Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ…

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ…

από
Μόνο 7 λεπτά

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 33% των μετοχών της ΟΠΑΠ ΑΕ που είχε στην κατοχή του το δημόσιο, έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής δυο, αλλά αντίθετα πράγματα. Το ένα είναι μία απόλυτη… ηρεμία.

Ηρεμία όσον αφορά τις από την ημέρα ανακοίνωσης της πώλησης μέχρι και σήμερα εξελίξεις, αλλά και από την άλλη πλευρά ανησυχία για το τι πρόκειται να ξημερώσει στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας, ο μεγαλύτερος αντιπρόσωπος των οποίων είναι φυσικά η ΟΠΑΠ.

Όπως όλοι, οι φανατικοί αναγνώστες της στήλης, γνωρίζετε πολύ καλά, εμείς εδώ ποτέ δεν αναφέραμε ως είδηση, ως ενημέρωση αν θέλετε, κάτι που ως πηγή είχε… “έγκυρους αναλυτές”, “καλά ενημερωμένες πηγές” κτλ. Κι αυτό γιατί αν δεν κατονομάζεις την πηγή στον αναγνώστη και περιορίζεις την ταυτότητα της πηγής στην ανωνυμία, μπορεί να συμβαίνουν δύο πράγματα. Είτε να θέλεις να περάσεις στον κόσμο κάτι που έχεις κατεβάσει από το μυαλό σου, που είναι και το πιθανότερο, είτε να έχεις πέσει θύμα παραπληροφόρησης, από κάποιον που σε πληροφορεί για ίδιον όφελος. Συνήθως συμβαίνει το πρώτο… Κι εγώ έχω ακούσει “πληροφορίες”, φήμες κτλ, αλλά αν δεν έχω αποδείξεις, αν δεν μπορώ να κατονομάσω την πηγή μου, δεν μπορώ να τα γράψω.

Άλλωστε δεν είμαι και μέσα στο μυαλό των ανθρώπων που κρατάνε τις τύχες της ΟΠΑΠ στα χέρια τους. Κατά συνέπεια θα περιοριστώ στο τι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να συμβεί. Καλύτερα, θα περιοριστώ στο να αναφέρω και μάλιστα με παραδείγματα, τι περιμένω εγώ να συμβεί για να απογειωθεί επιτέλους αυτή η εταιρία…

Θα μπω κατ’ ευθείαν στο ψητό! Όλοι μιλάμε για την κρίση. Δεν μιλάμε μόνο φυσικά, την έχουμε νιώσει όλοι καλά στο πετσί μας.

Αλλά αναρωτιέμαι. Οα γίνει και στην περίπτωση της ΟΠΑΠ, αυτό που γίνεται για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας, κάτι που μέχρι τώρα έχει φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα; Μην ξεχνάτε πως στην αρχή μας έλεγαν πως η χώρα μας θα έβγαινε στις αγορές το 2012, τώρα πήγαμε στο 2014 κι έχει ο θεός…

Αν γίνει με λίγα λόγια, αυτό που γίνεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου το μόνο που συμβαίνει είναι να ρυθμίζονται εκ νέου οι κανονιστικές ρυθμίσεις, πολύ φοβάμαι πως η αποτυχία είναι κοντά. Δεν χρειαζόμαστε ρυθμίσεις, αλλά να επινοήσουμε κάτι το νέο, κάτι που θα κεντρίσει (στην περίπτωσή μας) το ενδιαφέρον των Παικτών! Πρέπει όλοι μας να διαπιστώσουμε την πραγματική έκταση του προβλήματος για να ανοίξουμε νέους δρόμους. Μόνο αν καταλάβουμε πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πως κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει μέλλον, όσο και να προστατευτεί το μονοπώλιο της εταιρίας, μόνο τότε λέω, πως θα οριστεί ως πρώτη ανάγκη η εξεύρεση των μέσων εκείνων που θα αντιστρέψουν την κατάσταση.

Κι εκεί θα απαντηθεί οριστικά το ερώτημα που “βασανίζει” πολλούς! Είναι τελικά ο “βασιλιάς” γυμνός; Γνωρίζουμε πως είναι δύσκολο πλέον να επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως χωρίς ΟΠΑΠ δεν υπάρχουν τυχερά παιχνίδια στη χώρα μας και να κλείνουμε τα μάτια σε όσα συμβαίνουν. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος είναι δύσκολο πλέον να επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως χωρίς την ΟΠΑΠ δεν θα γίνονταν πολλά πράγματα στη χώρα μας.

Αλλά υπάρχει κι ένα πρόβλημα, αυτή η ΟΠΑΠ δεν είναι αυτή που όλοι θέλουμε, θέλω να πω δεν προσφέρει τα παιχνίδια που θέλουμε, τις επιλογές στα παιχνίδια που θέλουμε. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Αν δεν αντιληφθούμε το πρόβλημα, τότε δεν πρόκειται να ανοίξουμε και τους νέους δρόμους που έλεγα παραπάνω.
Ξεκίνησα με τη λέξη κρίση. Και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου, καθώς τίποτα, ούτε οι εταιρίες, ούτε οι άνθρωποι, ούτε η κοινωνία είναι αποκομμένοι από την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε μία χώρα ή σε κάποιο μέρος του κόσμου που την επηρεάζει άμεσα. Κρίση λοιπόν.

Κάτι που σημαίνει και που όλοι το έχουμε παρατηρήσει άλλωστε, πως πλέον ο κόσμος δίνει σημασία και στο σεντ. Και στον καιρό των κρίσεων μόνο οι αποκαλούμενοι κι ως… ανταγωνιστικοί κατορθώνουν και να επιβιώνουν και να προχωράνε. Και προσέξτε. Το μονοπώλιο και η προστασία του δεν είναι πανάκεια. Ειδικά αυτή την εποχή, όχι μόνο λόγω της έξαρσης της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά κυρίως λόγω της αξίας που έχει το χρήμα, η…” πλάκα” μάς τελείωσε! Το παίζω για… πλάκα τελείωσε! Το πάω να κάνω… πλάκα, είτε με τα τυχερά παιχνίδια, είτε με οτιδήποτε άλλο, ακόμη κι όσον αφορά θέματα ψυχαγωγίας κι αυτά μάς τελείωσαν! Από εδώ και στο εξής για να προχωρήσεις και να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις, πρέπει όχι μόνο να δουλέψεις, αλλά και να προσφέρεις υπηρεσίες ανταγωνιστικές, έτσι ώστε να μπορεί ο άλλος να σου προσφέρει το σεντ που δεν του περισσεύει.

Ο κόσμος δεν έχει χρήματα.

Πλέον για να βάλει κάποιος το χέρι στην τσέπη, θα πρέπει να έχει αξία αυτό που προσπαθείς να του πουλήσεις. Πάρτε παράδειγμα το ποδόσφαιρο. Άδεια τα γήπεδα. Άδεια, γιατί πας να δεις ένα παιχνίδι και βλέπεις μία φάση σε κάθε ημίχρονο! Στο εξωτερικό τα γήπεδα γεμίζουν γιατί βλέπουν θέαμα και τουλάχιστον βλέπουν προσπάθεια. Και μην ακούω για διαιτησίες κτλ., όσοι παρακολουθείτε π.χ. το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Αιγκ Αγγλίας, θα έχετε δει διαιτητικά λάθη που έτσι και γίνονταν εδώ, όχι μόνο θα είχαμε… τραυματίες, αλλά κατεδαφίσεις ολόκληρων πόλεων! Για να μην μιλάω για την καμπούρα των άλλων, θα μιλήσω για την καμπούρα τη δική μας, του Τύπου. Κρίση στον Τύπο που έχει φέρει στη συντριπτική πλειοψηφία ίων εφημερίδων συνταρακτικές αλλαγές.

Μαζικές απολύσεις, δραματική μείωση των λειτουργικών εξόδων των εφημερίδων, μείωση του αριθμού των σελίδων, αλλά και της ποιότητας (συνέπεια των απολύσεων), μείωση του μεγέθους για να εξοικονομηθεί χαρτί κι αύξηση στην τιμή της πώλησης! Αποτέλεσμα; Αυτά τα φάρμακα να είναι χειρότερα από την αρρώστια! Με τις παραπάνω ενέργειες αποδυναμώθηκαν οι περισσότερες εφημερίδες κι αυτές οι ενέργειες έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα. Μείωσαν μεν οι εφημερίδες, μέρος των εξόδων τους, αλλά από την άλλη πλευρά “έδιωξαν” με τον τρόπο τους, τους αναγνώστες τους, που απογοητεύτηκαν από την πτώση της ποιότητας της εφημερίδας τους. Αναγνώστες εγκατέλειψαν τις εφημερίδες, ακόμη κι αυτοί που δεν είχαν σκοπό να τις εγκαταλείψουν και τελικά έχασαν αναγνώστες οι εφημερίδες, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα! Είναι χαρακτηριστικό πως από ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Τύπο, τη μικρότερη μείωση στις πωλήσεις ίων φύλλων τους τις έχουν οι βρετανικές εφημερίδες, οι οποίες δεν μείωσαν λόγω της κρίσης την ύλη τους, αλλά παραμένουν πλούσιες σε ύλη. Έτσι απάντησαν οι Άγγλοι στην κρίση και δεν έχουν βγει ζημιωμένοι…

Πού κολλάει το παραπάνω παράδειγμα με την ΟΠΑΠ; Χίλια καλά έχει η ΟΠΑΠ Έχει όμως και ορισμένα μειονεκτήματα που οδηγούν στην απώλεια, όχι φυσικά αναγνωστών, αλλά Παικτών! Η τακτική τη μία βγάζω αποδόσεις από την Πέμπτη για τους αγώνες της Δευτέρας κι ας παίζουν οι ίδιες ομάδες το Σάββατο (όπως τον περασμένο Μάρτιο στο Πάσχα των Καθολικών), αλλά δεν κάνω το ίδιο στο Πάσχα των… Ορθοδόξων καθώς κλείνω το… “μαγαζί” για δεκαπέντε μέρες, το να κόβω παιχνίδια από ορισμένα πρωταθλήματα, δεν προσφέρω π.χ. αγώνες από την Β’ Εθνική Ελλάδας, δεν προσφέρω τις τελευταίες αγωνιστικές της Β’ Ιταλίας, δεν βγάζω ειδικά στοιχήματα για πολλά αθλητικά γεγονότα, ακόμη και γι αυτή την… Γιουροβίζιον με την οποία αρκετοί σοβαροί Παίκτες ασχολήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν είναι απάντηση στην κρίση! Το αντίθετο! Επιδεινώνεις τις συνέπειες της κρίσης! Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η τακτική διώχνει τον κόσμο από τα Πρακτορεία και φυσικά από την εταιρία. Σε αυτό δεν πιστεύω να διαφωνεί κανείς.

Παίρνοντας λοιπόν ως παράδειγμα π.χ. το Στοίχημα ή όποιο άλλο παιχνίδι θέλετε, θα πρέπει να πούμε πως όλα τα παιχνίδια θα πρέπει να προσαρμοστούν ειδικά τώρα στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Θα πρέπει να αξίζουν για να δώσει κάποιος τα χρήματα του σε αυτά.

Γνωρίζω ασφαλώς πως οι εταιρίες έχουν από πίσω τους ιδιοκτήτες και μετόχους που περιμένουν κέρδη. Αλλά τα κέρδη αυτά δεν πρόκειται να προκύψουν διατηρώντας σε μέτρια ποιότητα το προϊόν αυτό από το οποίο περιμένεις να αποκομίσεις κέρδη. Πώς θα γίνει λοιπόν αυτή η αλλαγή στην ΟΠΑΠ; Σίγουρα πάντως όχι με τους Πράκτορες να έχουν αναλάβει ΚΑΙ τα καθήκοντα των υπευθύνων του στοιχήματος, προσπαθώντας να προωθήσουν το προϊόν στην αγορά κάτω από δύσκολες συνθήκες και με στελέχη της ΟΠΑΠ να έχουν αναλάβει από την άλλη μεριά, καθήκοντα… αρχιπρακτόρων και να συμβουλεύουν τους Πράκτορες πως πρέπει να έχουν καθαρά τα μαγαζιά τους και ανοικτές τις τηλεοράσεις όλη την ημέρα για να πουληθούν τα προϊόντα στους πελάτες! Μιλάμε δηλαδή για αλλαγή ρόλων! Αντί οι υπεύθυνοι του στοιχήματος να προσφέρουν ελκυστικά παιχνίδια και πολλές επιλογές, έτσι ώστε να μπορεί ο Παίκτης εύκολα να παραμείνει πελάτης της εταιρίας, αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο οι Πράκτορες! Ακούμε συνεχώς, πάλι εξαιτίας της κρίσης, πως μόνο οι σωστοί επαγγελματίες θα προχωρήσουν, μόνο όσοι δουλεύουν κτλ. Μα και σωστούς επαγγελματίες Πράκτορες έχουμε και ανθρώπους που δουλεύουν έχουμε.
Αυτά υπάρχουν. Γιατί δεν προχωράμε; Εξαιτίας της κρίσης; Δεν προχωράμε και γιατί σε αυτούς τους ανθρώπους που περνούν δεκατέσσερις ώρες πίσω από τους πάγκους, δεν δίνονται τα κατάλληλα εφόδια για να προχωρήσουν. Για να πουλήσουν.

Με λίγα λόγια! Καλύτερα παιχνίδια, όπως κι αν λέγονται αυτά, σημαίνει ολοένα και περισσότερο κοινό, ακόμη μεγαλύτερη πελατεία. Αυτή θα πρέπει να είναι η απάντηση στην κρίση αλλά και στο μέλλον.

Και μια που πολλοί αναφέρουν το Ιντερνετ. Τη γνώμη τη δική μου την γνωρίζετε. Αρνούμαι να παραδεχθώ πως μπορεί μία άψυχη μηχανή, μία οθόνη ενός κομπιούτερ, να αντικαταστήσει τον Πράκτορα που εκτός όλων των άλλων είναι ικανός να σου εξηγήσει τα πάντα γύρω από τα παιχνίδια κατά την επίσκεψή σου στα Πρακτορεία, να σου εξηγήσει ακριβώς πώς παίζονται τα παιχνίδια και να ανταλλάξεις μαζί του κι απόψεις γύρω από τα παιχνίδια.

Να συνοψίσω με δύο λόγια, γιατί μπορεί και να σας κούρασα με τόσα παραδείγματα που ανέφερα, αλλά θέλω να γίνομαι κατανοητός απ’ όλους, κάτι που δεν είναι εύκολο στον γραπτό λόγο. Από την πώληση του 33% των μετοχών της εταιρίας, δεν θα πρέπει να περιμένουμε μόνο κάποιες απλές ρυθμίσεις στο ήδη υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο των παιχνιδιών. Θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το νέο. Κάτι που θα δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής, που θα δώσει τα εφόδια στους Πράκτορες να μπορούν πιο εύκολα να προωθήσουν αυτά τα προϊόντα στην αγορά και κυρίως προϊόντα που να αξίζει να βάλει ο Παίκτης το χέρι του στην τσέπη για να τα δοκιμάσει κι αυτά και την τύχη του. Και κυρίως που να απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν ο βασιλιάς είναι γυμνός! Να δίνουν την απάντηση πως ο… βασιλιάς είναι εδώ κι ακόμη πιο ισχυρός. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανοίξουν νέοι δρόμοι, να επινοηθούν νέοι τρόποι προσέγγισης του κοινού που βλέπει τα τυχερά παιχνίδια ως ψυχαγωγία. Τα απαραίτητα εφόδια για να επινοήσει η ΟΠΑΠ αυτό το νέο, τα έχει ήδη έτοιμα στη διάθεσή της σε κάθε γειτονιά της χώρας.
Το μεγάλο βήμα περιμένουν όλοι. Όχι απλώς αλλαγές.
Περιμένω λοιπόν καλύτερα παιχνίδια με μεγαλύτερο κοινό.
Τόσο δύσκολο είναι;

Γράφει: Τσιμπίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ