Πρόκειται ίσως για τις πιο απαρχαιωμένες αγορές της Ευρώπης σε επίπεδο προϊόντος, διαχείρισης και προβολής. Ακόμα και το Ξυστό, ένα από τα πιο εμπορικά παιχνίδια σε αγορές
όπως της Ιταλίας αλλά και σε πολλές από τις ΗΠΑ, σταμάτησε να κυκλοφορεί από το 2003.
Τώρα η κυβέρνηση «ενοποιεί» σε μία άδεια όλα τα κρατικά λαχεία που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της, παραχωρώντας για 12 χρόνια το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισής τους, έχοντας ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών και ξένων ομίλων.
Ο λόγος, όπως αναφέρθηκε, προφανής. Η συγκεκριμένη αγορά διαθέτει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, το προϊόν απευθύνεται σε μια εξαιρετικά ευρεία δεξαμενή καταναλωτών, ενώ μπορεί να είναι διαθέσιμο… παντού, από περίπτερα και πρακτορεία μέχρι τα καταστήματα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι ενδεικτικό: ο όμιλος Lottomatica ανέλαβε τη διαχείριση του Ξυστό από το κράτος όταν οι ετήσιες πωλήσεις του παιχνιδιού ανέρχονταν στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ, με 25.000 σημεία πώλησης. Σήμερα ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, μέσω 60 χιλιάδων σημείων πώλησης.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια εύκολη επένδυση. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, απαιτούνται σημαντικού ύψους κεφάλαια, καθώς η διαχειρίστρια εταιρεία πρέπει να επενδύσει σε κάθε κρίκο της διαδικασίας: προϊόν, επικοινωνία, είδη και τρόποι διανομής-πώλησης, online τεχνολογία επικύρωσης-πληρωμής, logistics και εξυπηρέτηση πελατών. Στόχος η διαμόρφωση και διατήρηση ενός χαρτοφυλακίου παιχνιδιών που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πεδίο παικτών καταναλωτών.
Οι υποψήφιοι
Με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να παρατείνεται από τις 29/11 στα μέσα Δεκεμβρίου, θεωρείται βέβαιη η παρουσία του ΟΠΑΠ στον διαγωνισμό. Το ερώτημα, όμως, είναι σε συνεργασία με ποιον. Ο Οργανισμός δεν επιθυμεί να αναλάβει αυτόνομα τα Λαχεία (και να επιβαρυνθεί με το σύνολο του ποσού που απαιτείται, σε μια περίοδο που θα δαπανήσει περί το 1 δισ. ευρώ για VLTs, επέκταση μονοπωλίου κ.ά.) και, για τον λόγο αυτό, θα συστήσει joint venture (στο οποίο θα κατέχει την πλειοψηφία) με τη συμμετοχή ενός ή δύο συνεταίρων.
Ζητούμενο είναι τι θα πράξει (και, κυρίως, με ποιον θα συμπράξει) η Scientific Games, που θεωρείται ο πλέον έμπειρος «παίκτης» της αγοράς. Η αμερικανική εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιο της ορισμένες από τις πιο επικερδείς αγορές διαχείρισης λαχείων, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, όπου συνεργάζεται με τη Lottomatica. Η τελευταία έχει επιδείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.
Αντίθετα, θεωρείται βέβαιη η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την η Intralot. Ως ενδιαφερόμενη εμφανίζεται και η γαλλική Francaise de Jeux, ένας από τους μεγαλύτερους κρατικούς οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, με έσοδα που πέρυσι ξεπέρασαν τα 10,5 δισ. ευρώ. Έκπληξη θα αποτελέσει εάν τελικά υπάρξει συμμετοχή από την καναδική Pollard και την αυστραλέζικη Tattersalls. με την τελευταία να διαθέτει ρευστό, αλλά όχι εμπειρία εκτός Αυστραλίας.
Όσο για το τίμημα, η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα ύψους 650 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της άδειας, τίμημα που θεωρείται βέβαιο πως θα επιχειρηθεί από τους ενδιαφερομένους να μειωθεί. Το σημείο-κλειδί, βέβαια, είναι η φόροι που ετησίως θα εισρέουν στα ταμεία του κράτους.
Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η αγορά, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη…
■ Η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων είχε πέρυσι ακαθάριστα έσοδα 374,6 εκατ. ευρώ. Για το 2011 τα έσοδα αναμένεται να περιοριστούν, λόγω της κρίσης, πιο πάνω από τα 300εκατ. ευρώ.
■ Πλήρωσε, όμως, τοκοχρεολύσια πάνω από 70 εκατ. ευρώ για δάνειο 650 εκατ. ευρώ που είχε συναφθεί το 2001, υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
■ Σύμβουλοι του Δημοσίου έχουν αναλάβει η Credit Suisse και η Eurobank και καθήκοντα τεχνικού συμβούλου η γερμανική Roland Berger.
Διαβάστε το άρθρο «Το «μεγάλο παζάρι» για τα Λαχεία» του ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ στην πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ