Τριάντα έξι χιλιάρικα καθαρά τον μήνα δεν εισπράττει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο διοικητής της ΤτΕ, ούτε καν… η Αναστασία Σακελλαρίου του ΤΧΣ. Τα λαμβάνει, όμως, ο Τσέχος Kamil Ziegler ο οποίος επιπλέον απολαμβάνει με έξοδα του ΟΠΑΠ οικία, αυτοκίνητο, οδηγό και γενναία bonus.
Τι έχει πετύχει, όμως, ο κ. Ziegler και ξηλώνει το ταμείο της η εισηγμένη για χάρη του; Απέλυσε 350 εργαζόμενους οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μισθωτοί των 1.000 ευρώ. Βεβαίως, εξανάγκασε σε αποχώρηση και κάποια golden boys των 5.000 ευρώ, ωστόσο αποτελεί ερώτημα το αν τους έχει αντικαταστήσει με άλλα ισάξια και εξ ίσου έμπειρα στελέχη.
Κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της θετικής προοπτικής του Ομίλου.
Πέτυχε, επίσης, την αύξηση των κερδών της εταιρίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Με ένα τρυκ, όμως: Μηδένισε όλες τις χορηγίες και το διαφημιστικό budget του Οργανισμού με αποτέλεσμα να ξεπεράσει κατά 25 εκατ. ευρώ τον στόχο των 116 εκατ. ευρώ. Προφανώς, έτσι φουσκώνει ευκολότερα τον δικό του λογαριασμό.
Το τρυκ κρύβει γρήγορη πώληση; Αλλά, υπάρχει και κάτι άλλο, πέρα από το προφανές.
Η οικονομική και επενδυτική ιστορία του συστήματος μας διδάσκει ότι, όταν ένα fund σαν την Emma Delta βιάζεται να ωραιοποιήσει τον ισολογισμό μιας εταιρίας που απέκτησε πριν από λίγο, κατά κανόνα το κάνει γιατί σκοπεύει γρήγορα να πουλήσει την επένδυση του.
Άλλωστε η Sazka η Τσέχικη εταιρία που ηγείται της Emma Delta, σε αντίθεση με την πληρωμένη προπαγάνδα της πλειονότητας του ελληνικού τύπου για τα σημερινά αφεντικά του ΟΠΑΠ, αποτελεί μια μικρή εταιρία των 350 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το μέγεθος του ΟΠΑΠ.
Εξάλλου, να μην μας διαφεύγει ότι στην Eurobank εισήλθε αντίστοιχη ομάδα funds για έξι μήνες. Για τον ΟΠΑΠ, εκτός της… εικονικής παρουσίας στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της Third Point, δεν υπήρξε άλλος υποψήφιος πλην της Emma Delta. Αυτό επανελήφθη σε όλες τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.
Ένας και μόνο υποψήφιος. Και το κυριότερο. Οι Τσέχοι με τον Μελισσανίδη και τον Κρπελούζο όχι μόνο επένδυσαν ψίχουλα από τα ταμεία τους, γύρω στα 200 εκατ.
ευρώ, αφού τα άλλα 400 εκατ. ευρώ της εξαγοράς του Ομίλου προήλθαν από δύο ομολογιακά, αλλά, ήδη, μπορούν να πουλήσουν τον Οργανισμό με τεράστιο κέρδος αφού η κεφαλαιοποίηση του πλησιάζει τα 3,7 δια ευρώ.
Συμπερασματικός: Αυτές, μάλιστα, είναι ιδιωτικοποιήσεις. Αυτές, μάλιστα, είναι δουλειές με γρήγορο και τεράστιο κέρδος για τον ιδιώτη και με σχεδόν μηδαμινό ρίσκο. Αυτός, μάλιστα, είναι ο τρόπος για την μείωση του… μισθολογικού κόστους.
Διαβάστε το άρθρο “ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΩΝ ΤΣΕΧΩΝ” στην πηγή “FINANCE MARKETS VOICE”