Η οικονομία και η ζωή έχουν πάντα και τη θετική τους πλευρά. Η απελευθέρωση της αγοράς των τυχερών παιγνίων, παρά το γεγονός ότι προχωρεί με πολλαπλές στρεβλώσεις, αποτελεί εξαιρετικά καλό νέο για τη διαφημιστική αγορά και κυρίως για τις διαφημιστικές εταιρείες που επιθυμούν να τηρούν τη νομιμότητα.
Η πλήρης απελευθέρωση του διαδικτυακού στοιχήματος και η μερική απελευθέρωση του επίγειου, με τη χορήγηση αδειών μέσω ΟΠΑΠ σε ιδιώτες, θα δημιουργήσει μια σειρά από νέους νόμιμους διαφημιζόμενους, οι οποίοι θα αυξήσουν σημαντικά τα συνολικά διαφημιστικά κονδύλια στη συγκεκριμένη αγορά και θα διευρύνουν τους αποδέκτες τους. Ιδίως στην πρώτη κρίσιμη φάση της καθιέρωσης των νέων παιχτών, οπότε και θα πρέπει να διαμορφωθεί η εικόνα των σχετικών υπηρεσιών.
Ήδη οι ξένοι πάροχοι διαδικτυακού στοιχήματος έχουν αρχίσει τη διαφήμισή τους στη χώρα. Το περιβάλλον όμως ήταν ως τώρα ένα περιβάλλον αμφισβητούμενης νομιμότητας, με τον ΟΠΑΠ να ισχυρίζεται ότι έχει το μονοπώλιο των στοιχημάτων και τους ξένους παρόχους να καταγγέλλουν τον ΟΠΑΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μη συμβατό με τη νομοθεσία μονοπώλιο και το Συμβούλιο της Επικρατείας να αναζητά δικαστική συνδρομή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πριν αποφανθεί για τις σχετικές προσφυγές.
Τώρα όλα αυτές οι διαμάχες θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς σε κάθε περίπτωση η αγορά θα προχωρήσει και θα διαμορφώσει τις δικές τις δυναμικές. Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα κινούντο εδώ και πολλά χρόνια στη μαύρη οικονομία, η απελευθέρωση της αγοράς θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα, με την ένταξή τους στις κανονικές και ελεγχόμενες από την πολιτεία δραστηριότητες. Αυτό όμως δεν είναι ούτε βέβαιο, ούτε θα συμβεί αυτόματα.
Τα τυχερά παιχνίδια ως δραστηριότητα με αρνητικές εξωτερικές οικονομίες, όταν επεκτείνονται πέραν ορισμένων ορίων προκαλούν βλάβη και όχι όφελος στο κοινωνικό σύνολο. Το όριο μεταξύ περιστασιακής ή καλοπροαίρετης ψυχαγωγίας και εθισμού μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, ιδίως μεταξύ των περισσότερο αδύνατων κοινωνικά, αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή. Μια διαχωριστική γραμμή που απαιτεί από την πολιτεία ιδιαίτερη προσοχή, την οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια. Η έναρξη της απελευθέρωσης, χωρίς να έχει προϋπάρξει η οργάνωση και η λειτουργία της αρχής που θα προασπίζει το κοινωνικό σύνολο από την υπερβολική ανάπτυξη του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια, αποτελεί μια αρνητική πτυχή της υπόθεσης.
Ο κόσμος της διαφήμισης, που έχει τα εργαλεία -μέσω του συστήματος της αυτοδέσμευσης- να διαχειριστεί από την πρώτη στιγμή την απελευθέρωση, θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιδράσει σε οποιεσδήποτε πιθανές ακρότητες, από τους καινούργιους παίχτες που θα μπουν στην αγορά. Και οι ίδιοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η μελλοντική τους μακροημέρευση θα εξαρτηθεί από τη βούλησή τους να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο από τις ακραίες συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει σε εθισμένους η κατανάλωση των υπηρεσιών τους.
Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και αναζήτησης «εύκολων λύσεων» η τάση προς τα τυχερά παιχνίδια, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να προκαλέσει κάποια στιγμή οξύτατες κοινωνικές αντιδράσεις, που να έχουν για όλους τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικά καταστροφικά αποτελέσματα. Ας αξιοποιήσουν λοιπόν όλοι, διαφημιστές και διαφημιζόμενοι με αυτοσυγκράτηση αυτήν την ευκαιρία.
Διαβάστε το άρθρο «Απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών: Μια ευκαιρία για τη Διαφήμιση» στην πηγή: MarketingWeek