Η πρώτη μεγάλη συμφωνία αποκρατικοποίησης στη χώρα είναι πλέον γεγονός. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και ο προτιμητέος επενδυτής, η Emma Delta, χθες «μοίρασαν» τη διαφορά τους και έκλεισαν συμφωνία για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στα 652 εκατ. ευρώ.
Το τίμημα είναι υψηλότερο κατά 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική προσφορά της Emma Delta (622 εκατ. ευρώ) και μειωμένο κατά 18 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσδοκώμενο τίμημα του ΤΑΙΠΕΔ (670 εκατ. ευρώ). Το τίμημα τω ν 622 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί εφάπαξ με την υπογραφή της σύμβασης, ενώ τα 30 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή 3 εκατ. ετησίως. Τα προαναφερόμενα μεγέθη δεν περιλαμβάνουν το μέρισμα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία χαιρετίστηκε από τη συμπολίτευση και επικρίθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο υπ. Οικονομικών Γ.Στουρνάρας ανέφερε ότι με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση της χώρας. Χαρακτήρισε τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο πολλαπλά, αφού, όπως είπε, «αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία». Ο υπουργός κ. Στουρνάρας εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση του ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα προκειμένου η χώρα να επισπεύσει την έξοδό της από την κρίση.
Για διαγωνισμό «παρωδία» και «εξευτελιστικό» τίμημα έκανε λόγο το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. «Ο διαγωνισμός-παρωδία για την πώληση του ΟΠΑΠ, που κατέληξε σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει στο έπακρον ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε “ημετέρους”», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Ο ΟΠΑΠ, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και τα κέρδη του πρέπει να κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που καταρρέουν από τη μνημονιακή πολιτική.
Επίσης, την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ καταδίκασε και το ΚΚΕ, το οποίο κάλεσε το, λαό να αντιταχθεί δυναμική στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων.
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε «παραλήρημα» τις δηλώσεις περί της αποκρατικοποίησης ΟΠΑΠ.
«Αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν τα κατάφερε, τώρα ξεσπά σε παραλήρημα», είπε χαρακτηριστικά.
Στις δηλώσεις του ο κ. Κεδίκογλου αναρωτήθηκε, πρώτον «γιατί δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ καμία ιδιωτικοποίηση;» και δεύτερον «ποια συμφέροντα υπηρετεί;».
Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ έκανε λόγο για «έναν καθ’ όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό, με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια». Σημείωσε δε ότι το Ταμείο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων, που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο, απορροφώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.
Σε ό,τι αφορά το προσφερόμενο τίμημα, ανέφερε ότι αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013. «Εάν δεν ιδιωτικοποιεί ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, προστίθεται ότι η συμπληρωματική φορολογία του 30% επί των μεικτών κερδών του Οργανισμού θα αποφέρει στο Δημόσιο ονομαστική έσοδα ύψους 6,3 δισ. στη 10ετία.
Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών αμέσως μετά, δηλαδή σε περίπου ένα έως δύο μήνες από σήμερα.
Γράφει: Βαγγέλης Μανδραβέλης