Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ αρνητικών εκτιμήσεων για τη μελλοντική κερδοφορία του ΟΠΑΠ προκάλεσε μεγάλη πτώση στην τιμή
της μετοχής τις προηγούμενες ημέρες, διαμορφώνοντας χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία και κάνοντας πιο εύκολη την πώληση του οργανισμού. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από την αγορά, αφού είναι η δεύτερη φορά που με αφορμή κάποιες ειδήσεις επηρεάζεται αρνητικά η τιμή της μετοχής, η οποία -ας σημειωθεί- είχε ανέβει σημαντικά. Τυχαίο; Παράγοντες της αγοράς δείχνουν με το δάχτυλο αυτή τη σύμπτωση.
Ο πίνακας μας δίνει τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΟΠΑΠ Α.Ε. για τη μελλοντική πορεία των οικονομικών μεγεθών (τα στοιχεία περιλαμβάνονται στις παρουσιάσεις που κάνει η εταιρεία στους υποψήφιους επενδυτές).
Αυτά τα νούμερα θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για να αποδώσουν κάτι πιο σημαντικό: πώς μπορεί το κράτος να κοντύνει μια υπερ-κερδοφόρα εταιρεία (με διάφορους τρόπους, αυξάνοντας το φόρο, κάνοντας επενδύσεις που αργούν να αποδώσουν κ.λπ.).
Τα καθαρά κέρδη που τώρα προβλέπει η διοίκηση του ΟΠΑΠ για το 2013 και για το 2014 είναι μόλις 116 και 127 εκατ. ευρώ αντίστοιχα ή περίπου το 1/5 των κερδών που είχε ο οργανισμός το 2011 και παλιότερα. Μάλιστα, το 2008 τα καθαρά κέρδη ήταν 728 εκατ. ευρώ. Και να σκεφθεί κανείς ότι ο ΟΠΑΠ ξόδεψε την περίοδο 201 ΙΣΟΙ 3 περί τα 1,3 δισ. ευρώ για να «αγοράσει» ευκαιρίες ανάπτυξης (VLT’s, παράταση μονοπωλίου, λαχεία).
Τώρα, ο χρόνος επιστροφής στα κέρδη του 2011 (537 εκατ. ευρώ) τοποθετείται το 2021 (533 εκατ. ευρώ).
Αυτά τα νούμερα βέβαια είναι σημερινές εκτιμήσεις, οι οποίες για τόσο μεγάλο διάστημα είναι εξαιρετικό παρακινδυνευμένες. Και αυτό από μόνο του είναι ένα θέμα που εγείρει κάποια ερωτήματα. Πώς n διοίκηση προβαίνει σε τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις: Βέβαια, το ίδιο το κράτος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Δηλαδή, θα μπορούσε να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση και να μειώσει τους φόρους, δίνοντας αβάντα και αφήνοντας περιθώρια για μεγαλύτερα κέρδη στον επενδυτή που θα πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
Διαβάστε το άρθρο «Πώς μπορεί το Δημόσιο να Χειραγωγήσει την πορεία μιας εταιρείας» στην πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ