Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ποιο αόρατο χέρι εμπόδιζε όλες τις διοικήσεις;

Ποιο αόρατο χέρι εμπόδιζε όλες τις διοικήσεις;

από
Μόνο 4 λεπτά

Ποιο αόρατο χέρι εμπόδιζε όλες τις διοικήσεις να προχωρήσουν στο διαδικτυακό στοίχημα, με συνέπεια να χαθούν έσοδα από τζίρο ύψους 5 δισ. ευρώ, ετησίως επί περίπου 10 χρόνια; Το υπουργείο Οικονομικών πάει να μοιράσει άδειες,ενώ το δικαίωμα για διαδικτυακό στοίχημα ανήκει μονοπωλιακά στον Οργανισμό από το 2000 μέχρι το 2020

 Η ανάπτυξη του ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό στοίχημα αποτελεί, αν μη τι άλλο, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για την πορεία του Οργανισμού, είτε παραμείνει το δημόσιο ο μεγαλομέτοχος είτε όχι. Κι αυτό γιατί ο Οργανισμός σ’ αυτό το σημαντικό θέμα έχει χάσει πολλά χρόνια.

Στην τελευταία Γ.Σ. των μετόχων της ΟΠΑΠ Α.Ε. ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Σπανουδάκης, τόνισε πως η διοίκηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει δυναμικά και στο διαδίκτυο. Και βέβαια έστω και καθυστερημένα ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να κινηθεί.

Διότι, βάσει μονοπωλίου, ο ΟΠΑΠ μέχρι το 2020 έχει το δικαίωμα να διατηρεί τον πλήρη έλεγχο. Όλες, όμως, οι διοικήσεις φέρουν σημαντική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έκαναν τόσα χρόνια το παραμικρό βήμα. Λες και κάποιο αόρατο χέρι τούς εμπόδιζε να προχωρήσουν και άφησαν να χαθούν έσοδα από τζίρο περί τα 5 δισ. ευρώ ετησίως για περίπου 10 χρόνια, όπως έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών ότι παίζονται στο διαδίκτυο. Τις διαχρονικές ευθύνες των διοικήσεων, αλλά και των πολιτικών τους προϊσταμένων, ουσιαστικά παραδέχτηκαν και τα στελέχη του ΟΠΑΠ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης σε όλα τα πηγαδάκια που στήθηκαν στον λιτό μπουφέ (ένεκα κρίσης;).

 Πάντως στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ η διοίκηση και ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου δεν… πέτυχαν να συνεννοηθούν.

Η «ασυνεννοησία» που παρουσιάσθηκε στην πρώτη γενική συνέλευση της νέας διοίκησης στον ΟΠΑΠ εμφανίσθηκε και προχθές, αφού ο εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου έθεσε δύο βέτο στις αποφάσεις της διοίκησης του Οργανισμού:

 Το πρώτο αφορά στη μείωση των αμοιβών του Δ.Σ. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ πρότεινε οι αμοιβές για το 2011 να ανέλθουν σε 349.000 ευρώ, μειωμένες κατά 37% σε σχέση με το 2010, αλλά ο εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου έθεσε βέτο ζητώντας περαιτέρω περικοπή των αμοιβών κατά 20%.

Το δεύτερο αφορούσε στον διορισμό δεύτερης ελεγκτικο-λογιοτικής εταιρείας για τη διανυόμενη χρήση. Ο ΟΠΑΠ κατόπιν πρόχειρου διαγωνισμού επέλεξε την PwC, αλλά ο εκπρόσωπος του Δημοσίου απαίτησε να τοποθετηθεί επίσης η εταιρεία KPMG και μάλιστα οι δύο εταιρείες να μοιραστούν την αμοιβή που είχε προκαθοριστεί για την πρώτη. Λες και κάποιοι στα υπουργεία καίγονται για να βγάλουν. .. μεροκάματο και σε άλλη εταιρεία.

 Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτό το ζήτημα έχουν να κάνουν αναμφίβολα και με τη σύμβαση ΟΠΑΠ-Ιντραλότ με τις επεκτάσεις και τις παρατάσεις που ισχύουν από το 2007 και έχει μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Μήπως στην αναβλητικότητα των διοικούντων να εκμεταλλευτούν το μονοπώλιο στο διαδίκτυο, ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ο Σ.Κόκκαλης, ο οποίος είχε αποκτήσει ψηφιακή άδεια τηλεοπτικού σταθμού, μέσω του TV Magic (τώρα ονομάζεται sport tv) και όλη η πιάτσα γνώριζε τις επιδιώξεις του να αναπτύξει το διαδικτυακό στοίχημα μόλις έσπαγε το μονοπώλιο;

 Άραγε, τόσα χρόνια δεν γνώριζαν τι γινόταν με τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο και δεν προστάτευαν ως όφειλαν τα συμφέροντα του Οργανισμού, δηλαδή και τα δημόσια έσοδα;

 Η δικαιολογία που ακόμη προβάλλουν, ότι δήθεν οι πράκτορες διαφωνούσαν, μάλλον δεν στέκει, καθώς θα μπορούσαν πολύ εύκολα να λύσουν το θέμα με το να δώσουν ένα κίνητρο στους πράκτορες να πωλούν αυτοί τις κάρτες προπληρωμένης χρέωσης, ή να επιτρέψουν τον διαδικτυακό τζόγο μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών εντός των πρακτορείων.

Λύσεις πάντα υπάρχουν, αλλά για όλες τις διοικήσεις του Οργανισμού ισχύει αυτό που λέει η παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πέντε μέρες κοσκινίζει». Προφανώς, όλοι απέφευγαν το… ζύμωμα επιτρέποντας στους «γάτους» να κάνουν παιχνίδι! Σε κάθε περίπτωση για την τοποθέτηση του Γ. Σπανουδάκη περί ενεργειών για το στοιχηματισμό στο διαδίκτυο ισχύει το «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Σύμμαχος

«Δεν θα ξεκινήσουμε από το μηδέν την επέκταση των δραστηριοτήτων μας στο διαδίκτυο. Βρισκόμαστε σε διαδικασία επιλογής της κατάλληλης λύσης.
Το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί μια από τις προτεραιότητες για τον όμιλο». Αυτές είναι οι δηλώσεις του Γ. Σπανουδάκη, πριν από λίγες ημέρες περιγράφοντας σε επενδυτές το πλέον φιλόδοξο σχέδιο του Οργανισμού:

την είσοδο σε ένα ταχύτατο αναπτυσσόμενο κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς τυχερών παιχνιδιών, για το οποίο όμως ο ΟΠΑΠ ελάχιστα πράγματα γνωρίζει! Εξ ου και η ειλημμένη απόφαση για συνεργασία -χωρίς να αποκλείεται και μετοχική επέκτασή της- με στρατηγικό εταίρο.

Σενάρια και πληροφορίες αναφέρουν πως, μεταξύ των εταιρειών που εξετάζονται για να υπάρξει συνεργασία, είναι και δύο σχήματα ισραηλινών συμφερόντων, τα οποία διατηρούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τη διοίκηση του Οργανισμού. Τα σενάρια για το ενδεχόμενο σύμπραξης του ΟΠΑΠ με τις ισραηλινές επιχειρήσεις ήλθαν στην επιφάνεια μετά και το ταξίδι του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου (στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται -μαζί με το ΥΠΟΙΚ- ο ΟΠΑΠ) αλλά και της διοίκησης του Οργανισμού στο Ισραήλ, μια επίσκεψη που εντάσσεται στο ευρύτερο πνεύμα διερεύνησης του αντικειμένου και «προσέγγισης» των δύο χωρών σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

 Παράταση στις απολογίες

Νέα τροπή παίρνει η δικαστική έρευνα της για την απ’ ευθείας ανάθεση μέσω παράτασης της σύμβασης ΟΠΑΠ-Ιντραλότ του 2007, μετά από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η εταιρεία Glory, του κ. Κτωρίδη, ο οποίος αναφέρεται στο αδίκημα της φοροδιαφυγής της Ιντραλότ, μέσω της Ιντραλότ Ιντερνάσιοναλ, δεδομένου ότι όποιες αμοιβές φορολογούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.

 

Η σύμβαση του ΟΠΑΠ έγινε με την Κοινοπραξία των εταιρειών Ιντραλότ και Ιντραλότ Ιντερνάσιοναλ. Η κατηγορία βαρύνει όλους τους διοικούντες τον ΟΠΑΠ από το 2000 έως και σήμερα, δεδομένου ότι ο κ. Κτωρίδης θεωρεί πως όλοι γνώριζαν για τη φοροδιαφυγή. Μάλιστα ως κατηγορία η φοροδιαφυγή αυτή είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο ισχυρισμός από πρώην και νυν διοικούντες είναι ότι «η σύμβαση με την Κοινοπραξία είχε φυσικό επακόλουθο την διπλή φορολόγηση και αυτό δεν αποτελεί φορολογική παράβαση. Όλοι οι αρμόδιοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τα λογιστήρια, που είχαν συμφωνήσει με την διαδικασία».

Οι εμπλεκόμενοι ενημερώθηκαν για τη μηνυτήρια αναφορά, την οποία και παρέλαβαν και φυσικά τους δόθηκε ο εύλογος χρόνος για να τη μελετήσουν και να την εντάξουν στα απολογητικά τους υπομνήματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι βαρύτατες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του Οργανισμού, Σ. Κωστάκος, Χ. Χατζηεμμανουήλ, ο Σ. Νειάδας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ιντραλότ Κ. Αντωνόπουλος και τα μέλη της επιτροπής που παραιτήθηκαν με συνέπεια να βγει άγονος ο διαγωνισμός και να οδηγηθούμε στην απ’ ευθείας ανάθεση.

 Πηγή: ΑΠΟΨΗ- Μιχάλης Κουτσάκος

Η προθεσμία κατάθεσης δόθηκε μέχρι τη Δευτέρα 23/5.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ