Σε δύο μήνες από σήμερα, στις 27 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ.
Πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας αποκρατικοποίηση, με την κυβέρνηση να είναι αναγκασμένη να τρέξει τη διαδικασία ώστε να μην τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου η ρήτρα απόκλισης, εφόσον δεν υλοποιηθούν οι στόχοι της συμφωνίας με την τρόικα για τα έσοδα.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει τι… πουλάει! Γιατί; Διότι είναι τόσα τα ανοιχτά μέτωπα, που στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια υπάρχει πονοκέφαλος.
Η γνωμοδότηση του ΔΕΚ (Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) το πρωί της Πέμπτης στο προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ για το επίγειο μονοπώλιο ήρθε να προστεθεί στα ανοιχτά και εξόχως σημαντικά θέματα.
Ουσιαστικά, το δικαστήριο δεν κατάργησε το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο έδαφος, αλλά μία πρώτη ρωγμή και μάλιστα σημαντική την πέτυχε, διότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται εν όψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι το τέλος του 2013 αναμφίβολα δεν βοηθά στην ομαλή πορεία προς την πώληση.
«Οι υποψήφιοι αγοραστές δεν έπεσαν ακριβώς από τα σύννεφα με αυτή την εξέλιξη, περίμεναν την ετυμηγορία του ΔΕΚ, όμως τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται πολύ καθαρές απαντήσεις και δεσμεύσεις από το ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε στο «Εθνος της Κυριακής» στέλεχος της αγοράς τυχερών παιγνίων που γνωρίζει από πρώτο χέρι όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης. Διότι όλα όσα γίνονται πια στον οργανισμό έχουν άμεση επίδραση στην πώληση του 33%.
Αποφασιστικότητα
Και όταν έχεις ανοιχτά θέματα στην ατζέντα, το μονοπώλιο στο έδαφος, το μονοπωλιακό ή όχι δικαίωμα στο Διαδίκτυο, τον τεχνολογικό διαγωνισμό, τον συνεργάτη για τη δραστηριοποίηση στο Ιντερνετ και φυσικά τα Vlt’s (τα λεγόμενα «φρουτάκια») που έχουν βαλτώσει, τότε είναι απολύτως σαφές ότι η πώληση του οργανισμού εξελίσσεται σε δύσκολη εξίσωση. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ο σχεδιασμός είναι η πώληση του ΟΠΑΠ να προχωρήσει κανονικά.
Η σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις έγινε για να σταλεί μήνυμα στους υποψήφιους επενδυτές αλλά και σε όλους όσοι παρακολουθούν στενά σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο τη διαδικασία, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στον σχεδιασμό και στο τέλος Μαρτίου η χώρα θα φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της.
«Δεν θα επιτρέψουμε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα μέτρων, δεν αντέχει κανένας βουλευτής να ξαναψηφίσει κόψιμο συντάξεων, μισθών ή άλλες παρόμοιες δαπάνες, επειδή δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος που ξέρει πως θα χρειαστούν 1 δισ. ευρώ και άμεσα, αν πάει στα βράχια αυτή η αποκρατικοποίηση.
Εκφράζουν παράπονα για τη διαδικασία-Ελλιπής η ενημέρωση των επενδυτών
Πέρα από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, όμως, απαιτούνται και παρεμβάσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της πώλησης. Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο Data Room που άνοιξε ο ΟΠΑΠ για τα 7 σχήματα που ενδιαφέρονται για την αγορά του 33%, όπου δεν είχαν όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους, χαρακτηρίστηκαν τραγελαφικά. Με απόφαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι και ο μεγαλομέτοχος του οργανισμού αυτήν τη στιγμή, δεν δόθηκαν στους υποψήφιους αγοραστές πολλές από τις συμβάσεις που τρέχουν, με συνέπεια, όπως έλεγε μέλος επενδυτικού σχήματος, να πάνε σε… ραντεβού στα τυφλά. «Δεν είναι δυνατό να μην έχουμε καθαρή εικόνα για το τι θα αγοράσουμε, να μην ξέρουμε τις δεσμεύσεις που υπάρχουν, να αγνοούμε βασικά οικονομικά μεγέθη», τονίζει. Τα ίδια είπε και σε κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα εκφράζοντας την έντονη δυσφορία για την ακολουθούμενη διαδικασία.
Διαβάστε το άρθρο «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άνοιξε μέτωπα στον ΟΠΑΠ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ στην πηγή: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ