Σε πινγκ – πονγκ μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και γενικής εισαγγελίας εξελίσσεται ο χειρισμός της συμφωνίας του κράτους με τον ΟΠΑΠ και της ανάκτησης των όποιων απολεσθέντων εσόδων.
Από τη μια η εκτελεστική εξουσία ζητά τη συμβουλή του γενικού εισαγγελέα για τις επόμενες της ενέργειες. Από την άλλη ο γενικός εισαγγελέας επισημαίνει ότι το ζήτημα έχει να κάνει με την πολιτική βούληση και ανάλογες εντολές που θα λάβει από τον αρμόδιο υπουργό.
Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απάντησε χθες σε πρόσφατη επιστολή του γενικού εισαγγελέα ζητώντας του να λάβει μέτρα για ανάκτηση απωλεσθέντων ποσών, αφήνοντας στην κρίση του Κώστα Κληρίδη κατά πόσο αυτό είναι νομικά εφικτό.
Με αυτό τον τρόπο, ο υπουργός οικονομικών φαίνεται να ρίχνει για ακόμα μια φορά το γάντι στο γενικό εισαγγελέα, με τον οποίο διαφωνεί ως προς την άποψη του ότι η διακρατική συμφωνία εφαρμόζεται λανθασμένα εδώ και 14 χρόνια.
Χ. Γεωργιάδης: Ανάκτηση απολεσθέντων ποσών
Ο κ. Γεωργιάδης με επιστολή του ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου, απαντά σε γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου, με την οποία ο κ. Κληρίδης είχε υποδείξει πως τα επόμενα βήματα της κυπριακής Δημοκρατίας στο εν λόγω θέμα, εναπόκεινται στην πολιτική βούληση του υπουργού και σε ανάλογες οδηγίες.
Παρά το ότι ο γενικός εισαγγελέας επιμένει πως η νομική ερμηνεία ουσιωδών όρων της συμφωνίας εδώ και 14 χρόνια, ήταν λανθασμένη, ο κ. Γεωργιάδης στην απάντηση του επαναλαμβάνει ότι το γενικό λογιστήριο ως η αρμόδια αρχή έχει κατ’ επανάληψη επιβεβαιώσει την ορθότητα των ποσών που αποδίδονται στο κράτος.
«Σας καλώ όπως προχωρήσετε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στη λήψη μέτρων για ανάκτηση απολεσθέντων ποσών, σε περίπτωση βέβαια που θεωρείτε ότι αυτό είναι νομικά εφικτό», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.
Τονίζει παράλληλα, ότι η κάθε ενέργεια πρέπει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον αλλά και το κύρος και την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητά όπως ενημερώνεται για τις όποιες ενέργειες του γενικού εισαγγελέα, δηλώνοντας ότι είναι δεδομένη η ετοιμότητα των υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών για συνεργασία.
Ρόλος βουλής και γεν. λογιστηρίου
Σε σχέση με το ενδεχόμενο τερματισμού της συμφωνίας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αυτό αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης που δεν σχετίζεται με την ερμηνεία και εφαρμογή της διακρατικής συμφωνίας αλλά με την ανάγκη διασφάλισης του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος, μέσω της ρύθμισης των παιχνιδιών με νόμο.
Παραπέμποντας για ακόμα μια φορά στη βουλή, επισημαίνει ότι η απόφαση θα υλοποιηθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη βουλή στις 4 Νοεμβρίου 2016.
Αναφορικά με τις πληρωμές προς το κράτος στην περίοδο που μεσολαβεί μέχρι τον τερματισμό της διακρατικής συμφωνίας ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι θεωρεί δεδομένο πως το γενικό λογιστήριο θα λάβει υπόψη τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα και θα ενεργήσει ανάλογα.
Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός ελεγκτής κατά τη συζήτηση του θέματος στη βουλή είχε αναφέρει ότι το κράτος χάνει έσοδα περίπου €1 εκ. τον μήνα από την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας.
Ο ΟΠΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη, με την οποία χαρακτηρίζει ανακριβείς τους ισχυρισμούς περί μη καταβολής των οφειλόμενων ποσών στην Κυπριακή Δημοκρατία με βάση τη διακρατική συμφωνία.
Διαβάστε το άρθρο “Πινγκ –πονγκ υπουργού με εισαγγελέα για συμφωνία με ΟΠΑΠ” της Μαρίας Χαμπή στην πηγή “www.stockwatch.com.cy”