Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΙΝΤΕΡΝΕΤ Έκρηξη +37% για το sports betting το 2018. Στα πρακτορεία όμως ?

Έκρηξη +37% για το sports betting το 2018. Στα πρακτορεία όμως ?

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η διαδικτυακή αγορά στοιχηματισμού στην Ελλάδα το 2018, ως αποτέλεσμα της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσία αλλά και της αυξημένης εποπτείας που ασκείται πλέον από την Επιτροπή Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και τους αρμόδιους φορείς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αποστέλλουν οι εταιρείες του κλάδου στο ΥΠΟΙΚ για το σύνολο του 2018 που δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, οι 24 πάροχοι που μέσω του νόμου 4002/2011 απέκτησαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσω Διαδικτύου, μέχρι να οριστεί ενδεχόμενη μελλοντική διαδικασία αδειοδότησης, κατέγραψαν μικτά κέρδη (GGR) ύψους 391,6 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα κατά 37% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Με λίγες εξαιρέσεις, το GGR (το μικτό κέρδος μετά την αφαίρεση των κερδών των παικτών και πριν το tax gaming) των “μεγάλων” της αγοράς κινήθηκε ανοδικά την περασμένη χρονιά, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν και αρκετοί μικρότεροι πάροχοι.

Σε επίπεδο συνολικού στοιχηματισμού, οι Έλληνες παίκτες πόνταραν αθροιστικά 7 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2017.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 οι Έλληνες παίκτες συνολικά πόνταραν 3,2 δισ. ευρώ μέσω των online παρόχων.

Αντίστοιχα το  2017, τα πονταρίσματα έφθασαν τα 5,5 δισ. ευρώ και το 2016 είχαν οριακά ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε, η βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην αύξηση του ενδιαφέροντος για στοιχηματισμό λόγω του Μουντιάλ που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, αλλά και της αποτελεσματικότερης εποπτείας της Επιτροπής Παιγνίων, υπό τον πρόεδρο Ευάγγελο Καταγρηγορίου. Ως αποτέλεσμα των επιδόσεων που καταγράφηκαν στο περυσινό 12μηνο, τα κρατικά έσοδα μέσω του gaming tax (35%) ανήλθαν σε 137 εκατ. ευρώ, έναντι 99,6 εκατ. ευρώ το 2017.

Οι επιδόσεις των εταιρειών

Πάνω από το μισό της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν στο ΥΠΟΙΚ, ήτοι ποσοστό 55% του συνολικού GGR των 24 παρόχων για το 2018, κατέχουν τρεις εταιρείες, η Gambling Malta (Stoiximan), B2B Gaming Services (Bet365) και η Sporting Odds (SportingbetBwin). Υπενθυμίζεται πως σε αυτά, η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε 35% (gaming tax).

Αναλυτικά, η Gambling Malta (Stoiximan) εμφάνισε πέρυσι μικτά κέρδη 161 εκατ.ευρώ (έναντι 136 εκατ.ευρώ), διαχειριζόμενη στοιχηματισμό 2,2 δισ. ευρώ. Η B2B Gaming Services (Bet365) εμφάνισε μικτά κέρδη 137,4 εκατ. ευρώ (έναντι 109 εκατ. ευρώ) και η Sporting Odds ((Sportingbet, Bwin) μικτά κέρδη 49,2 εκατ. ευρώ (έναντι 13,1 εκατ. ευρώ). Σημαντική άνοδο σημείωσαν επίσης οι Diamond Link Ltd (Pokerstars) με μικτά κέρδη 16,5 εκατ. ευρώ, η Lucky Stream (Bet365) με 10,9 εκατ. ευρώ και η Love2Celebrate (NetBet) με μικρά κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ.

Η αδειοδότηση

Οι επιδόσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα ρύθμισης της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (“Ρυθμίσεις για την αγορά διαδικτυακών παιγνίων – Τροποποίηση του ν. 4002/2011”). Η διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου αλλά και επί του Κανονισμού έχει ολοκληρωθεί και τα υποβληθέντα σχόλια θα αξιολογηθούν προκειμένου να αξιοποιηθούν στη διαμόρφωση της τελικής μορφής των κειμένων που θα σταλούν προς έγκριση στις ευρωπαϊκές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι το προωθούμενο πλαίσιο προβλέπει δύο τύπους αδειών, 5ετούς διάρκειας, α) για διεξαγωγή Στοιχήματος, δηλαδή αθλητικών και μη στοιχημάτων και β) για τα λοιπά διαδικτυακά παίγνια, τα οποία αφορούν σε real time παιχνίδια καζίνο (χωρίς δηλαδή τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών) και πόκερ. Το αντίτιμο για την άδεια διεξαγωγής στοιχηματικών παιγνίων ορίζεται σε 4.000.000 ευρώ και για την άδεια διεξαγωγής λοιπών διαδικτυακών παιγνίων σε 1.000.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, αρκετοί ήταν οι πάροχοι που ζήτησαν να μειωθεί το τίμημα παραχώρησης άδειας αλλά και το ύψος της φορολόγησης.

[email protected]

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Έκρηξη +37% για το sports betting στην Ελλάδα το 2018 ” : στην πηγή: http://www.capital.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ