Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ

ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ

από
Μόνο 3 λεπτά

Η μείωση των παιζόμενων στηλών σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας από το 30% στο 35% στα μεικτά κέρδη είναι ενδεχόμενο να συμπιέσουν την κερδοφορία του ΟΠΑΠ κατά τους επόμενους μήνες, περιορίζοντας τα προς διανομή κέρδη στους μετόχους.

Διαπραγμάτευση εκ νέου

Άλλη μεγάλη εκκρεμότητα για τον ΟΠΑΠ αποτελεί το θέμα της επένδυσης στα VLTs (ήτοι τους λεγάμενους «κουλοχέρηδες»). Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Αντώνης Στεργιώτης, είχε προωθήσει διατάξεις με τις οποίες διαφωνούσε ο ΟΠΑΠ και για το λόγο αυτό προσέφυγε στη διαιτησία ζητώντας αποζημίωση ύψους 1 δισ ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, Ευάγγελος Καραγρηγορίου, ο οποίος ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του από το τέλος Ιουνίου, θα πρέπει να διαπραγματευθεί, εκ νέου, με τον ΟΠΑΠ τους όρους της εγκατάστασης των VLTs, προασπίζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και, συγχρόνως, αποτρέποντας το ενδεχόμενο να γίνει η χώρα «ένα τεράστιο καζίνο», όπως διακήρυσσαν προεκλογικά πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Μείωση στοιχηματισμού

Ως προς την πτώση του τζίρου από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ γεγονός είναι ότι, ακόμη και τα δημοφιλέστερα δείχνουν «κόπωση.

ΚΙΝΟ

Το ΚΙΝΟ, το οποίο επιχείρησε ανανέωση πρόσφατα εισάγοντας και το θεσμό του Bonus (αυξημένες πιθανότητες κερδών αλλά με διπλασιασμό του παιζόμενου ποσού) φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη ανθεκτικότατα, αν και πολλοί πράκτορες εκτιμούν ότι η πτώση της κίνησης είναι κοντά στο 20% σε σύγκριση με μερικούς μήνες πριν. Μεταξύ των λόγων της πτώσης πρέπει να περιληφθεί και το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχει ανακοινωθεί κέρδος μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ (αν εξαιρεθεί μία περίπτωση πρακτορείου στον Ορνό της Μυκόνου)!

Τζόκερ

Στο εξίσου δημοφιλές παιχνίδι του ΟΠΑΠ -και το πιο λαϊκό- το Τζόκερ, η μείωση των στηλών είναι εμφανής ακόμη και στις περιπτώσεις τζακ-ποτ. Για παράδειγμα, στην τελευταία κλήρωση 1729 που έκανε τζακ-ποτ με 650.000 κέρδος παίχθηκαν 3.032.562 στήλες. Στην κλήρωση 1719, με το ίδιο ποσό τζακ-ποτ, είχαν παιχθεί 3.248.409 στήλες. Γενικά, και στο παιχνίδι αυτό, παρά τη σημαντική διαφημιστική του υποστήριξη, παρατηρείται πτώση συμμετοχής, η οποία κυμαίνεται περί το 10% σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.

ΛΟΤΤΟ

Στο ΛΟΤΤΟ που έχει και αυτό σταθερούς φίλους, η πτώση των στηλών είναι πιο εμφανής. Στην κλήρωση 1729 παίχθηκαν 568.952 στήλες, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων μηνών είναι περίπου στις 650.000 στήλες.

Extra 5, Super3, Monitor games

Δεν αναφερόμαστε, δε, στα άλλα παιχνίδια του ΟΠΑΠ (Extra 5, Super 3 Monitorgames) που παρουσιάζουν, πια σχεδόν, μηδενική κίνηση.

Λαϊκό Λαχείο

Στεκόμαστε, όμως, στην απαξίωση του άλλοτε δημοφιλούς Λαϊκού Λαχείου. Αυτήν τη βδομάδα έφθασε στο όγδοο τζακ-ποτ με 5.100.000 ευρώ. Για τους γνωρίζοντες από λαχεία πολλαπλό τζακποτ σημαίνει σημαντικά περιορισμένες πωλήσεις, αφού μη πωληθέντα λαχεία μένουν εκτός κλήρωσης. Η μείωση των πωλήσεων του Λαϊκού Λαχείου δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων της πλειονότητας των ελλήνων πολιτών, αλλά και στον κακό τρόπο προώθησής τους.

Τι απαντά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, αναφερόμενος σε προηγούμενα δημοσιεύματά, τόσο στην έντυπη «F&M Voice», όσο και στις στήλες της www.fmvoice.gr, «Μαύρη Λίστα» (04.08.2016) και «Ενδελεχής» (05.08.2016) ανακρούει τα συμπεράσματά  για τα λογιστικά στοιχεία που εμφανίζονται στον ισολογισμό του ΟΠΑΠ, επισημαίνοντας:

«Ο ισχυρισμός περί δανεισμού του ΟΠΑΠ για να πληρώσει μισθούς και παίκτες είναι άστοχoς, καθότι οι λειτουργικές ταμειακές ροές, όπως υπολογίζονται στην κατάσταση ταμειακών ροών είναι καθαρές, ήτοι είναι το ταμειακό πλεόνασμα που απομένει, αφού έχουν καλυφθεί όλες οι λειτουργικές ταμειακές ροές της εταιρίας για τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς, ήτοι μετά και την πληρωμή των μισθών και των παικτών! Με άλλα λόγια, τα 196 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, χωρίς τα δάνεια του 2015, είναι μετά την πληρωμή μισθών και παικτών!».

Το σχόλιο της «F&M Voice» : μπορεί μία τέτοια ερμηνεία των σχετικών στοιχείων να είναι σωστή και ο ΟΠΑΠ, πράγματι, να μην δανείστηκε μέσα στη συγκεκριμένη περίοδο «για να πληρώσει μισθούς και παίκτες». Είναι, όμως, δυνατόν μία επιχείρηση να «μοιράζει» όλα τα διαθέσιμα της για να ικανοποιήσει τους μετόχους της, σε καιρούς γενικευμένης έλλειψης ρευστότητας; Μένει να δούμε, από τις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου, τι έκανε η εταιρία στο εν συνεχεία χρονικό διάστημα και προ πάντων, τι θα κάνει αν χρειαστεί να προχωρήσει σε έκτακτες δαπάνες στο μέλλον.

Διαβάστε το άρθρο “ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ” του Βασίλη Κατσαρού στην πηγή “FINANCE MARKETS VOICE”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ