Ολοταχώς προς πώληση του 29% από ίο 34% των μέτοχων που κατέχει στην ΟΠΑΠ Α.Ε. βαδίζει το ελληνικό Δημόσιο.
Συμφωνά με τους σχεδιασμούς, υπολογίζεται πως σε ένα χρόνο στον Οργανισμό θα υπάρχει ιδιώτης ιδιοκτήτης, ενώ το Δημόσιο θα κρατήσει το 5%, που είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρηθεί ο μονοπωλιακός του χαρακτήρας.
Κι ενώ οι μνηστήρες για την απόκτηση της πιο υγιούς και κερδοφόρας επιχείρησης του ελληνικού Δημοσίου αυξάνονται και πληθύνονται, «πονοκέφαλο» αποτελεί το τίμημα στο οποίο θα πρέπει να πουληθεί το 29% των μετοχών. Ποσά 400-500 εκατομμυρίων ευρώ που ακούγονται και αντιστοιχούν στη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής μάλλον είναι έξω από την πραγματικότητα, καθώς αυτά τα ποσά είναι τα κέρδη μιας και μοναδικής χρονιάς για την ΟΠΑΠ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι -χρονιά βαθιάς ύφεσης- τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 537 εκατομμύρια ευρώ και το μέρισμα που εισέπραξε το ελληνικό Δημόσιο ανήλθε σε 78 εκατομμύρια. Πέρα από αυτά, όμως, υπάρχουν και σημαντικές υπεραξίες στον Οργανισμό, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν.
Για παράδειγμα, ο ΟΠΑΠ έχει εξασφαλίσει μέχρι το 2030 την επέκταση του μονοπωλίου του, ενώ έχει την αποκλειστικότητα στη διαχείριση των VTts. για τα οποία εκτιμάται πως μέσα στην επόμενη πενταετία ίσως και να κάνουν τζίρους μεγαλύτερους των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, ο Οργανισμός ετοιμάζεται να επεκταθεί και στο διαδίκτυο, προσφέροντας τα παιχνίδια του μέσω ίντερνετ, ενώ συμμετέχει στην Κοινοπραξία για τη διεκδίκηση των Κρατικών Λαχείων μαζί με την Intratot, τη Lottomatica και τη Scientific Games. Όλα αυτά δημιουργούν πολύ μεγάλες υπεράξιες, που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν. ανεβάζοντας αρκετά ψηλότερα τον πήχη όσον αφορά την τιμή πώλησης.
Διαβάστε το άρθρο: «Πονοκέφαλος» η τιμή πώλησης του ΟΠΑΠ, στην πηγή: 1-2-Χ