Η οικονομική αστυνομία θα έχει ως αποστολή την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων που έχουν ποινικό χαρακτήρα και ιδίως οικονομικών εγκλημάτων που τελέστηκαν σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος
To πρώτο βήμα για τη σύσταση της Οικονομικής Αστυνομίας έγινε χθες με την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή και τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη. Το ΠΔ πήγε προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της νέας υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει βασικό στόχο την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.
Σύμφωνα με το ΠΔ έχει ως αποστολή την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων που έχουν ποινικό χαρακτήρα και ιδίως οικονομικών εγκλημάτων που τελέστηκαν σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος. Η νέα Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπάγεται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και εποπτεύεται και ελέγχεται από τον Αρχηγό.
Θα πρόκειται, όμως, για μια μονάδα «ταχείας επέμβασης», ευέλικτη και με εξειδικευμένο προσωπικό που θα αποτελείται από επιστήμονες, ειδικούς στα οικονομικά, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, τις νέες τεχνολογίες και τη δράση του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι αξιωματικοί – Ράμπο του οικονομικού εγκλήματος που θα υπηρετούν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών, άλλων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων χωρών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες.
Αντικείμενο
Η «αστυνομία» κατά του οικονομικού εγκλήματος βάζει στο στόχαστρο:
Παράνομη νομιμοποίηση εσόδων, δηλαδή ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος.
Παράνομες συναλλαγές στο πλαίσιο των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων.
Παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ή χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων από το κράτος.
Παράνομη μεταφορά κεφαλαίων και διακίνηση χρήματος.
Απόκρυψη φορολογικών στοιχείων.
Λαθρεμπόριο.
Κατάχρηση δημόσιας περιουσίας.
Παραβάσεις που αφορούν στα πρακτορεία, σε τυχερά παιχνίδια και καζίνο.
Μη καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών από φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.
Μη έκδοση αποδείξεων από ιατρούς, όπως και σε περιπτώσεις παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Παράνομες συνταγογραφήσεις και η έκδοση αναληθών γνωματεύσεων ιατρών σε βάρος των ασφαλιστικών φορέων.
Συντονισμός
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτελείο της ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε. λειτουργεί ως Κέντρο Επιχειρήσεων το οποίο εξασφαλίζει το συντονισμό και την επικοινωνία του προσωπικού της Υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής του δράσης. Επίσης, στο Κέντρο Επιχειρήσεων λειτουργεί σε 24ωρη βάση τηλεφωνικό κέντρο με ειδική γραμμή καταγγελιών καθώς και ηλεκτρονική διεύθυνση για την επικοινωνία των πολιτών με την Υπηρεσία.
Τέλος, αναφορικά με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αυτή θα αποτελείται από τέσσερα τμήματα: Το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, το Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων και το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
Με άλλες διατάξεις του ίδιου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος επιχειρείται οργανωτική αναβάθμιση των δύο κεντρικών Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής (Νοτίου Ελλάδος) και Θεσσαλονίκης (Βορείου Ελλάδος) ιδίως για τις περιπτώσεις δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος.
Αρμοδιότητες της οικονομικής αστυνομίας
Νομιμοποίηση «μαύρου χρήματος».
Μη καταβολή εισφορών.
Λαθρεμπόριο.
Παράνομη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Υπερτιμολογήσεις φαρμάκων.
Μη έκδοση ιατρικών αποδείξεων.
Παράνομη συνταγογράφηση.
Κατάχρηση δημόσιας περιουσίας.
Παραβάσεις στα τυχερά παιχνίδια.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ