Ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της τελευταίας συμφωνίας.
Σκληρό ερωτήματα για τις αποφάσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ σχετικά με τις συμβάσεις του με την Intralot θέτει ο ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκης. Ο ευρωβουλευτής, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΑΠ (στις 16/12/2010, έπειτα από ερώτηση που έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Σκυλακάκης,
θέτει δεκάδες ερωτήματα προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, πριν τα θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ο ευρωβουλευτής σημειώνει ότι για την Κομισιόν, ο ΟΠΑΠ θεωρείται ότι ελέγχεται από την κυβέρνηση και ως συνέπεια συνιστά δημόσια αρχή.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν έχει υποχωρήσει από τη βασική της θέση, ότι ο οργανισμός οφείλει να συμπεριφέρεται ως δημόσια αναθέτουσα αρχή που εφαρμόζει το κοινοτικό δίκαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής.
Προς επίρρωσιν της θέσης αυτής, ο κ. Σκυλακάκης επικαλείται την παρέμβαση του υπ. Πολιτισμού. Π. Γερουλάνου, στις 30/12/2009, όπου σε συνάντηση με το νέο εκλεγμένο Δ.Σ. του οργανισμού, ο υπουργός έδωσε τις σχετικές κατευθύνσεις για τη νέα πορεία του ΟΠΑΠ! Παράλληλα, ως δείγμα ελέγχου του οργανισμού από την κυβέρνηση, ο ευρωβουλευτής σημειώνει και την προτροπή του υπ. Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για μείωση των μισθών στο προσωπικό του ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός κινήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή με μη εμπορικά κριτήρια. Και οι δύο παρεμβάσεις, κατά τον κ. Σκυλακάκη, επιβεβαιώνουν ότι ο ΟΠΑΠ «δεν είναι μια συνήθης εμπορική επιχείρηση, όπως ισχυρίζονται οι διοικήσεις του, αλλά υπόκειται «σε έλεγχο ασκούμενο από το κράτος» και συνεπώς οφείλει να εφαρμόζει το κοινοτικό δίκαιο».
Σε ό,τι αφορά τις αναθέσεις στην intralot, ο κ. Σκυλακάκης κάνει λόγο για μια διαγωνιστική διαδικασία στο τέλος της δεκαετίας του 90, η οποία ακολουθήθηκε από τέσσερις νέες μεγάλες συμβάσεις, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους διαγωνιστική διαδικασία.
Η σύμβαση του 2007
Προσθέτει ακόμη ότι η σύμβαση ΟΠΑΠ – Intralot του 2007 μπορεί να μπήκε στο αρχείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2009), αλλά αυτό έγινε λόγω αδράνειας της προσφεύγουσας εταιρείας. «Ο προσφεύγων ποτέ δεν παρουσίασε πρόσθετα επιχειρήματα για τη συνέχιση της διαδικασίας, ούτε αμφισβήτησε τα συμπεράσματα της Επιτροπής… Αν η Επιτροπή παραλάβει νέα καταγγελία, τότε θα τη διερευνήσει, ακολουθώντας τους σχετικούς κανόνες και διαδικασίες», ανέφερε η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση που είχε θέσει στο τέλος του 2009 ο ευρωβουλευτής της Γερμανίας κ. Γ. Χατζημαρκάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης θέτει σωρεία ερωτημάτων προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ. Πρώτον, αν σκοπεύει η διοίκηση του ΟΠΑΠ να δώσει τη νέα σύμβαση στη δημοσιότητα. Δεύτερον, αν και στη νέα σύμβαση (2010) ισχύουν οι λεόντειες υπέρ της Intralot, ποινικές ρήτρες εχεμύθειας ύψους 5 εκατ. ευρώ «για εκάστη παραβίασή» της που ίσχυαν στη σύμβαση του 2007. «Σε μια τέτοια περίπτωση ισχύουν οι ρήτρες και για τον Έλληνα φορολογούμενο, που είναι ο ιδιοκτήτης του 34% του ΟΠΑΠ; , αναρωτιέται ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Κατά τον κ. Σκυλακάκη, αν η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ θεωρεί ότι δεν έχει την υποχρέωση τήρησης των κανόνων του κοινοτικού δικαίου-όπως άλλωστε και οι προηγούμενες διοικήσεις που είχε ορίσει η Ν.Δ- τότε γιατί προχωρά σε δημόσιο διαγωνισμό; Αν πάλι όμως θεωρεί ότι πρέπει να πραγματοποιεί διαγωνισμούς, γιατί στην τελευταία σύμβαση 2010 συμπεριέλαβε σειρά νέων παιχνιδιών, που δεν περιλαμβάνονταν στην υπό επέκταση σύμβαση;
Ο ΟΠΑΠ ακόμη ερωτάται από τον κ. Σκυλακάκη με ποια διαδικασία προσελήφθη ο νέος σύμβουλος, ο οποίος θα συντάξει τις προδιαγραφές και θα παρακολουθήσει την υλοποίηση της νέας σύμβασης που θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό; Επίσης ο οργανισμός, ερωτάται για το χρονικό διάστημα των 11 μηνών που απαιτήθηκε για την πρόσληψη (χωρίς διαγωνισμό) του συμβούλου, που κατά τον κ. Σκυλακάκη, με τη καθυστέρηση αυτή, «είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ολοκληρωθεί έγκαιρα ο υποτιθέμενος διεθνής διαγωνισμός».
Ο ευρωβουλευτής, τέλος, σημειώνει ότι θα επανέλθει στο θέμα ΟΠΑΠ, επικεντρώνοντας ωστόσο το ενδιαφέρον του στο παιχνίδι ΚΙNO και στον εθιστικό χαρακτήρα του τον οποίο η πολιτική του ΟΠΑΠ επιχειρεί να καταστήσει ακόμη πιο εθιστικό.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ