Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Προβληματισμοί γύρω από τα VLT’s

Προβληματισμοί γύρω από τα VLT’s

από
Μόνο 3 λεπτά

 Στις κρίσιμες ώρες που ζει η πατρίδα μας όλα τα θέματα της υπόλοιπης επικαιρότητας περνούν στο περιθώριο της ειδησεογραφίας. Όμως η απόφαση της ΕΕΕΠ που περιόρισε σημαντικά τα επιχειρηματικά περιθώρια των VLTs είναι σχετικά πρόσφατη και ακόμα δεν έχει καταλήξει.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε., όπως ήταν λογικό, αποφάσισε να αντιδράσει στην ανατροπή του business plan των gaming halls. Τα νούμερα του νέου παιχνιδιού δεν βγαίνουν κάτω από τα νέα όρια της ΕΕΕΠ, ακόμα κι αν η ΟΠΑΠ Α.Ε. δώσει «φρουτάκια»» και στο πιο απομακρυσμένο πρακτορείο της Ελλάδας.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε ότι οι δανειστές μας δεν έκαναν αποδεκτά τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα από τα VLTs. Ακόμα κι αν είχαν εντρυφήσει στην ελληνική αγορά του τζόγου. Ακόμα κι αν είχαν μελετήσει τις διαφορές της επιχειρηματικής προοπτικής τους με τον κανονισμό του Γιαννακόπουλου και να υπολόγιζαν τις διαφορές με τις αλλαγές Στεργιώτη, τα VLT’s είναι δεδομένο ότι θα φέρουν έσοδα στο κράτος.

Σημαντικά έσοδα, θα έφταναν στα δημόσια ταμεία από μια πηγή απόλυτα ελεγχόμενη ως προς την απόδοση των φορολογικών εσόδων.
Αντίθετα, επέστρεψαν διαγραμμένο το ισοδύναμο μέτρο στο κυνήγι των δισεκατομμυρίων για την επίτευξη συμφωνίας. Τα 35 δισ. το 2015 και τα 225 το 2016 που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στις προτάσεις της θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τους δανειστές «φουσκωμένα» κατά 10,20, έως ακόμα 30%. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να αγνοηθούν ως αναμενόμενα φορολογικά έσοδα από ένα παιχνίδι που είναι έτοιμη να το ξεκινήσει η ΟΠΑΠ Α.Ε.

Ως προς την απόφαση της ΕΕΕΠ και το νέο κανονισμό του Αντώνη Στεργιώτη μπορεί να δείχνει προστατευτική για την κοινωνία, αλλά εμπεριέχει σημαντικά σφάλματα ως προς τις αρχές του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές γύρω από τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων δεν μπορεί να υπάρχουν εξόφθαλμες διαφορές στα περιθώρια ανάπτυξης παρόμοιων προϊόντων.
Στο ελληνικό διαδίκτυο και βάσει του άρθρου 50 που ήρθε να προστεθεί στο νόμο 4002/2011 στα τέλη του 2011 λειτουργούν 24 ΑΦΜ εταιρειών κάτω από τα οποία έχουν δραστηριοποιηθεί πάνω από 45 εταιρείες στο διάστημα των περίπου τεσσάρων ετών που έχουμε διανύσει.

Σήμερα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 30 διαδικτυακές εταιρείες στην Ελλάδα και σχεδόν όλες προσφέρουν στους εγγεγραμμένους πελάτες τους και «φρουτάκια», ή slots machines, ή «κουλοχέρηδες», δηλαδή ένα προϊόν ίδιο με τα VLT’s της ΟΠΑΠ Α.Ε.. Η διαφορά τους είναι ότι παίζονται στο διαδίκτυο και όχι στο έδαφος.

Σε αυτές τις εταιρείες, που όλες περιλαμβάνονται στην white list της ΕΕΕΠ, δηλαδή έχουν την έγκριση της Ανεξάρτητης Αρχής, άρα πληρούν τις προϋποθέσεις που τους έχει θεσπίσει ο ελληνικός νόμος και η πανίσχυρη ΕΕΕΠ, παίζεται απολύτως ανεξέλεγκτα το ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο οι διαδικτυακοί «κουλοχέρηδες» είναι διαθέσιμοι για παιχνίδι. Προσφέροντας παιχνίδι σε διαδικτυακά «μηχανάκια» που δέχονται στοιχήματα σε μια έως και 94 (!) γραμμές πονταρίσματος.
«Φρουτάκια» που δεν έχουν κανένα όριο στη χρονική συμμετοχή του πελάτη στο παιχνίδι. Κανένα όριο στη «χασούρα»» του παίκτη.

Υπερπροστασία στο έδαφος και απόλυτη παικτική ασυδοσία στο διαδικτυακό παιχνίδι. Περιορισμός στα ««20 ανά συνεδρία»» στο παιχνίδι στο έδαφος ενώ στο διαδίκτυο γίνονται άμεσα αποδεκτά ακόμα και 200 για το πάτημα ενός κουμπιού! Η ΕΕΕΠ λοιπόν είναι υποχρεωμένη να φέρει την ισορροπία στο διαδίκτυο.

Να ανασκευάσει τον κανονισμό που εξέδωσε και, συγχρόνως, να εναρμονίσει την κοινωνική προστασία και στο διαδίκτυο.
Απαράβατος όρος του ανταγωνισμού τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για το ίδιο παιχνίδι.

Διαβάστε το άρθρο “Προβληματισμοί γύρω από τα VLT’s” στην πηγή “1-2-Χ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ