Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Ποιο είναι το νέο «στοίχημα» του ΟΠΑΠ

Ποιο είναι το νέο «στοίχημα» του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Με ελάχιστα πρώτα δείγματα του «νέου προσώπου του» ως μια ιδιωτική πλέον εταιρεία, ο ΟΠΑΠ σχεδόν έξι μήνες μετά την ιδιωτικοποίηση του, συνεχίζει να βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, με την καινούργια διοίκηση του να σχεδιάζει προσεκτικά και εκ νέου τη στρατηγική των επόμενων ετών.
Η Emma Delta, που αποτελεί πλέον το στρατηγικό επενδυτή του οργανισμού και η διοίκησή της, με επικεφαλής τον κ. Καμίλ Ζιγκλέρ, φαίνεται πως δεν βιάζονται να μετατρέψουν τον ΟΠΑΠ σε μια ανταγωνιστική και επιθετική εταιρεία στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών. Αντιθέτως, έξι μήνες μετά, με συντηρητικά βήματα και αποχή από τα φώτα της δημοσιότητας -τουλάχιστον αυτής που είχε συνηθίσει τόσα χρόνια ο οργανισμός- η νέα διοίκηση προσπαθεί να ολοκληρώσει την εσωτερική αναδιοργάνωσή της.

Οι πρώτες γραμμές στη νέα σελίδα που γύρισε στην ιστορία του ο οργανισμός, αφορούν κυρίως αποχωρήσεις πλήθους στελεχών, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν οικειοθελείς και την τοποθέτηση νέων προσώπων σε επίμαχες θέσεις μέσα στον οργανισμό.
Ο νέος Τσέχος πρόεδρος και επικεφαλής του οργανισμού, στην πρεμιέρα του με τους οικονομικούς αναλυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα, δεν δίστασε να τους ενημερώσει ότι το business plan που είχε παρουσιάσει η προηγούμενη διοίκηση αλλά και η σχετική στρατηγική που είχε οδηγήσει στην εκπόνησή του, τροποποιούνται, τουλάχιστον ως προς το χρονοδιάγραμμα.
Η επόμενη ημέρα λοιπόν για τον οργανισμό εξακολουθεί να έχει τις προκλήσεις και το όραμα των τελευταίων δύο διοικήσεων, με αρκετές όμως καθυστερήσεις.

Προτεραιότητα για το νέο μέτοχο αποτελεί η αξιοποίηση της άδειας διαχείρισης των κρατικών λαχείων και η «επανεμφάνιση» του στιγμιαίου λαχείου, η οποία βάσει των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων θα έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει.
Στη συνέχεια ο οργανισμός θα συνεχίσει με το πολυσυζητημένο έργο των VLTS, το οποίο όμως πλέον μετατίθεται χρονικά για το τέλος της φετινής χρονιάς, τη στιγμή που με βάση το αρχικό πλάνο θα έπρεπε να είχαμε ήδη δει τις πρώτες αίθουσες με τα παιγνιομηχανήματα. Αυτή την περίοδο πληροφορίες αναφέρουν πως παράλληλα με την εσωτερική αναδιοργάνωση και τη νέα οργανωτική δομή που προωθείται, διευθυντικά στελέχη διερευνούν τους μελλοντικούς τους συνεργάτες, τόσο στον τομέα του Διαδικτύου, όσο και στον τομέα των παιγνιομηχανημάτων.

Ο νέος ιδιωτικός ΟΠΑΠ φαίνεται όμως ότι θα δώσει αρκετό βάρος και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, με τον κ. Ζίγκλερ να αναφέρει ότι έχουν ήδη αρχίσει επαφές με προμηθευτές προκειμένου να αναθεωρηθούν ορισμένες συμβάσεις, ενώ εξοικονόμηση κόστους αναμένεται να υπάρξει και από την επικείμενη εσωτερική αναδιοργάνωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιδιώτες κύριοι μέτοχοι του οργανισμού έχουν μπροστά τους ένα αρκετά δύσκολο έργο. Η αγορά πλέον είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και με το Διαδίκτυο να κυριαρχεί στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών, ο οργανισμός καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της online δραστηριότητας, ενώ η μάχη εναντίον του μονοπωλιακού του καθεστώς θα συνεχίσει να είναι έντονη.

Η αλλαγή

Η ιστορική ημερομηνία για τον ΟΠΑΠ ήταν η 12η Αυγούστου της περασμένης χρονιάς, όταν η κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα της ιδιωτικοποίησης του με την υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση του 33% των μετοχών του στην Emma Delta, υπογραφή που έδωσε τέλος σε ένα μαραθώνιο σκληρών διαπραγματεύσεων. Το τίμημα ανήλθε στα 652 εκατ. ευρώ και σίγουρα δεν ήταν το υψηλότερο δυνατό, δεδομένης της οικονομικής θέσης της εισηγμένης.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλη μια ημερομηνία σταθμός, αυτή της 30ής Ιουλίου, όταν είχε υπογραφεί η σύμβαση για τα κρατικά λαχεία που αποτέλεσε το σοβαρότερο εμπόδιο στις τριμερείς συνομιλίες μεταξύ ΤΑΙΓΙΕΔ, ΟΠΑΠ και Emma Delta. Μετά τη διάθεση του τελευταίου πακέτου μετοχών του οργανισμού, ο ΟΠΑΠ γύρισε οριστικά σελίδα, ενώ η αρχή της αποκρατικοποίησες του είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2001, όταν ο οργανισμός πήρε για πρώτη φορά το δρόμο για την τότε «Σοφοκλέους».

Το πρώτο πακέτο των μετοχών που διατέθηκε, λίγους μήνες μετά την επίσημη ένταξη της χώρας μας στο ευρώ, αντιστοιχούσε στο 5,36% των μετοχών και η τιμή διάθεσης ήταν 5,5 ευρώ ανά μετοχή. Με συνολικά έσοδα 90 εκατ. ευρώ, η πρώτη μετοχοποίηση στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, όπως και οι επόμενες που ακολούθησαν. Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 2002. η διάθεση του 18.9% απέφερε έσοδα 508 εκατ. ευρώ, ενώ η ανταπόκριση των επενδυτών σε Ελλάδα και εξωτερικό είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί η συνδυασμένη προσφορά κατά 3,8 φορές.

Οι επιτυχημένες δημόσιες εγγραφές συνεχίστηκαν με επόμενο σημείο σταθμό τον Ιούλιο του 2003. με την πώληση του 24,4% και έσοδα 736 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο του 2005, με τη διάθεση του 16,44%, με συνολικά έσοδα 1,26 δισ. ευρώ.Η τιμή διάθεσης της μετοχής στην τελευταία μετοχοποίηση είχε διαμορφωθεί στα 21,73 ευρώ.
Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών από την πρώτη μετοχοποίηση έως την τελευταία, το ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε 2,6 δισ. ευρώ, διαθέτοντας το 66% του οργανισμού. Μετά και την οριστική πώληση τον περασμένο Αύγουστο συνολικά το ελληνικό Δημόσιο έχει συγκεντρώσει από την πλήρη μετοχοποίηση του οργανισμού το ποσό των 3.25 δισ. ευρώ.

Οι μετοχοποιήσεις

Απρίλιος 2001: Διατίθεται το 5.36% των μετοχών με τιμή διάθεσης 5,5 ευρώ ανά μετοχή. Έσοδα για το Δημόσιο 90 εκατ. ευρώ.
Ιούλιος 2002: Πώληση του 18,9% με έσοδα 508 εκατ. ευρώ.
Ιούλιος 2003: Διάθεση του 24,4% με συνολικά έσοδα 736 εκατ. ευρώ.
Ιούλιος 2005: Πωλείται το 16,44%. με τιμή διάθεσης της μετοχής στα 21,73 ευρώ. Εσοδα 1,26 δισ. ευρώ.
30 Ιουλίου 2013: Υπογράφεται η σύμβαση για τα κρατικά λαχεία.
12 Αυγούστου 2013: Υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση του 33% των μετοχών στην Emma Delta.
Η πλήρης μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ αποφέρει συνολικά στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 3,25 δισ. ευρώ.

Της Μελίνας Καλαμπόκα

Διαβάστε το άρθρο “Ποιο είναι το νέο «στοίχημα» του ΟΠΑΠ” στην πηγή ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ