Οι μειώσεις στο μισθολογικό κόστος τόσο των μόνιμων, όσο και των έκτακτων υπαλλήλων σε συνδυασμό με τη συνταξιοδότηση αρκετών μελών του προσωπικού μείωσε αισθητά τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ)
με αποτέλεσμα η διοίκηση της εταιρείας να αναμένει για το πρώτο εξάμηνο του 2011 αλλά και για το σύνολο της χρήσης την καταγραφή θετικών ebitda μετά από αρκετά χρόνια.
Ο ΟΔΙΕ συμπεριλαμβάνεται ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει επιλέξει για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον οργανισμό ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους την Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος και την Credit Agricole CIB.
Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα αφού ο ΟΔΙΕ έχει να εμφανίσει κέρδη από το 2002, χρωστά σε ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, τα δάνεια που είχε λάβει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τη μετεγκατάσταση το 2004 από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τα στοιχήματα ακολουθούν φθίνουσα πορεία με αποτέλεσμα το 2010 να κλείσει με τζίρο κοντά στα 200 εκατ. ευρώ όταν το 2000 το ιπποδρομιακό στοίχημα είχε έσοδα 350 εκατ. ευρώ.
Στην κακή χρηματοοικονομική εικόνα του οργανισμού έπαιξε σημαντικό ρόλο η μετεγκατάσταση του ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού ως βασικός μέτοχος επέλεξε να λάβει ο ΟΔΙΕ τα δάνεια και το κράτος να τα εγγυηθεί. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα όμως σε συνδυασμό με την απαξίωση του προϊόντος και την πτώση των εσόδων από τα στοιχήματα έφεραν ζημιές στον ΟΔΙΕ και κάθε χρόνο το κράτος μέσω αύξησης κεφαλαίου προχωρεί στις απαραίτητες κεφαλαιακές ενέσεις ώστε να καλύπτεται η μαύρη τρύπα. Υπενθυμίζεται ότι πριν μπει μαχαίρι στις απολαβές, ο μέσος ετήσιος μισθός των περίπου 120 εργαζομένων χωρίς εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές έφθανε τις 47.608 ευρώ.
Σήμερα μάλιστα είναι προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση του οργανισμού με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων. Ουσιαστικά πρόκειται για κεφαλαιοποίηση χορήγησης ρευστότητας από το δημόσιο προς τον ΟΔΙΕ συνολικού ύψους 72 εκατ. ευρώ. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η απόφαση να μη ληφθεί σήμερα αλλά να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων που θα συγκληθεί μετά από ένα μήνα.
Υπήρξε λανθασμένη ερμηνεία της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, καθώς πολλοί τη συνέδεσαν με την πώληση του οργανισμού αλλά πρόκειται για αύξηση υπέρ των παλαιών μετόχων και μάλιστα λογιστική καθώς τα λεφτά έχουν ήδη καταβληθεί και όχι υπέρ τρίτων. Άλλωστε, για την πώληση του οργανισμού θα διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός.
Μιλώντας στο Βήμα On Line ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΕ κ. Αλ. Ζαχαρής εμφανίστηκε αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία του οργανισμού παρά το γεγονός ότι και φέτος τα στοιχήματα ακολουθούν φθίνουσα πορεία.
«Παραμένει μεγάλο πρόβλημα η μείωση του αριθμού των αγώνων αφού έχουν μειωθεί οι ίπποι μετά την αποχώρηση αρκετών μικροιδιοκτητών», αναφέρει ο κ. Ζαχαρής και προσθέτει: «Κάνουμε ότι μπορούμε για να εμπλουτίσουμε το προιόν. Αναβαθμίζουμε τα ιδιόκτητα πρακτορεία, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα στους παίκτες να ποντάρουν στις γαλλικές ιπποδρομίες από τα πρακτορεία του ΟΔΙΕ όταν δεν έχει εγχώριες ιπποδρομίες. Παράλληλα, με το νέο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια ο ΟΔΙΕ είναι έτοιμος να διεκδικήσει άδειες VLT΄s αλλά και εικονικών ιπποδρομιών».
Παράλληλα, η διοίκηση του οργανισμού εξετάζει αυτή την περίοδο τρόπους αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας έκτασης των 2.117 στρεμμάτων που διαθέτει ο ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο, στην οποία υπάρχουν χώροι για να φιλοξενηθεί μεγάλος αριθμός επισκεπτών (parking 5.000 θέσεων, σουίτες, εστιατόρια, κ.λπ.). Οι χρήσεις γης εκεί όμως είναι περιορισμένες για αυτό και οι νομικές υπηρεσίες του οργανισμού εξετάζουν τις προσφορότερες λύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ έχει δείξει η γαλλική PMU που διαχειρίζεται τον γαλλικό ιππόδρομο και έχει ετήσια έσοδα 9,5 δισ. Ευρώ.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ