Τον Φεβρουάριο εκδικάζονται δυο πολύ ενδιαφέρουσες υποθέσεις. «Αγκάθι» η μονοπωλιακή νομοθεσία υπέρ του Οργανισμού.
Την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά, έστω και δειλά, στα της ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών συμπεριλαμβανομένων «παραδοσιακού» και ηλεκτρονικού τζόγου, ο ΟΠΑΠ,
ο οποίος, σημειωτέον, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης και διεξαγωγής των παιχνιδιών μέχρι το 2020, βρίσκεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα που επέφερε ο παράνομος στοιχηματισμός, μεταξύ των οποίων και αγωγές από τον ίδιο ή και κατά του ιδίου από «θιγόμενους» της αγοράς.
Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό όρους και ελέγξιμες διαδικασίες τον σε πλήρη έξαρση ευρισκόμενο παράνομο στοιχηματισμό (από το Internet μέχρι τις ιδιωτικές λέσχες), καθώς χάνει τεράστια ποσά από τα φορολονούμενα κέρδη και τον τζίρο τους, ο ΟΠΑΠ σε λίγες ημέρες θα βρεθεί στις δικαστικές αίθουσες απολογούμενος για δύο υποθέσεις.
Η πρώτη αφορά την αντιδικία του με τρεις ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ, οι οποίες αν και είχαν σύμβαση χορηγίας με τον ΟΠΑΠ, εντούτοις παρανόμως διαφημίζουν στα γήπεδά τους εταιρείες στοιχηματισμού που λειτουργούσαν παράνομα (και ανταγωνιστικά) στην ελληνική αγορά. 0 ΟΠΑΠ, όπως ήταν φυσικό, αντέδρασε και οι εμπλεκόμενες ΠΑΕ τον μήνυσαν για… συκοφαντική δυσφήμηση!
Σχετικά με τη δεύτερη υπόθεση, ο ΟΠΑΠ σήκωσε στο δικό του site αναφορά του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφάλειας Αθηνών, η οποία έκανε λόγο για τη σύλληψη, επ’ αυτοφώρω μάλιστα, εμπλεκομένου στην οργάνωση, προβολή και διαφήμιση παράνομου στοιχηματισμού.
Αποτέλεσμα; Εισέπραξε μήνυση για δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και καλείται να απολογηθεί γι’ αυτό.
Στα πολύ σοβαρά, ενίοτε έως τραγελαφικά, τα οποία συμβαίνουν στην εγχώρια αγορά στοιχηματισμού, την εγκαταλελειμμένη στην τύχη της μέχρι σήμερα, και με τη φοροδιαφυγή να οργιάζει, αναφέρονται πάρα πολλά επεισόδια, ορισμένα βέβαια εκ των οποίων αφορούσαν και στην εμπλοκή γνωστών παραγόντων και επιχειρηματιών.
Τι έκαναν ή τι κάνουν όλοι αυτοί, οι οποίοι έχουν (απλώς) «καταγραφεί» από ΣΔΟΕ και ΕΛΑΣ, στους οποίους προσέφυγε ο ΟΠΑΠ για προστασία, σχηματίζοντας μάλιστα μαζί τους ειδική επιτροπή; Συνεχίζουν ανενόχλητοι να διαφημίζουν τις παράνομες υπηρεσίες στοιχηματισμού και τα παιχνίδια που προσφέρουν, χωρίς καμία επίπτωση.
Στελέχη του ΟΠΑΠ μάλιστα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αφού επισημαίνουν το γεγονός ότι οι προαναφερόμενες δίκες, ένθεν κακείθεν, «για διάφορους και ευκόλως ερμηνευόμενους λόγους» έχουν κατ’ επανάληψη αναβληθεί, αναφέρουν ότι και για τον όμιλο είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα αυτό της αναρχίας στην αγορά παιχνιδιών, με τις συνεχείς παραβάσεις της νομοθεσίας. Μάλιστα, σε όλα τα road shows για ενημέρωση των ξένων επενδυτών, η πρώτη και μόνιμη ερώτηση είναι τι γίνεται με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, τα χαμένα έσοδα του Δημοσίου από την παράνομη δράση ιστοσελίδων στοιχηματισμού και ιντερνετικού καζίνο και για το αν ο όμιλος θα έχει την όποια εμπλοκή, συνεπώς και τα αναλογούντα οφέλη από το νέο τοπίο που θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση στον τομέα αυτό.
Κατά πληροφορίες, πάντως, στις επικείμενες δίκες με ΠΑΕ, αθλητικά έντυπα και εμπλεκόμενα πρόσωπα στον παράνομο τζόγο, ο ΟΠΑΠ «θα ασκήσει μεν τα νόμιμα δικαιώματά του», αλλά γενικά η στάση του δεν θα είναι επιθετική, προφανώς ενόψει των επερχόμενων αλλαγών και του ρόλου που είτε θα κληθεί να έχει, είτε εκ των πραγμάτων θα έχει σε μια τελείως διαφορετική από τη σημερινή αγορά τυχερών παιχνιδιών.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΦΡ0ΥΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΈΟΛΟΤΤΟ
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν τις κυβερνητικές προθέσεις, το άνοιγμα της αγοράς τυχερών παιχνιδιών προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά από την ερχόμενη άνοιξη (γίνεται λόγος για τον Απρίλιο) και να έχει πάρει μια πρώτη μορφή (άδειες, διαγωνισμοί, φρουτάκια, νομική μορφή σχημάτων, αλλαγή κανονισμών κ.λπ.) μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Το οριακό βέβαια θέμα και το πιο κρίσιμο είναι το πώς θα υπερπηδηθεί ο νόμος 2433 του 1996 (άρθρο 2) και ο εν συνεχεία ψηφισθείς το 2000, 2843 (άρθρο 27), που προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ έχει την αποκλειστικότητα μέχρι τις 14/12/2020 για την οργάνωση, διεξαγωγή και διανομή των στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης στην Ελλάδα. Το «αγκάθι» αυτό έχουν κληθεί να εξαλείψουν εξέχοντες νομικοί, αλλά προς το παρόν (λόγω και των ευνοϊκών, υπέρ ΟΠΑΠ και άλλων κρατικών εταιρειών, αποφάσεων της Κομισιόν) οι απόψεις τους δεν συγκλίνουν προς μία ενιαία λύση και αντιμετώπιση του όλου θέματος.
Πηγή: ΙΣΟΤΙΜΙΑ