Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Διαδικτυακό… lobbying για τον τζόγο

Διαδικτυακό… lobbying για τον τζόγο

από
Μόνο 2 λεπτά

Αποδέκτης μηνυμάτων περί μείωσης του ποσοστού βάσει του οποίου σκοπεύει να φορολογήσει τα έσοδα από «φρουτάκια» και διαδικτυακό τζόγο έχει γίνει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση το προσχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών προβλέπεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία υπολογίζεται επί του κύκλου εργασιών του κατόχου της άδειας ή του φορέα εκμετάλλευσης της άδειας, στα διεξαγόμενα τεχνικά-ψυχαγωγικά και τυχερά παίγνια με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου, και η οποία ανέρχεται σε έξι τοις εκατό (6%).

Το ποσοστό αυτό κρίνεται από τις μεγάλες ξένες εταιρείες του on line betting ως υψηλό δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας όπως αποτυπώνεται στη μείωση του τζίρου στα τυχερά παιχνίδια, τόσο στη νόμιμη όσο και την «παράνομη» αγορά. Παράλληλα, ενστάσεις διατυπώνονται και αναφορικά με τον τρόπο συμμετοχής του Δημοσίου καθώς, σε αντίθεση με το υπουργείο, οι ξένοι operators εκτιμούν πως φορολόγηση επί των κερδών θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν πως τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο ΥΠΟΙΚ μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών  του υπουργείου και εκπροσώπων ξένων εταιρειών. Σε μια εξ αυτών, παρουσία είχαν και στελέχη της Remote Gambling Association (RGA), του παγκόσμιου φορέα εκπροσώπησης των μεγαλύτερων αδειοδοτημένων διαδικτυακών εταιρειών τυχερών παιχνιδιών.

Σε αυτή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πραγματοποιήθηκε εκτενής παρουσίαση –με τη συνδρομή της KPMG– των θέσεων των online εταιρειών και των επιχειρημάτων τους ενόψει της επικείμενης ρύθμισης της αγοράς. Επίκεντρο των παρουσιάσεων αποτέλεσαν οι πρακτικές άλλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν εκεί. Όπως ειπώθηκε, η ελεγχόμενη απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς οφείλει να πραγματοποιηθεί με γνώμονα το δημόσιο και κρατικό συμφέρον, πλην πρέπει να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν από την πλευρά των ιδιωτικών παρόχων.

Σημείο συζήτησης αποτέλεσε και το τίμημα για την απόκτηση των αδειών, το οποίο (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο) υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο να μην είναι προκαθορισμένο αλλά να αποτελέσει αντικείμενο πλειοδοσίας. Υπενθυμίζεται πως όσες εταιρείες αιτηθούν την αδειοδότησή τους θα κληθούν να καταβάλλουν, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο νόμου, μια σειρά τελών και παραβόλων (παράβολο με την υποβολή της αίτησης, εφάπαξ τέλος για την έκδοση ή την ανανέωση άδειας, ετήσιο τέλος κατοχής της άδειας, κ.ά.).

Από την πλευρά του υπουργείου εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις στην πρόταση να επιβληθεί η φορολόγηση επί των κερδών κάθε εταιρείας, για προφανείς λόγους. Για το ζήτημα αυτό εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές, σε αντίθεση με το ποσοστό του 6% όπου διαφαίνεται το ενδεχόμενο «προσαρμογής» του. Όλα αυτά μένει να φανούν μόλις ολοκληρωθεί η σύνταξη του οριστικού κειμένου που θα αποσταλεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών, κάτι που δεν έχει ακόμη συμβεί παρά τη χρονική πίεση και την δέσμευση για είσπραξη 700 εκατ.ευρώ το 2011 από τα τυχερά παιχνίδια.

Πηγή: CAPITAL

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ