«Κόκκινη κάρτα» για τους λαχειοπώλες…Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ εικόνα του πλανόδιου λαχειοπώλη κινδυνεύει να αποτελέσει παρελθόν,
αν επικρατήσουν οι σχεδιασμοί των τεχνοκρατών. Όλα ξεκινούν από την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των λαχείων, εν όψει της αποκρατικοποίησης.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η συμβουλευτική επιτροπή παιγνίων έχει συντάξει σχέδιο προκειμένου να «μπει τάξη στην αγορά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Αν τελικά υιοθετηθεί αυτό το σχέδιο από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, τότε η μέχρι τώρα ευκαιριακή (ως επί το πλείστον) απασχόληση του λαχειοπώλη θα έχει αυστηρές προδιαγραφές.
Θα απαιτείται, δηλαδή, από τον πλανόδιο πωλητή να έχει “λευκό ποινικό μητρώο, ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και φορολογικό «αποτύπωμα».
Όλα αυτά, εφόσον ισχύσουν, αναμένεται να θέσουν «εκτός μάχης» τους περισσότερους από τους λαχειοπώλες, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 8.000 σε όλη τη χώρα.
Ανάμεσά τους μικροσυνταξιούχοι που συμπληρώνουν τα προς το ζην, άνεργοι, ανήμποροι για άλλη εργασία, μετανάστες, αθίγγανοι, ακόμη και μικρά παιδιά. Πλάι σε όλους αυτούς υπάρχουν βεβαίως και οι επί χρόνια πλανόδιοι πωλητές που κάνουν πολλά χιλιόμετρα νυχθημερόν για να βγάλουν μεροκάματο. Όλοι αυτοί παίρνουν τα λαχεία από τους πράκτορες (με μετρητά ή με άτυπη πίστωση) και βγάζουν γύρω στο 10% επί των πωλήσεων.
Οι τεχνοκράτες, όμως, ανακάλυψαν ότι πρόκειται για αδήλωτα έσοδα και έχουν εκπονήσει νέους κανόνες, από τους οποίους φαίνεται ότι δεν εξαιρούνται ούτε οι χονδρέμποροι (περίπου 120 συνολικά) που μέχρι τώρα παίρνουν τους λαχνούς από τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων με προμήθεια 12% και στη συνέχεια κάνουν τη διανομή στα κατά τόπους προποτζίδικα. Τα λαχεία που παίρνουν οι διακινητές δεν επιστρέφονται αν δεν πουληθούν, αλλά οι χονδρέμποροι χρησιμοποιούν εγγυητικές επιστολές τραπεζών και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έπειτα από έναν μήνα.
Αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχει ένα πιστωτικό άνοιγμα ύψους 40 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι με το νέο λειτουργικό πλαίσιο ο ανάδοχος της άδειας για τα λαχεία θα εφοδιάζει με δικό του τρόπο τη λιανική αγορά, ενώ αναμένεται να πέσει και η προμήθεια των πρακτόρων ίσως στο 8%, από το 12%. Εκτιμάται ακόμη ότι μετά την αποκρατικοποίηση θα πάψει να δίδεται το 1% επί του τζίρου των λαχείων στο I ΚΑ για την ασφάλιση των λαχειοπωλών (περίπου 1.000 άτομα), καθώς και το 2% επί του τζίρου στο Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου.
Άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι το 90% των λαϊκών λαχείων πουλιέται από πλανόδιους λαχειοπώλες (και το υπόλοιπο 10% από τα προποτζίδικα), ενώ στο Εθνικό οι… πωλητές του δρόμου κάνουν το 60% του τζίρου.
Μακράν η πιο εμβληματική φυσιογνωμία λαχειοπώλη είναι εκείνη του Τάσου Μ., ο οποίος υπολογίζεται ότι πουλάει… 1.000 πεντάδες Λαϊκού Λαχείου (αξίας10.000 ευρώ) την εβδομάδα. Κινούμενος συνεχώς από το Κολωνάκι μέχρι τον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Καβούρι, όπου έχει πελάτες της… καλής κοινωνίας κατά βάση. Ο επόμενος καλύτερος δεν πουλάει ούτε τα μισά…
Η κλεψύδρα έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων. Επτά μήνες από τότε που υποβλήθηκαν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος από τρία κοινοπρακτικά σχήματα Ελλήνων και ξένων «παικτών» και έπειτα από τρεις παρατάσεις, φαίνεται ότι ο πλειοδοτικός διαγωνισμός περνά σύντομα στη δεύτερη φάση του. Όπως όλα δείχνουν, στα τέλη του Ιουλίου οι… μνηστήρες των λαχείων θα έχουν στα χέρια τους την τελική σύμβαση χορήγησης της αποκλειστικής άδειας.
Η σύμβαση αυτή θα φέρει τη «σφραγίδα» του υπουργείου Οικονομικών και θα καταγράφει αναλυτικά τους όρους παραχώρησης, καθώς επίσης και το νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο που θα ισχύσει για όποιον πάρει την άδεια των λαχείων. Υπολογίζεται ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα δοθεί η τελική μάχη, καθώς θα κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) το οποίο και χειρίζεται το όλο «πρότζεκτ».
Ανάλογα με τα τιμήματα που θα προσφερθούν, το ταμείο μπορεί άμεσα να ζητήσει έναν «δεύτερο γύρο» προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι και προφανώς θα πουν την «τελευταία τους λέξη» για τον διαγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα είναι να μην υπάρξουν εμπλοκές και καθυστερήσεις, κυρίως από την πλευρά του Δημοσίου.
Ατύπως, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τοποθετήσει τον πήχυ για την παραχώρηση της 12ετούς άδειας στα 650 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με δεδομένη τη βαθιά ύφεση και στην αγορά του τζόγου, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι το κόστος των δανειακών κεφαλαίων είναι πανάκριβο, ορισμένοι γνώστες των «ειδικών συνθηκών» πιστεύουν ότι το τίμημα μπορεί να είναι και το μισό από το αρχικό «πλάνο»… Για τους ανθρώπους της αγοράς οι όροι της προκήρυξης που θα αποτελέσουν και τον «οδικό χάρτη» της μεγάλης μπίζνας θα είναι το καταλυτικό κριτήριο για τις προσφορές.
Το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς οι πωλήσεις των κρατικών λαχείων καταγράφουν νέα σοβαρή υποχώρηση κατά 15.Α σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2011. Αν συνεχίσουν έτσι, τότε το Λαϊκό και το Εθνικό Λαχείο θα έχουν καθαρά κέρδη κάτω από 6ο εκατ. ευρώ το 2012, έναντι των περίπου γ\ εκατ. ευρώ το 2011.
Εκτός αυτών των δύο λαχείων, το «πακέτο» της άδειας περιλαμβάνεται και το Ξυστό, που έχει πάψει να κυκλοφορεί από τον Σεπτέμβριο του 2003. Έναν χρόνο πριν (το 2002) το Ξυστό είχε κάνει τζίρο 183,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 45% πήγαινε στους τυχερούς (pay out), ενώ από τα μεικτά έσοδα το Δημόσιο έπαιρνε βάσει της σύμβασης (με την Ιντραλότ) περίπου το 33% Στην παρούσα φάση το Δημόσιο θα είναι εκείνο που θα καθορίσει τους νέους όρους.
Πέραν τούτων, στην άδεια παραχώρησης περιλαμβάνεται και το πρωτοχρονιάτικο λαχείο, από το οποίο όμως ο ανάδοχος θα παίρνει μια προμήθεια επί του τζίρου (ίσως 15%) και τα υπόλοιπα από τα καθαρά έσοδα θα πηγαίνουν στο κράτος, το οποίο θα συνεχίσει να τα δίνει για κοινωφελείς σκοπούς. Στο «πακέτο» της παραχώρησης περιλαμβάνονται ακόμη το ευρωπαϊκό και το στεγαστικό λαχείο, τα οποία είναι ανενεργά, αλλά προφανώς μπορούν υπό όρους να βγουν στην αγορά.
Μια αγορά, όμως, που εξαιτίας της ύφεσης έχει σμικρυνθεί κατά 30% την τελευταία τριετία. Στη διάρκεια της οποίας ο τζίρος όλων των τυχερών παιχνιδιών που παίζονται νομίμως στη χώρα μας έχει μειωθεί κατά 2,4 δισ. ευρώ. Από τα 9,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2008 έπεσε στα 6,8 δισ. το 2011. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα κρατικά λαχεία μπορούν να αποφέρουν ετήσια κέρδη περί τα 100 εκατ.ευρώ ή και παραπάνω, ανάλογα με τη φορολογία και το pay out που θα θεσπιστεί.
Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν και οι τρεις «μνηστήρες» που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον θα φτάσουν μέχρι τέλους.
Στο πρώτο κοινοπρακτικό σχήμα, που θεωρείται και φαβορί, ηγείται ο ΟΠΑΠ (με 34%) και πλαισιώνεται από την ιταλική Lottomatica (33%). την αμερικανική Scientific Games (16,5%) και την Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη, με συμμετοχή 16,5%. Στο σχήμα αυτό η ελληνική πλευρά έχει το πάνω χέρι, αφού ελέγχει το 50%.
Το δεύτερο σχήμα έχει διαμορφωθεί από τον όμιλο Κοπελούζου(με 40%)και την ιταλική Sisal (με 6ο%), η οποία ελέγχεται μετοχικά από το fund Apax.
Τρίτος διεκδικητής είναι η αυστριακή λοταρία, για την οποία όμως ακούγεται ότι μπορεί να μη φτάσει σε κατάθεση δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς.
Εξ αντικειμένου, το κόστος των δανειακών κεφαλαίων αποτελεί ένα από τα επιχειρηματικά αγκάθια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο ΟΠΑΠ (που θεωρείται εταιρεία που αυτοδικαίως μπορεί να έχει πιστοληπτική αξιολόγηση AAA) δανείστηκε πρόσφατα για το πρότζεκτ με τα «φρουτάκια» με επιτόκιο που φτάνει στο 8,8%…
Διαβάστε το άρθρο «Τον Σεπτέμβριο «κληρώνει» για τα κρατικά λαχεία» στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ του ΔΗΜ. ΚΟΚΚΟΡΗ