Βέβαια και στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση έχει την εύκολη λύση στο τσεπάκι της που δεν είναι άλλη από την ταμειακή αφαίμαξη του χρυσοφόρου ΟΠΑΠ μέσω της επέκτασης της σύμβασης του Οργανισμού για άλλα 20 χρόνια, αλλά
και της εκχώρησης 35.000 παιχνιδομηχανών (VLTs).
Από τα 35.000 «φρουτάκια» μέχρι τέλος του έτους, ο ΟΠΑΠ θα έχει λάβει άδειες για τα 16.500 τα οποία και θα πρέπει εντός 12 μηνών να τα έχει εγκαταστήσει στα πρακτορεία του καταβάλλοντος στο κράτος ως licence fee περίπου 247,5 εκατ.
Επίσης, για την αγορά των παιγνιομηχανημάτων την τοποθέτηση και τη λειτουργία τους μέσα από μία κεντρική διαχείριση θα πρέπει να επενδύσει περίπου άλλα 200 εκατ..
Επιπλέον 400 εκατ. απαιτούνται για την επέκταση του μονοπωλίου, ενώ ο Οργανισμός θα πρέπει να βρει 650 εκατ. για την άδεια του Ξυστό και την εξαγορά των Κρατικών Λαχείων.
Με δεδομένο ότι ο ΟΠΑΠ εμφανίζει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 700 εκατ. θα πρέπει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αντλήσει 1 δισ κεφαλαίων από τις τράπεζες σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο που πραγματοποιούν κινήσεις ώστε να περιορίσουν τα ανοίγματά τους.
Η περίπτωση του ΟΠΑΠ όμως έχει και τεράστιο επιχειρηματικό παρασκήνιο αφού τα υπόλοιπα 18.500 VLTs θα δοθούν αργότερα από τον Οργανισμό μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού σε παραχωρησιούχους, με τους κ.κ. Βαρδινογιάννη και Κόκκαλη που είναι αποκλεισμένοι προς το παρόν από τα μεγάλα ενεργειακά και κατασκευαστικά projects να ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους.
Κομμάτι από την «πίτα» θέλουν και ξένες πολυεθνικές, όπως η GTECH Lottomatica, δύο μεγάλες εταιρίες από το Ισραήλ και μία κινεζική. Παράλληλα, στο διαγωνισμό για το Ξυστό και τα κρατικά λαχεία ενδεχομένως ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να κατεβεί ως leader κοινοπραξίας και όχι μόνος του. Μεγάλοι παίκτες του χώρου όπως οι αμερικανικές IGT και Bally, η ιταλική Lottomatica, η αυστριακή Novomatik, η αγγλική Playtech αλλά και η Intralot του κ. Κόκκαλη «καραδοκούν» και δεν θα ελεγαν όχι σε μια διευρυμένη συνεργασία με τον ΟΠΑΠ.
Σχετικά με την πώληση του 34% του Οργανισμού στην κυβέρνηση υπάρχει διγλωσσία.
Οι μισοί υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να πωληθεί ή ακόμη και αν πωληθεί, αυτό να γίνει μέσα το 2012, ενώ οι άλλοι μισοί θεωρούν ότι τα 5 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα συγκεντρώσει από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2011 δεν «μαζεύονται» χωρίς την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ. Στους μνηστήρες που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα «γλυκοκοιτάζουν» τον ΟΠΑΠ συγκαταλέγονται η αμερικανική Scientific Games και η ιταλική Lottomatica, καθώς και αγγλικές εταιρίες-κολοσσοί της αγοράς τυχερών παιχνιδιών όπως η Camelot, η William Hill, η Ladbrokes και η Paddy Power..
Τόσο καλά… ■
Διαβάστε το άρθρο «Κοψοχρονιά» τα… φιλέτα ελέω κυβερνητικής αφασίας» την πηγή: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ