Οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις στη διάσπαση του μετώπου της διαπλοκής -που λύνει και δένει σήμερα ακόμη στη χώρα- ήρθαν από την πλευρά του «πιο αδύναμου κρίκου», του συγκροτήματος Λαμπράκη, που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση μεταξύ των «βαρώνων». Η ανακοίνωση της πλευράς Βαρδινογιάννη ότι ενισχύει το Star με την παρουσία του βαρέος πυροβολικού των ειδήσεων Νίκου Χατζηνικολάου σήμανε συναγερμό στο Mega τόσο για τον τηλεοπτικό ανταγωνισμό όσο και για τις ανακεφαλαιοποιήσεις που θα χρειαστούν στο μέλλον ,στον ΔΟΛ όμως έφερε πανικό.
Με αρθρογραφία στο «Βήμα της Κυριακής», αλλά και χθες προς εμπέδωση στα «Νέα», ο Στ. Ψυχάρης, ή ακριβέστερα ο «ειδικός συνεργάτης» επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, χρεώνοντάς του τα αδιέξοδα του καταρρέοντος μιντιακού συστήματος. Αντί να στραφεί απευθείας εναντίον του συνεταίρου του στο Mega, στρέφεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, «τα λέει στη νύφη να τ’ ακούει η πεθερά», τον οποίο θεωρεί ευκολότερο στόχο. Ταυτόχρονα, δίνει ένα επίσημο μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι παραμένει δίπλα του.
Κι αυτό. διότι, εκτός της ενεργοποίησης του Star ως μεγάλου αντίπαλου στο Mega -όπου ο ΔΟΛ διατηρεί μερίδιο περί το 22%- η διαμάχη κορυφώνεται αυτή την περίοδο ανάμεσα σε επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες καναλιών και εκδότες, για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων και ιδίως στα νερά και στην ενέργεια. Για τους επιχειρηματίες των Μέσων τίθεται θέμα επιβίωσης, όσο η πίττα της διαφήμισης μικραίνει (κάμψη 60% τα τελευταία πέντε χρόνια), οι τράπεζες δεν δανείζουν και τα χρέη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ πιέζουν ασφυκτικά. Στο Mega οι ζημιές το α’ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 160% και άγγιξαν τα 10,9 εκατ. ευρώ, με παράλληλες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 128 εκατ. ευρώ.
Όσοι βλέπουν ότι μένουν εκτός της μοιρασιάς του δημόσιου πλούτου διακατέχονται από πανικό. Και όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση πανικόβλητου, επιχειρούν να προσδεθούν στον δυνατό, προσδοκώντας άμεσα ανταλλάγματα. Όμως η εξάρτησή τους από την κυβέρνηση και η συστηματική και άκριτη αναπαραγωγή της κυβερνητικής ατζέντας αποδεικνύεται βρόχος απέναντι στο κοινό τους, αφού χάνουν την αξιοπιστία τους και την εμπιστοσύνη του κοινού και αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο η επιρροή τους. Ακόμα περισσότερο, με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ το Mega χάνει τις παραδοσιακές του αναφορές και διεκδικεί ακροατήριο στη συντηρητική παράταξη, η οποία σκληραίνει τη στάση της, ανοίγοντας στην Ακροδεξιά.
Η υφεσιακή δυναμική, που συνεχίζει να συρρικνώνει την αγορά, τόσο στα ΜΜΕ όσο και ευρύτερα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, οδηγεί παραδοσιακούς συμμάχους χρόνων να εμφανίζονται ως ανταγωνιστές. Μετά τον ΟΠΑΠ, τα φωτοβολτάίκά, τα αιολικά πάρκα, σειρά τώρα έχουν τα νερά, τα σκουπίδια και η ενέργεια.
To Mega ανήκει σε διαφορετικούς μετόχους, με διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία όσο στενεύει η οικονομία τόσο εμφανίζονται συγκρουόμενα. Ο ΔΟΛ έχει τον φόβο ότι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού καναλιού μπορεί να αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα, καθώς και τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: οι ζημιές αυξήθηκαν από πέρυσι κατά 56% και άγγιξαν τα 10,6 εκατ., ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις δεν είναι χαμηλότερες από 154 εκατ.