Με ορίζοντα τα μέσα Μαρτίου όταν εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης των φακέλων συμμετοχής, ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την επιλογή νέου τεχνολογικού παρόχου της ΟΠΑΠ Α.Ε., διαδικασία που θεωρείται κομβικής σημασίας για το μέλλον του Οργανισμού ενόψει και της προωθούμενης ελεγχόμενης απελευθέρωσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.
Ζητούμενο είναι η «προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, για νέο λειτουργικό σύστημα όλων των παιχνιδιών της εταιρείας και τη μετάβαση των υφισταμένων λειτουργιών της ΟΠΑΠ Α.Ε. σε αυτό, καθώς επίσης και στην παροχή υπηρεσιών προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης του συνόλου του υπό προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού».
Η διοίκηση του Οργανισμού είχε προαναγγείλει τη διενέργεια του διαγωνισμού μετά την επέκταση της σύμβασης με την Intralot τον περυσινό Ιούλιο. Με βάση τα κύρια σημεία της προκήρυξης, οι φάσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι ουσιαστικά δύο:
Η πρώτη φάση αφορά την πρόσκληση ενδιαφέροντος (RFI – Request for Information) και προεπιλογή (Prequalification) των συμμετεχόντων. Σε αυτό το στάδιο ουσιαστικά θα κριθεί η χρηματοοικονομική επάρκεια των υποψήφιων, εάν δηλαδή διαθέτουν την απαιτούμενη ευρωστία και τις εγγυήσεις για να καλύψουν τις οικονομικές απαιτήσεις του έργου. Αντίστοιχα, το κομμάτι της προεπιλογής αφορά την τεχνολογική ικανότητα και επάρκεια των υποψηφίων να φέρουν εις πέρας ένα τόσο σύνθετο και έργο.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, ο πήχης έχει τοποθετηθεί χαμηλά, άρα δεν απευθύνεται μόνο στις μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς πληροφορικών συστημάτων για τυχερά παιχνίδια. Παράλληλα, δεν έχουν τεθεί περιορισμοί και μπορεί να υπάρξει οποιοσδήποτε συνδυασμός ή ενώσεις εταιρειών, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή και η κάθοδος κοινοπραξιών στο διαγωνισμό.
Όσον αφορά την τεχνική επάρκεια, οι όροι είναι πιο σύνθετοι καθώς το σημείο αυτό αποτελεί την «καρδιά» του διαγωνισμού. Το σκεπτικό είναι το εξής: ο ΟΠΑΠ σήμερα μέσω του υφιστάμενου συστήματος που διαθέτει, διαχειρίζεται έναν υψηλό αριθμό ηλεκτρονικών συναλλαγών σε ένα συγκεκριμένο χρόνο. Ζητούμενο είναι οι υποψήφιες εταιρείες να παρουσιάσουν αντίστοιχα έργα που έχουν υλοποιήσει για πελάτες τους ακόμη και εάν αυτοί (οι πελάτες τους) πραγματοποιούν τις μισές συναλλαγές από όσες εξυπηρετεί το υπάρχον σύστημα του ΟΠΑΠ.
Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης για την προεπιλογή των υποψηφίων πέφτει εσκεμμένα στο μισό σε ό,τι αφορά αυτό τον αριθμό των συναλλαγών (αλλά και την απόκριση των συστημάτων τους). Ζητούμενο εδώ είναι όχι να αποκτήσει ο ΟΠΑΠ ένα πιο… αργό τεχνολογικό σύστημα, αλλά να προσκομίσουν οι υποψήφιοι μια λίστα αντίστοιχων έργων που έχουν υλοποιήσει και βρίσκονται σε λειτουργία ώστε να διαπιστωθεί η τεχνολογική τους επάρκεια.
«Το τελευταίο που θέλουμε είναι να χαθεί χρόνος με κάποιον υποψήφιο που να ισχυρίζεται ότι μπορεί να υλοποιήσει το project και στην πραγματικότητα να πρόκειται για μαθητευόμενο μάγο. Σε καμία περίπτωση δεν θα ρισκάρουμε την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της ΟΠΑΠ.
Από το σημείο αυτό και πέρα, όσοι από τους συμμετέχοντες κριθεί ότι πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, θεωρείται αυτόματα πως έχουν προεπιλεγεί για τη συνέχεια του διαγωνισμού.
Με το πέρας της συγκεκριμένης φάσης, όσοι προεπιλεγούν θα κληθούν να έλθουν στην Αθήνα και να παρουσιάσουν τις προτεινόμενες λύσεις τους. Εκεί, θα υπάρξει η δυνατότητα να παραμείνουν για λίγες ημέρες στα κεντρικά κτίρια του Οργανισμού ώστε να κατανοήσουν «εκ των έσω» τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τον Οργανισμό και να τους δοθεί η οποιαδήποτε διευκρίνιση από τα αρμόδια στελέχη.
Δεύτερη φάση
Το επόμενο και σημαντικότερο σκέλος του διαγωνισμού περιλαμβάνει τη δημοσιοποίηση της τεχνικής και οικονομικής προκήρυξης (RFP – request for proposal). Εδώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να καλύψουν τα ζητήματα της τεχνικής προσφοράς που θα δoθεί από τον ΟΠΑΠ, διαδικασία η οποία θα αξιολογηθεί με βαθμολόγηση από την αρμόδια επιτροπή και με συνδυασμό ορισμένων επιπλέον κριτηρίων (τύπου go – no go). Αντίστοιχα θα καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά, για την οποία ενδέχεται να υπάρξει δυνατότητα δεύτερου bid.
Πέραν της προμήθεια λογισμικού, εξοπλισμού και υπηρεσιών υλοποίησης, το έργο ζητά την εκπαίδευση, θέση σε παραγωγική λειτουργία, συντήρηση, τεχνική διαχείριση συστημάτων (system administration), διαχείριση εφαρμογών (application administration) και την υποστήριξη της επιχειρησιακής λειτουργίας τόσο των παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που ήδη διεξάγονται, όσο και αυτών στα οποία ενδέχεται να δραστηριοποιηθεί η ΟΠΑΠ μελλοντικά.
Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου ή Ιουλίου του 2011
Πηγή:CAPITAL