Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Ικανοποίηση στην αγορά από την πώληση του ΟΠΑΠ

Ικανοποίηση στην αγορά από την πώληση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

«Το σημαντικό είναι ότι έγινε το deal», υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς στο άκουσμα της είδησης ότι η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση επί μνημονίου, αυτή του 33% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ, είναι γεγονός.

«Πρόκειται για ένα καλό νέο για την αγορά», υποστηρίζει ο αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι το μοναδικό «μελανό» σημείο είναι ότι ο ΟΠΑΠ πουλήθηκε κάτω από την χρηματιστηριακή του αξία, η οποία στη συνεδρίαση της Τρίτης διαμορφωνόταν στα 2,4 δισ. ευρώ και το ποσοστό του Δημοσίου αποτιμάτο οριακά πάνω από το τίμημα, συμπεριλαμβανομένου και του μερίσματος, στα 720 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ πέρασε στα χέρια της Emma Delta Ltd, η οποια ανεβασε τελικά την προσφορά της κατα 30 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στα 652 εκατ. ευρώ για το 33% του Οργανισμού.

Το ποσό αυτό είναι κατά 2 εκατ.ευρω υψηλότερο από εκείνο με το οποίο αποτιμούσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος την αξία του συγκεκριμένου ποσοστού. Πέραν των 652 εκατ.ευρώ το δημόσιο θα εισπραξει τον τρέχοντα μήνα 112 εκατ. ευρώ φόρο για τη χρήση του 2012 και μέρισμα 62 εκατ. ευρώ από το ποσοστό που κατέχει. Για το 2013 με το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει εισέπραξε ήδη φόρο 85 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου Εθνική Τράπεζα και Deutsche Bank έχουν εκτιμήσει την αξία του 33% του ΟΠΑΠ στα 610 εκατ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον στα 650 εκατ. ευρώ, ηταν η αποτιμηση τριτου συμβουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες καθώς το fund επέμενε ότι η αρχική του πρόταση εμπεριείχε ήδη premium, φαίνεται ωστόσο πως η νέα πρόταση συμφωνει με το ύψος των 650 εκατ. ευρώ της αποτίμησης που πραγματοποίησε ο ανεξάρτητος αποτιμητής του Ταμείου

Το fund Emma Delta Ltd διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%). Με την πώληση του ΟΠΑΠ η κυβερνηση επιτυγχάνει σχεδόν το 50% των προβλεπόμενων συνολικών εισπράξεων από την υλοποίηση του εφετινού προγράμματος, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ειδκότερα από την πώληση του ΟΠΑΠ η κυβέρνηση αναμένει εισπράξεις μεταξύ 700 εκατ. ευρώ και ενός δισ. ευρώ, με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που εστάλη στην Τρόικα.

Στο κλιμακούμενο αυτο ποσό, συνυπολογιζονται οχι μόνο το τίμημα της πωλησης αλλά και οι συνέργειες από το μερισμα και τις εισπραξεις από τον φόρο. Περίπου άλλα τόσα αναμένονται από τις διαγωνιστικές διαδικασίες των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ για τις οποίες, όπως εχει διευκρινίσει το ΤΑΙΠΕΔ, δεν πρόκειται να δοθεί καμμία παράταση. Ενισχυτικά ωστόσο στο στόχο δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και η επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και λιμένων.

Διαβάστε το άρθρο «Ικανοποίηση στην αγορά από την πώληση του ΟΠΑΠ» του Στ.Κ.Χαρίτου στην πηγή: reporter.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ