Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Στα 700 εκατ. ευρώ ο «πήχης» για τον ΟΠΑΠ

Στα 700 εκατ. ευρώ ο «πήχης» για τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Κορυφώνεται η αγωνία κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ, αφού αύριο θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές των δύο μνηστήρων που διεκδικούν το 33% του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για την Emma Delta Ltd, του Τσέχου Jiri Smejc και του κ. Γιώργου Μέλισσανίδη και το fund Third Point του Καναδού Daniel Loeb.

Ήδη σήμερα κατατίθεται στο ταμείο – σφραγισμένη και αυτή – η έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ και αύριο στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου τον λόγο θα έχουν οι αριθμοί, από τους οποίους και θα προκύψει αν ύστερα από 55 χρόνια ζωής ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου θα περάσει ή όχι σε ιδιώτες. Από το ΤΑΙΠΕΔ αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν θα αποδεχθούν τίμημα που θα υπολείπεται της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας του ΟΠΑΠ (περίπου 740 εκατ. ευρώ για το 33%). Σε διαφορετική περίπτωση θα ζητήσουν από τον ενδιαφερόμενο με την καλύτερη οικονομική πρόταση να βελτιώσει περαιτέρω την προσφορά του.

Είναι πολύ πιθανό να εκτυλιχθούν οι ίδιες σκηνές με την εκχώρηση άδειας των κρατικών λαχείων. Τότε το ΤΑΙΠΕΔ δεν έκανε δεκτή την προσφορά της κοινοπραξίας ΟΠΑΠ – Intralot – Scientific Games και προ του κινδύνου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος ο ΟΠΑΠ ως leader της κοινοπραξίας πιεζόμενος από την κυβέρνηση άνοιξε το πουγκί του, έδωσε περισσότερα λεφτά και η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση πέρασε στην Ιστορία.
Τώρα όμως α δύο ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να πιεστούν από κανέναν, έχουν κάνει τα πλάνα τους και δύσκολα – αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση της προσφοράς τους σε σχέση με τις προσδοκίες του ΤΑΙΠΕΔ – θα καλύψουν τη διαφορά.

 Προβληματισμός

 Πόσω μάλλον όταν πάνω από το 50% του τιμήματος θα στηρίζεται σε δανειακά κεφάλαια. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τη φημολογία της αγοράς ότι η προσφορά του Third Point δεν είναι ^αγωνιστική αλλά κλήθηκε την τελευταία στιγμή να υποβάλει φάκελο ώστε να μην υπάρχει μόνο η προσφορά της Emma, τότε η πώληση του ΟΠΑΠ θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη.

Ακόμη και οι αναλυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι όταν ερωτώντα για την πραγματική αξία του ΟΠΑΠ και αναφέρουν ότι η τελευταία άνοδος της τιμής δεν βοηθάει στη σωστή αποτίμηση του Οργανισμού, καθώς τα βασικά προϊόντα που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξή του (VLTs και Ξυστό) δεν είναι ακόμη σε λειτουργία Μπορεί το 2012 ο ΟΠΑΠ να είχε καθαρά κέρδη 505 εκατ. ευρώ, αλλά από το 2013 λόγω της φορολογίας με 30% επί των καθαρών εσόδων (έσοδα από τα παιχνίδια μείον τα κέρδη των νικητών) τα καθαρά κέρδη θα προσγειωθούν στα 115 εκατ. Ευρώ.

Όπως και αν έχει πάντως, η επιτυχία της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ είναι κομβικής σημασίας, αφού μαζί με τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ σηκώνουν όλο το βάρος του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και του στόχου για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ το 2013.

Το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί το 33% του ΟΠΑΠ και μετά τη μεταβίβαση το Ελληνικό Δημόσιο θα περιορίσει τη συμμετοχή του στον Οργανισμό στο 1%. Λοιποί μεγαλομέτοχοι του ΟΠΑΠ είναι με 5,19% το Baupost fund, με 5,01% το Silchester fund, ενώ το 55,8% ανήκει στο επενδυτικό κοινό.

Ο ΟΠΑΠ ιδρύθηκε το 1958 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Μάρτιο του 1959 κυκλοφόρησε το πρώτο δελτίο Προ-Πο. Από την εισαγωγή του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο το 2001 και ως το 2005 μέσα από τη διαδικασία τεσσάρων δημόσιων προσφορών το κράτος διέθεσε το 54,5% του Οργανισμού και εισέπραξε περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό κεφάλαιο Emma Delta Ltd διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd., με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%). Ο Jiri Smejc ήταν ως τον περασμένο Μάιο μέτοχος στο fund PPF, το οποίο συμμετέχει με ποσοστό κάτω του 5% στην Τράπεζα Πειραιώς και διεκδικεί μαζί με τη ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ τον ΔΕΣΦΑ Ο Jiri Smejc είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Γιώργος Μελισσανίδης είναι πρόεδρος της εταιρείας Aegean που εκμεταλλεύεται δεξαμενόπλοια και κάνει εμπορία καυσίμων. Είναι γιος του Δημήτρη Μελισσανίδη, γνωστού από την επιτυχημένη προεδρία του στην ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ. To Third Point είναι ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds των ΗΠΑ με υπό διαχείριση κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων.

Έγινε γνωστό στην Ελλάδα από τις γεμάτες ρίσκο επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα τον καιρό που η Ελλάδα φλέρταρε με τη δραχμή, από τις οποίες έβγαλε κέρδη 500 εκατ. δολαρίων.

Προσφάτως μάλιστα ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα νέο hedge fund που θα επικεντρώνεται στην αγορά ελληνικών assets. Επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας είναι ο δίχρονος Daniel Loeb, η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 1,5 δΊσ.
ευρώ, σύμφωνα με το «Forbes».

Διαβάστε το άρθρο: Στα 700 εκατ. ευρώ ο «πήχης» για τον ΟΠΑΠ, στην πηγή: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΤΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ