Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ «Καψόνι» στην Ελλάδα από την Κομισιόν

«Καψόνι» στην Ελλάδα από την Κομισιόν

από
Μόνο 2 λεπτά

Τρεις μήνες πίσω το σχέδιο νόμου για τυχερά παιχνίδια «Καψόνι» στην Ελλάδα από την Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάει πίσω για τρεις μήνες την έγκριση του σχεδίου νόμου για τα τυχερά παιχνίδια, ζητώντας «διορθώσεις»

 

από την κυβέρνηση και προκαλώντας αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στους επιχειρηματίες που περίμεναν αυτή την έγκριση για να αρχίσει η διαδικασία της απελευθέρωσης της Αγοράς Παιγνίων.

 

Η αποστολή του νομοσχεδίου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε στις 23 Μαρτίου, με το αίτημα όμως επείγουσας εξέτασης της συμβατότητάς του με το κοινοτικό δίκαιο, δηλαδή εντός μηνός, αντί της τρίμηνης διαδικασίας έγκρισης που προβλέπουν οι κοινοτικές ρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση ανησυχεί, καθώς με την καθυστέρηση, η επίτευξη του στόχου είσπραξης εσόδων ύψους 700 εκατ.ευρώ είναι σχεδόν αδύνατη

Κατά την πρώτη εξέταση του σχεδίου νόμου από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαπιστώθηκε πως το σχέδιο νόμου είχε περισσότερο τη μορφή συμμόρφωσης σε απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τεχνικά ψυχαγωγικά παίγνια, παρά ρύθμισης της αγοράς παιγνίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το σχέδιο περιλαμβάνει εκτός από την συμμόρφωση και άλλα ζητήματα που αφορούν στο σύνολο της αγοράς, δηλαδή στην αδειοδότηση του ιντερνετικού στοιχήματος, των βιντεολότο κ.α. το επέστρεψε στην ελληνική κυβέρνηση για «διορθώσεις».

Τι διορθώσεις;

Στα σημεία «ασυμβατότητας» με το κοινοτικό δίκαιο.

Σε χθεσινό report η Alpha Finance, επαναλάμβανε την πιθανότητα αντίδρασης της Κομισιόν στο «δικαίωμα πρώτης άρνησης» του ΟΠΑΠ για τα βιντεολότο και την διαφορετική φορολόγηση του ιντερνετικού στοιχήματος και των VLTs σε σχέση με άλλα παιχνίδια, όπως αυτά του Οργανισμού.

Διαφορετική γνώμη έχουν βέβαια η Merril Lunch και η Citigroup, οι οποίες προβλέπουν αύξηση στα κέρδη του ΟΠΑΠ το 2011 και το 2012, καθώς εισέρχεται σε ένα νέο επενδυτικό στάδιο με νέες δυνατότητες στο κομμάτι των τυχερών παιχνιδιών.
Την κυβέρνηση δεν την ανησυχεί αυτό το κομμάτι, στο οποίο θα υπάρξουν οι ανάλογες διορθώσεις, συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά το ότι με την τρίμηνη καθυστέρηση, η επίτευξη του στόχου είσπραξης εσόδων ύψους 700 εκατ. ευρώ από την πώληση των αδειών και τη συμμετοχή του Δημοσίου στα κέρδη των κατόχων των αδειών αυτών μέσα στο 2011 καθίσταται δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη.

Πηγή: DEAL NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ