Τριάντα πέντε εκατομμύρια ευρώ για το 2015 είχε εγγράψει ως έσοδα, στον προϋπολογισμό της, η ελληνική κυβέρνηση από τα περίφημα VLTs, που υποτίθεται πως θα ξεκινούσαν να λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο, αλλά απ’ αυτά στα κρατικά ταμεία δεν μπήκε… ούτε σεντ! Το χειρότερο: Από την ίδια πηγή (τα VLTs δηλαδή) είχε προϋπολογίσει 226 εκατ. για το 2016, όμως, αν συνεχιστεί το σημερινό αδιέξοδο θα πρέπει και πάλι να αναζητήσει τρόπους (ή μάλλον φόρους…), για να καλύψει την «τρύπα» που θα παρουσιαστεί, με δεδομένο ότι το project δείχνει «κολλημένο».
Όλες αυτές οι καθυστερήσεις έχουν…ονοματεπώνυμο: Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων και πρώην επικεφαλής του καζίνο Λουτρακίου, Αντώνης Στεργιώτης, άλλαξε εδώ και λίγους μήνες τον κανονισμό, με βάση τον οποίο προετοιμαζόταν το όλο εγχείρημα. Αποτέλεσμα ήταν ο ΟΠΑΠ (που «τρέχει» όλο το project) να χαρακτηρίσει ασύμφορη την επένδυση και να την «παγώσει». Παρά το γεγονός ότι είχαν ενοικιαστεί καταστήματα, παρότι είχαν δοθεί προκαταβολές και παρότι είχαν παρουσιαστεί επενδυτικά σχήματα με πρόθεση να εμπλακούν στο όλο εγχείρημα. Το κακό είναι πως μπήκαμε ήδη στον προτελευταίο μήνα του 2015 και τίποτε δεν δείχνει πως υπάρχουν κυβερνητικές προθέσεις για το «ξεπάγωμα» του project. Και να σκεφτεί κανείς πως στο business plan γινόταν λόγος για 10.000 νέες θέσεις εργασίας.
Πάνω από 100.000 παράνομες μηχανές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, υπολογίζεται πως στην Ελλάδα λειτουργούν 100.000-120.000 παράνομες μηχανές. Με βάση πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπολογίζεται ότι τα μικτά έσοδα το 2015 θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ (αναλογούν στον ετήσιο τζίρο των 5 δισ. ευρώ που εκτιμάται από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και αφορούν επιστροφή κερδών στους παίκτες της τάξης του 80%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης προέρχονται από εξειδικευμένες ερωτήσεις που έγιναν σε προσωπικές συνεντεύξεις με 35 ιδιοκτήτες χώρων παράνομου τζόγου σε τρεις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), καθώς και σε 103 παίκτες (54 στην Αθήνα και 49 στη Θεσσαλονίκη).
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα δελτία τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας το 2013 και το 2014 έγιναν συνολικά 1.900 επεμβάσεις σε σημεία παράνομου τζόγου. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν 11.065 συλλήψεις και 19.230 κατασχέσεις παράνομων μηχανών, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ύψος των χρημάτων που έχουν κατασχεθεί.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως θα έπρεπε η κυβέρνηση να ευνοούσε τη λειτουργία των νόμιμων VLTs, προκειμένου και να «χτυπήσει» αποφασιστικά τον παράνομο τζόγο, αλλά και να ενισχύσει σημαντικά τα ταμεία της. Αντί γι’ αυτό, επικρατεί μια απίστευτη στασιμότητα, που δύσκολα μπορεί να την εξηγήσει κανείς…
Διαβάστε το άρθρο “Συνεχίζεται το πάρτι των παράνομων κουλοχέρηδων” στην πηγή “12Χ”