Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Παίζουν τα ρέστα τους για την πώληση του ΟΠΑΠ

Παίζουν τα ρέστα τους για την πώληση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Μακροπρόθεσμα η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα αποτελέσει μείζονα απώλεια για τα δημόσια ταμεία

και όχι μόνο, καθώς μετά την αποκρατικοποίηση του βασικού χρηματοδότη του αθλητισμού και του πολιτισμού είναι δεδομένο πως κάποια πράγματα θα αλλάξουν.


Φιλέτο…πρώτης τάξεως θεωρείται δικαίως ο ΟΠΑΠ, αφού θα επιφέρει ζεστό χρήμα στο ελληνικό κράτος. Όλοι σημειώνουν ότι μακροπρόθεσμα η επικείμενη ιδιωτικοποίηση θα αποτελέσει μείζονα απώλεια για τα δημόσια ταμεία και όχι μόνο, καθώς μετά την αποκρατικοποίηση του βασικού χρηματοδότη του αθλητισμού και του πολιτισμού είναι δεδομένο πως κάποια πράγματα θα αλλάξουν, αλλά σήμερα θεωρείται σανίδα σωτηρίας για τη βιωσιμότητα άλλων τομέων.


Η πώληση του μετοχικού πακέτου του ΟΠΑΠ είναι κίνηση υψηλού βεληνεκούς
, αφού η μετοχή του είναι από τις ελάχιστες που κρατήθηκαν σε αξιοπρεπή επίπεδα τη στιγμή που το Χρηματιστήριο κατέρρεε.


Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς είναι σχεδόν η μόνη εταιρεία από την πώληση της οποίας το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να αναμένει σοβαρά έσοδα, μολονότι θα είναι ασφαλώς λιγότερα σε σχέση με εκείνα που θα έπαιρνε το Δημόσιο εάν πουλούσε ίο μερίδιο του πριν από δύο χρόνια.


Και επειδή οι αριθμοί αποκαλύπτουν τις περισσότερες φορές την αλήθεια, ο ΟΠΑΠ είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο. Μέσα στην κρίση εμφανίζει κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ και κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 4 δισ. Τα κέρδη ανέρχονται σε πάνω από 700 εκατ. ετησίως, με όφελος ανά μετοχή της τάξης του €1,70.


Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι τα μεγαλοστελέχη διαλαλούν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λοταρία του κόσμου και η πιο κερδοφόρα εισηγμένη επιχείρηση του κλάδου πανευρωπαϊκά. Και αυτό τη στιγμή που δεν έχει ακόμη διαθέσει 35.000 άδειες για παιχνιδομηχανές («φρουτάκια»), διαμορφώνοντας χώρους εγκατάστασης για 820 μικρά καζίνο.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν πρόσφατα τη φορολόγηση, από την πρώτη του νέου έτους, του ΟΠΑΠ με συντελεστή 30% επί των μεικτών κερδών του. Έτσι τερματίστηκε εν όψει της ιδιωτικοποίησης η εκκρεμότητα που υπήρχε σε σχέση με την εναρμόνιση της φορολογίας στην αγορά των παιγνίων, κατ’ επιταγή του ευρωπαϊκών κανόνων. Και πλέον εκτιμάται ότι ο ΟΠΑΠ θα στερείται περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία βέβαια θα εισρέουν στα κρατικά ταμεία. Μέσα στην κρίση ο ΟΠΑΠ εμφανίζει κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ και κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 4 δισ. Τα κέρδη ανέρχονται σε πάνω από 700 εκατ. ετησίως, με  όφελος ανά μετοχή της τάξης του €1,70.


Εκτός από την υψηλή κερδοφορία του, ο ΟΠΑΠ αποτελεί στρατηγική εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου με την έννοια της συμβολής του στον αθλητισμό, τον οποίο χρηματοδοτεί με 55 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ στον πολιτισμό στηρίζει δράσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ ετησίως και ενισχύει το χώρο των ΜΜΕ με 12 εκατ. ευρώ κάθε χρονιά.


Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες για ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση τομέων που θεωρητικά θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερη την οικονομία, ενώ θεωρεί πως με γενναίες αποκρατικοποιήσεις θα δελεάσει επίδοξους επενδυτές από το εξωτερικό και θα στείλει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις.


Η αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, μνημόνευσε μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έλεγε πως «όταν πουλάς με τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις», και αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση θέτοντας διάφορα ζητήματα.


Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί, αλλά μένει να αποδειχθεί ποιοι πραγματικά έχουν το επιχειρηματικό βεληνεκές και, κυρίως, τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αποκτήσουν τον έλεγχο του Οργανισμού. Ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την πώληση ίου 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ ξεκίνησε, αφού με απόφαση της διυπουργικής υπεγράφη συμφωνία μεταβίβασης του 4% που μέχρι πρότινος ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο διατηρώντας καταστατική μειοψηφία.


Πλέον, στο Ελληνικό Δημόσιο απομένει η συμβολική συμμετοχή του 1%.
Η πρώτη προθεσμία για την κατάθεση σχετικών εγγράφων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι η 19η Οκτωβρίου. Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με την επιφύλαξη του δικαιώματος του ΤΑΙΠΕΔ να εισάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.


Στην πρώτη φάση οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ στην δεύτερη όσοι υποψήφιοι επιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.


Στην παρούσα φάση πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον της ελληνικής Intralot, της ιταλικής Lottomatica, της αμερικανικής Scientific Games, της βρετανικής Camelot καθώς και εγχώριων επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης και ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος. Πέραν αυτών, δεν αποκλείεται και αυτόνομη συμμετοχή μεγάλων ξένων ομίλων από ΗΠΑ και Ευρώπη, όπως οι Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Apollo και Apax Partners.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται από το 1958 στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την οργάνωση, λειτουργία και διεξαγωγή συγκεκριμένων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Το 2000 παραχωρήθηκε στην ΟΠΑΠ ΑΕ το αποκλειστικό δικαίωμα να διέπει 13 τυχερά παίγνια στην Ελλάδα για 20 χρόνια.


Η παραχώρηση παρατάθηκε πρόσφατα για άλλα 10 χρόνια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2030.
Επιπροσθέτως ο ΟΠΑΠ κατέχει την αποκλειστική δεκαετή άδεια για τη λειτουργία 35.000 παιχνιδομηχανών, από τα οποία 16.500 θα διαχειρίζεται ο ίδιος, ενώ ια υπόλοιπα 18.500 θα τα διαχειρίζονται παραχωρησιούχοι του.


Διαβάστε το άρθρο «ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥΣ» στην  πηγή: PRESSING

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ