Πλήρης ανατροπή προμηνύεται στο ζήτημα των τεχνολογικών παροχών της Ελληνικά Λαχεία με την άφιξη των νέων ιδιοκτητών του ΟΠΑΠ στην Κηφισού.Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του τοπίου έχει ξεκινήσει.
Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των τυπικών εγκρίσεων της σύμβασης αποκρατικοποίησης από τη Βουλή και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο νέος Ceo Καμίλ Ζίγκλερ, μαζί με ηγετική ομάδα 15 επιλεγμένων στελεχών θα αναλάβει τις τύχες του Οργανισμού. Από εκεί και πέρα και σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα θέματα που θεωρεί ανοιχτά η Emma Delta θα μπουν στο τραπέζι.
Από τα πρώτα είναι το ζήτημα των Λαχείων, όπου η κοινοπραξία έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή της να ανατρέψει συμβάσεις που δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά βάρη στον ΟΠΑΠ, αλλά και να διορθώσει όποιες από τις καταστατικές προβλέψεις της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. δημιουργούν συνθήκες ομηρίας για τον Οργανισμό παρά το γεγονός ότι είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας με 67%. Ωστόσο επέλεξε να κάνει τις ενέργειές της μετά την έγκριση της σύμβασης από τη Βουλή, που προωθήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ψηφίστηκε χθες, εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.
ΤΑ SUPPLY AGREEMENTS
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του νομικού επιτελείου της Emma Delta βρίσκονται τα supply agreements της Intralot και της Scientific Games, για τα οποία πέτυχαν ποσοστό 3,3% επί του τζίρου, κάτι που η ίδια η σημερινή διοίκηση του ΟΠΑΠ κατά τις ανταλλαγές εξώδικων του προηγούμενου διαστήματος είχε χαρακτηρίσει -σε εξώδικο της προς την Intralot «μη έννομο και πέραν της χρηστής διοικητικής πρακτικής».
Παρά ταύτα και υπό την πίεση κυρίως του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, οι συμβάσεις προμήθειας εγκρίθηκαν μαζί με την κύρια σύμβαση. Αυτή ήταν άλλωστε η πάγια τακτική της πλευράς Κόκκαλη και Αμερικανών προκειμένου να βάλουν τα λεφτά για την κεφαλαιοποίηση της Ελληνικά Λαχεία και να συμφωνήσουν να συγκροτηθεί το Δ.Σ. της εταιρίας.
Οι συμβάσεις προμήθειας είναι έξι, εκ των οποίων οι τρεις αφορούν τις Intralot-SG και οι υπόλοιπες τρεις τον ίδιο τον ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, η Scientific Games μέσω μιας σύμβασης θα αναλάβει την εκτύπωση του Στιγμιαίου Λαχείου (Ξυστό), ενώ η Intralot, μέσω δύο συμβάσεων θα παράσχει τεχνολογική υποστήριξη και υπηρεσίες διαχείρισης αποθεμάτων (logistics), ενώ ο ΟΠΑΠ μέσω τριών συμβάσεων αναλαμβάνει υπηρεσίες ανάπτυξης δικτύου πωλήσεων, την παροχή υπηρεσιών λογιστηρίου και τη νομική υποστήριξη.
Με βάση το διαχωρισμό που έγινε και παρά τις προειδοποιήσεις της Emma Delta οι δύο εταίροι μειοψηφίας (έχουν από 16,5%) θα μοιραστούν το 3,3% (από 1,65%), ενώ ο ΟΠΑΠ (παρότι ελέγχει το 67%) για τις τρεις συμβάσεις θα πάρει 1,7%.
Με βάση τις προβολές του business plan της Ελληνικά Λαχεία, ο ετήσιος τζίρος της υπολογίζεται στα 850 εκ., που σημαίνει ότι για τα 12 χρόνια που θα διαρκέσει η σύμβαση παραχώρησης Κόκκαλης και Αμερικανοί θα μοιραστούν 342 εκ. ευρώ, ποσά διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με τη διεθνή πρακτική.
Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ EMMA
Αυτό δεν γίνεται δεκτό από την Emma Delta, η οποία φέρεται αποφασισμένη να κινηθεί κατ αρχήν συναινετικά, αλλά αν χρειαστεί και με νομικό μέσα. Με βάση την τελική συμφωνία, όπως υποστηρίζεται από πλευράς της σημερινής διοίκησης του ΟΠΑΠ, τα supply agreements διαχωρίστηκαν μεταξύ Intralot και SG προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το αντικείμενο τους, υπήρξαν βελτιώσεις και κυρίως έχουν ενσωματωθεί «ασφαλιστικές δικλείδες», που δίνουν τη δυνατότητα στους νέους βασικούς μετόχους του Οργανισμού, να διαπραγματευθούν τροποποιήσεις. Έτσι, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εγκατάσταση του νέου επιτελείου στην Κηφισού οι δύο προμηθευτές εταίροι να κληθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σε περίπτωση αδιεξόδου θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει προσφυγή με νομικά μέσα και με κεντρικό επιχείρημα την οικονομική ζημία που προκαλείται στον ΟΠΑΠ.
Κομβικό ρόλο στην επιχειρηματολογία της Emma παίζει η πρόταση της Lottomatica, που κατατέθηκε την ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης της Ελληνικά Λαχεία, με την οποία προσφέρθηκε να αναλάβει τη δουλειά των συμβάσεων προμήθειας με το 50% του κόστους, δηλαδή με 171 εκ. που σημαίνει ισοϋψές όφελος για τον ΟΠΑΠ, πρόταση που εξετάστηκε, αλλά παραπέμφθηκε στις καλένδες για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση.
Όλα αυτά δικαιολογούν πάντως και τις πληροφορίες για το μπαράζ πιέσεων που ασκήθηκαν για την κατοχύρωση των συμφερόντων των δύο εταιριών. Όπως λέγεται μάλιστα, υπέρ της αμερικανικής εταιρίας ασκήθηκε παρέμβαση προς την κυβέρνηση τόσο από τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σμιθ, όσο ακόμη και από τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζ.
Διαβάστε το άρθρο “Ώρα ανατροπών για τα λαχεία” στην πηγή DEAL NEWS