρακολουθούν όσα συμβαίνουν πέριξ του ΟΠΑΠ: Κατάφερε να βρεθεί στα μαχαίρια με τους χιλιάδες πράκτορες του οργανισμού χωρίς να έχει αναπτύξει εναλλακτική λύση για την προώθηση των παιχνιδιών, αλλά και να τινάξει στον αέρα, «λόγω άγνοιας και προχειρότητας», το σχέδιο εγκατάστασης των παιχνιδομηχανών («φρουτάκια» ή VLTs).
0Ι ΑΝΑΛΥΤΕΣ
Το χρονοδιάγραμμα για τα «φρουτάκια» πάει από τρίμηνο σε τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι ξένοι χρηματιστηριακοί αναλυτές να μην παίρνουν πλέον στα σοβαρά τη διοίκηση Ζίγκλερ όταν υπόσχεται έναρξη λειτουργίας των πρώτων VLTs στα τέλη Απριλίου (ή Ιουνίου;). Οι Τσέχοι, λένε ακόμα και συνεργάτες τους, «απέλυσαν ικανά στελέχη, που γνώριζαν την αγορά λιανικής και ακινήτων, με αποτέλεσμα σήμερα να αδυνατούν να αναπτύξουν το δίκτυο των 660 καταστημάτων που χρειάζονται για την εγκατάσταση των 16.500 παιχνιδομηχανών. Κατά πληροφορίες, μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν είχαν μισθώσει περισσότερα από 30 καταστήματα! Μόνο για το πρώτο κύμα των VLTs, όταν προβλέπεται να λειτουργούν 5.000 παιχνιδομηχανές, πρέπει να μισθώσουν και να διαμορφώσουν 200 χώρους, που θα φιλοξενούν τα περίφημα gaming halls. «Από Σεπτέμβριο και βλέπουμε», έλεγε προ ημερών άνθρωπος που παρακολουθεί την υπόθεση, απογοητευμένος από τις συνεχείς αναβολές.
Ο Καμίλ Ζίγκλερ μπορεί να έχει τινάξει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα για τα «φρουτάκια», αλλά βιάστηκε να «αρπαχτεί» με τους πράκτορες του οργανισμού. Μάλιστα στις αρχές της εβδομάδας ο Τσέχος μάνατζερ έφαγε άλλη μία «σφαλιάρα», όταν με κυβερνητική παρέμβαση παρατάθηκε η ημερομηνία διαβούλευσης του νέου κανονισμού για τους πράκτορες. Το σχέδιο της διοίκησης του ΟΠΑΠ προέβλεπε διαβούλευση μόλις δέκα ημερών, ώστε να «πάρει τον αέρα» των πρακτόρων που αντιδρούν, αλλά η ομοσπονδία των τελευταίων πέτυχε παράταση μέχρι τα τέλη Μαΐου! Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν στη Λεωφόρο Κηφισού, ενώ «στη σέντρα» έχει βγει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Ευγένιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος είχε αρχικά συναινέσει στη διαβούλευση των μόλις δέκα ημερών, ώστε να περάσουν χωρίς αντίλογο οι απαιτήσεις των Τσέχων.
Οι τελευταίοι και οι εγχώριοι συνεταίροι τους αγόρασαν τον οργανισμό με δανεικά (και με ενέχυρο τις μετοχές του ΟΠΑΠ!), οπότε με τον εξωραϊσμό των οικονομικών αποτελεσμάτων θεώρησαν πως θα έχουν (και είχαν για το 2014) γρήγορα οφέλη. Ούτε οι μεγαλομέτοχοι ούτε ο πολύς κ. Ζίγκλερ είχαν υπολογίσει, όμως, πως ένας τέτοιος οργανισμός χρειάζεται στιβαρή διοίκηση, με γνώση του αντικειμένου και, κυρίως, της τοπικής αγοράς. Τώρα αποδεικνύονται χειρότεροι των κομματικών διοικήσεων που είχε επί χρόνια ο ΟΠΑΠ, αφού μέσα σε λίγους μήνες κατάφεραν να συγκρουστούν σχεδόν με το σύνολο των πολυετών συνεργατών του οργανισμού, από τους πράκτορες μέχρι αθλητικές ομοσπονδίες κ.λπ.
Η ΑΛΛΑΓΗ
Ο πραγματικός εφιάλτης του Καμίλ Ζίγκλερ ονομάζεται «πολιτική αλλαγή», καθώς η νέα κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει αξιοποίηση της μονοπωλιακής θέσης του ΟΠΑΠ για γρήγορα κέρδη από τους μεγαλομετόχους. Το είχε δείξει και προεκλογικά, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με την ομοσπονδία των πρακτόρων μαζί με τον σημερινό υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και είχε δηλώσει πως «δεν θα επιτρέψει την καζινοποίηση της χώρας».
Ο μεγάλος πονοκέφαλος της διοίκησης του ΟΠΑΠ λέγεται «ιπποδρομιακό στοίχημα»: Είχαν καταφέρει να επικρατήσουν στον διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), με θεσμικές και άλλες ακροβασίες, αλλά δεν πρόλαβαν να περάσουν τη σύμβαση από τη Βουλή. Τώρα τρέμουν μήπως η αλλαγή κυβέρνησης οδηγήσει και σε αλλαγή στάσης όσον αφορά τη δυνατότητα ενός και μόνο οργανισμού να ελέγχει ολόκληρη την ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει δείξει τις προθέσεις της, αλλά επειδή η σύμβαση δεν έχει περάσει από τη Βουλή, το ιπποδρομιακό στοίχημα παραμένει ανοικτό ζήτημα για τους Τσέχους, που θεωρούσαν πως το έχουν καπαρώσει.
Διαβάστε το άρθρο “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ” στην πηγή “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”