«Ευνοϊκή φορολογία» για τις υπηρεσίες που προσφέρει η ΟΠΑΠ σε σχέση με αυτές που προσφέρουν οι ιδιωτικές εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα ισχυρίζεται ότι υφίσταται με το νέο νόμο για τα τυχερά παιχνίδια η Ένωση Διαδικτυακού Στοιχήματος
(Remote Gambling Association – RGA), φορέας των μεγαλύτερων παρόχων διαδικτυακού στοιχήματος και λογισμικού παγκοσμίως, κάτι που σύμφωνα με την ΄Ενωση υποκρύπτει κρατική ενίσχυση της ΟΠΑΠ.
Για το λόγο αυτό, η RGA κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφυγή, αμφισβητώντας τη συμβατότητα του νέου Ελληνικού Νόμου για τα τυχερά παιχνίδια με τα όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.
Όπως, όμως εξηγούν γνώστες του χώρου, η RGA στην συγκεκριμένη περίπτωση ονοματίζει την κλασική «γκανιότα» (δηλαδή το δικαίωμα του κράτους, η οποία εισπράττεται και από τα καζίνο και από τον ΟΔΙΕ και τα κρατικά παιχνίδια) ως… «φόρο»!
Παράλληλα, αναφέρουν, στην προσφυγή γίνεται λόγος για «υπηρεσίες που προσφέρουν οι ιδιωτικές εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα», αλλά παραβλέπεται ότι πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται παρανόμως στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, δίχως να πληρώνουν φόρους ή «γκανιότα» στο ελληνικό δημόσιο έστω και ένα ευρώ και χωρίς, έως σήμερα, να παρενοχλούνται από καμιά αρμόδια αρχή, όπως θα έπρεπε !
Η RGA, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, αποσιωπά επίσης ότι η ΟΠΑΠ, τόσο το 2000, οπότε έλαβε την άδεια αποκλειστικής οργάνωσης και λειτουργίας των παιχνιδιών από το ελληνικό δημόσιο, κατέβαλε προκαταβολικώς εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν αντιστοιχούσε στο κόστος της άδειας, αλλά και στην «γκανιότα» που θα εισέπραττε όσα χρόνια διεξάγονταν τα παιχνίδια.
Το ίδιο, υποστηρίζουν, θα κάνει η ΟΠΑΠ με την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του δικαιώματος για μια δεκαετία (ή μήπως κάποιοι εκτιμούν ότι η άδεια και μόνο αξίζει 375 εκατ. ευρώ και, μάλιστα, προκαταβολικώς – κατά 9 χρόνια – καταβαλλόμενα), ενώ στη διάρκεια της ίδια δεκαετίας η ΟΠΑΠ θα καταβάλει και «γκανιότα» 5% επί του τζίρου των παιχνιδιών.
Να επισημανθεί ότι οι ίδιοι όροι («γκανιότα» 30%) που προβλέφθηκαν από το νόμο για το διαδικτυακό παιχνίδι, οι ίδιοι προβλέπονται και για τα 16.500 «φρουτάκια», που θα εγκαταστήσει και λειτουργήσει η ΟΠΑΠ μέσω των πρακτορείων της ή τα 18.500 που θα διαθέσει σε άλλους να τα λειτουργήσουν.
Και βέβαια, λένε οι ειδικοί, δεν δικαιολογείται η RGA να χαρακτηρίζει ως ευνοϊκή μεταχείριση της ΟΠΑΠ το γεγονός ότι εδώ και χρόνια το κράτος απαλλάσσει τους μικρούς παίκτες που κερδίζουν ποσά έως 100 ευρώ από την παρακράτηση φόρου 10% (κάτι που κάνει και στα λαχεία), ενώ για τα κέρδη πάνω από 100 ευρώ ισχύει ο ίδιος φόρος (του 10%) και για τους κερδισμένους παίκτες του ΟΠΑΠ και για τους μελλοντικούς κερδισμένους παίκτες από τα «φρουτάκια» και το διαδίκτυο.
Σημειωτέον πως τα μέλη της RGA που – βάσει της νομοθεσίας – παρανόμως δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και χρόνια δεν έχουν πληρώσει στο ρημάδι το ελληνικό κράτος ούτε ένα ευρώ φόρο (ως εταιρείες ή έστω ως φόρο επί των κερδών των παικτών τους), ενώ η ΟΠΑΠ κάθε χρόνο τροφοδοτεί τον κρατικό «κορβανά» με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και ούτε λόγος να γίνεται για δαπάνη έστω και ενός ευρώ για κοινωνικό έργο, όταν η ΟΠΑΠ – και αυτό είναι γνωστό σε όλους – δαπανά δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο για σημαντικά έργα και δράσεις στον Πολιτισμό, στην Παιδεία, στην Υγεία, στο Περιβάλλον και τον Αθλητισμό.
Διαβάστε το άρθρο «RGA vs ΟΠΑΠ: Μία προσφυγή που… δεν τα λέει όλα» στην πηγή: CAPITAL