Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Πόλεμος για τη “φραγή” στον online τζόγο

Πόλεμος για τη “φραγή” στον online τζόγο

από
Μόνο 3 λεπτά

“Φραγή” στους μη (προσωρινά) αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο μπαίνει από σήμερα,

έπειτα από απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Όσες εταιρείες δεν έχουν λάβει προσωρινή αδειοδότηση και παραβλέψουν την απαγόρευση συνεχίζοντας να προσφέρουν υπηρεσίες και να διαφημίζονται στην ελληνική αγορά, θα αντιμετωπίσουν βαρύτατες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων, την επιβολή προστίμου για κάθε ημέρα παράνομης λειτουργίας το οποίο μπορεί να φθάνει και τις 500 χιλ. ευρώ ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης, ενώ οι παραβάτες θα ενταχθούν αυτόματα στη «μαύρη» λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής.

Η ΕΕΕΠ έχει ζητήσει από τους παρόχους υπηρεσιών internet να εμποδιστεί η πρόσβαση στους ιστοτόπους των παροχών, ενώ έχει ζητηθεί και η απαγόρευση στις τράπεζες να επιτρέπουν τις συναλλαγές με τους παίκτες και με τους παρόχους τυχερών παιγνίων που θα ενταχθούν στην ίδια μαύρη λίστα.

Αντιδρούν

Η απαγόρευση εντάσσεται στην εφαρμογή του νόμου για την ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα και την προστασία του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των μεγάλων εταιρειών του online τζόγου και των ενώσεών του, οι οποίες έχουν κινηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. προς την ακύρωσή της.

Αναλυτικά, η Remote Gambling Association (RGA), η μεγαλύτερη ένωση επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχηματισμού παγκοσμίως που αντιπροσωπεύει εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού και παροχής λογισμικού, προχώρησε σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από την European Gaming and Betting Association-EGBA.

Ποιά είναι η βασική τους ένσταση; Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που υπάρχει ήδη προσφυγή κατά του νόμου (4002/11) για την ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα αλλά και κατά του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ στα επίγεια και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια. H RGA, μάλιστα, απέστειλε και στην ΕΕΕΠ επιστολή (στις 29/11) με την οποία εκφράζει τις ενστάσεις της για την απόφαση αυτή.

Η Επιτροπή από την πλευρά της απάντησε στην ένωση επιχειρήσεων διαδικτυακού στοιχηματισμού τρεις ημέρες αργότερα πως θα μπορούσαν όσες εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα να είχαν συμμετάσχει στην ενδιάμεση αδειοδοτική περίοδο. Ακόμη, ότι με την απόφασή τους να μην το πράξουν, ανταγωνίζονται με αθέμιτο τρόπο όσες εταιρείες το έπραξαν. 

Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, περί τις 24 εταιρείες έλαβαν προσωρινή άδεια δραστηριοποίησης στην εγχώρια διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών, στο πλαίσιο του νόμου 4002/2011. Έτσι, σήμερα εταιρείες όπως η Vistabet, η Βet Victor, η Μybet, η Goalbet και η Sportingbet, μεταξύ άλλων, συνεχίζουν να διαφημίζουν και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες παίκτες. Αντίθετα, σε εταιρείες όπως η Betfair, η William Hill, η Betclic και άλλες, δεν υπαρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν στοιχήματα από πελάτες με ελληνική ΙΡ. Ερώτημα  βέβαια, υπάρχει για το έως πότε θα συνεχίσει να ισχύει η προσωρινή άδεια που έλαβαν οι 24 αυτές εταιρείες…. 

Σε κάθε περίπτωση, οι ιντερνετικοί πάροχοι επιμένουν πως οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις ελληνικές αρχές παραβαίνουν τη νομοθεσία της ΕΕ. Υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της υπεροχής των νόμων της Ε.Ε, στην περίπτωση που πάροχοι από άλλα κράτη-μέλη, δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν εθνική άδεια, υπό τους συμβατούς νόμους της Ε.Ε., δεν μπορούν να δεχθούν κυρώσεις, κάτι που έχει αποφασιστεί επανειλημμένως από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU), στις υποθέσεις Placanica και πιο πρόσφατα στις Engelmann και Costa and Cifone.

Ήδη, όπως αναφέρθηκε, έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες ζητώντας την παρέμβαση της Κομισιόν, σχετίζοντας μάλιστα τις κινήσεις τους αυτές με την πώληση του ΟΠΑΠ καθώς αναφέρουν ότι «οι συγκεκριμένες ενέργειες αποτελούν μια άστοχη προσπάθεια παράβλεψης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προκειμένου να ενισχυθεί η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ». Μένει να φανεί η αντίδραση της ΕΕΕΠ και της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες παρέμβουν, όπως μεταφέρεται, στην συγκεκριμένη απαγόρευση


Διαβάστε το άρθρο «Πόλεμος για τη “φραγή” στον online τζόγο» στην Πηγή:www.capital.gr Του Νίκου Χρυσικόπουλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ