Ανεξαρτήτως της συζήτησης και των επιχειρημάτων περί ρύθμισης ή μη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, μονοπωλίου του ΟΠΑΠ ή όχι, παραχώρησης αδειών σε ιδιώτες και απελευθέρωσης του διαδικτυακού τζόγου,
υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: σε μια περίοδο που καταβάλλεται μια άνευ προηγουμένου ανατροπή μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ιδιωτικοποιούνται δημόσια γη και οργανισμοί, το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει 32 χιλιάδες ευρώ το μήνα και συνολικά μέχρι σήμερα 27 εκατ. ευρώ (!), γιατί δεν έχει ακόμη καταφέρει να εναρμονίσει το εγχώριο θεσμικό πλαίσιο με το κοινοτικό και να άρει τους περιορισμούς του ν.3037/2002 περί απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.
Τη στιγμή που τα φρουτάκια ζουν και βασιλεύουν ανεξέλεγκτα σε καφενεία και άλλους χώρους ανά την επικράτεια υπό την κρατική ανοχή, το ίδιο το κράτος, εδώ και δύο περίπου χρόνια, βρίσκεται σε διαδικασία ρύθμισης της εγχώριας αγοράς τυχερών παιχνιδιών, κάτι που στην Ισπανία έχουν ήδη ολοκληρώσει αν και ξεκίνησαν μετά την Ελλάδα. Το σχέδιο νόμου, έπειτα από διαβούλευση μηνών και δύο τουλάχιστον τροποποιήσεις –που μεταφράζονται σε επιπλέον καθυστερήσεις– βρίσκεται αυτή την περίοδο στις Βρυξέλλες, έχοντας ήδη βρεθεί στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. (αιτιολογημένη γνώμη εξέφρασε και η Μάλτα).
Το σχέδιο νόμου περιέχει, σύμφωνα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, διατάξεις που αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία και ζητούνται εκ νέου αλλαγές. Σύμφωνα με την European Gaming and Betting Association διατάξεις που ενδεχομένως να αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αφορούν, μεταξύ άλλων, την απαίτηση οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού που διαθέτουν άδεια από την ΕΕ να ιδρύονται στην Ελλάδα, την απαίτηση για ύπαρξη τραπεζικών εγγυήσεων από τράπεζα που έχει ιδρυθεί στην Ελλάδα και τον περιορισμό του αριθμού των διαθέσιμων αδειών. Πλέον, η περίοδος διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια παρατάθηκε για τις 7 Αυγούστου.
«Πεταμένα λεφτά»
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το νόμο 3037/2002 περί απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών που κρίθηκε ότι αντιβαίνει άρθρα (28, 43, 49) της Συνθήκης και την Οδηγία 98/34/ΕΚ.
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει πρόστιμο, κατ΄ αποκοπήν, ύψους 3 εκατ. ευρώ και 31.536 ευρώ ημερησίως στο λογαριασμό «Ιδιοι Πόροι της Ευρωπαϊκής Κοινότητας» για κάθε ημέρα που δεν συμμορφώνεται με την Καταδικαστική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά τα «φρουτάκια» και ειδικότερα την ελεύθερη εγκατάσταση και λειτουργία τους.
Με απλούς υπολογισμούς, δηλαδή, η υπόθεση αυτή έχει κοστίσει στη χώρα 3 εκατ. ευρώ κατ΄αποκοπή και 31.536 ευρώ κάθε μέρα από τις 4-6-2009 μέχρι σήμερα, δηλαδή περί τα 27 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για «λεφτά πεταμένα από το παράθυρο» όπως είχε αναφέρει στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2010 ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης. Μας περισσεύουν, άλλωστε…
Διαβάστε την πηγή του άρθρου: CAPITAL