Προθεσμία ζήτησε και έλαβε μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου η Emma Delta προκειμένου να απαντήσει στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για κατάθεση Βελτιωμένης προσφοράς για το 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ. Οι εκπρόσωποι του fund ενημέρωσαν τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος προκειμένου οι Βασικοί μέτοχοι του επενδυτικού σχήματος να σταθμίσουν τα δεδομένα και να τοποθετηθούν απέναντι στην πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ.
Υπενθυμίζεται ότι το Emma Delta κατέθεσε πρόταση ύψους 622 εκατ ευρώ για το 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ που παραχωρεί το δημόσιο Με Βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ο ανεξάρτητος αποημητής που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ για να αποτιμήσει το ποσοστό που παραχωρεί το δημόσιο έθεσε τον πήχη στα 650 εκατ ευρώ, ενώ οι σύμβουλοι της ιδιωτικοποίησης στα επίπεδα των 615 εκατ ευρώ Να σημειωθεί ότι το Emma Delta είναι fund το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jin Smejc και Γιώργο Μελισσανίδη, ενώ συμμετέχει και η ιταλική Lottomatica)
Η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που προκαλεί η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, οι καταγγελίες για «στημένη διαδικασία πώλησης ενός κερδοφόρου οργανισμού», η υιοθέτηση τοποθετήσεων που συγκρίνουν την Ελλάδα με τη Βόρεια Κορέα για τον τρόπο που διενεργούνται οι διαγωνισμοί παραχώρησης κρατικών assets και οι απειλές περί ακύρωσης των σχετικών συμβάσεων σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ρίχνουν ξανά Βαριά τη σκιά τους στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων, εγχώριων και ξένων, επενδύσεων.
Η νέα προθεσμία που ζήτησαν οι μέτοχοι του fund Emma Delta, του μοναδικού διεκδικητή για το προς παραχώρηση 33% της ΟΠΑΠ, προκάλεσε σκεπτικισμό σε κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ Το εγχείρημα της εμβληματικής αυτής αποκρατικοποίησης λειτουργεί ως ακρογωνιαίος λίθος για την χάραξη στρατηγικής σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, με το στοίχημα που έχει αναληφθεί να είναι πολύ μεγάλο σε όλα τα επίπεδα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο Γίρι Σμετς. ο Τσέχος επενδυτής, ο οποίος συμμετέχει στο fund που διεκδικεί τον ΟΠΑΠ, μπορεί να έχει αποκτήσει μια επαφή με την ελληνική πραγματικότητα μέσω της συμμετοχής του στην Τράπεζα Πειραιώς, επίσης μπορεί το PPF να έχει εξετάσει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα και να έχει αποκτήσει εμπειρία από διαγωνιστικές διαδικασίες στην Ελλάδα (συμμετέχει μαζί με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ), ωστόσο η πολεμική που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα κατά της πώλησης του ΟΠΑΠ και κατά του υποψήφιου αγοραστή έχει δημιουργήσει προβληματισμό.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη το θέμα της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει.
Οι αριθμοί
«Η ΟΠΑΠ ΑΕ ίσως χρειαστεί μια δεκαετία για να επιστρέψει στα επίπεδα κερδοφορίας του 2008, της καλύτερης ιστορικά χρονιάς του. Ιδιαίτερα το 2013 και το 2014 θα είναι μια δύσκολη διετία, εξαιτίας της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών στη χώρα και της μεταβατικής περιόδου που διέρχεται η εταιρεία», ανέφερε η διοίκηση του Οργανισμού μόλις προ λίγων εβδομάδων στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.
Από τα 728 εκατ ευρώ το 2008, πέρυσι η χρονιά έκλεισε με καθαρή κερδοφορία 505 εκατ ευρώ, ενώ για το 2013 η εκτίμηση της εταιρείας (όπως αναφέρθηκε στις παρουσιάσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές) τοποθετεί την κερδοφορία στα 116 εκατ. ευρώ (και στα 127 και 213 εκατ ευρώ για το 2014 και 2015 αντίστοιχα).
Τι σημαίνουν όλα αυτά, Πως ενόψει της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, το δημόσιο φρόντισε «Βρέξει-χιονίσει» να εισπράττει πολύ περισσότερα από όσα εάν ο Οργανισμός παρέμενε υπό τον έλεγχο του. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, για τη χρήση του 2012 το δημόσιο έχει λαμβάνειν ποσό 112 εκατ. ευρώ από φόρους, ενώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2013 με το ειδικό φορολογικό καθεστώς εισέπραξε ήδη φόρο 85 εκατ ευρώ! Δηλαδή, το δημόσιο όχι μόνο αναπληρώνει την απώλεια των εσόδων που έχει από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ και από το μέρισμα που θα εισέπραττε ως μέτοχος, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα έσοδα.
Υπολογίζεται, δηλαδή, πως στο διάστημα της «χρυσής» πενταετίας για τον ΟΠΑΠ και γενικότερα για τον τζόγο στην Ελλάδα, ία άμεσα έσοδο του κράτους από το φόρο εισοδήματος και το μέρισμα προσεγγίζουν το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ, όταν έως το 2016 το δημόσιο θα εισπράξει άνω των 2,2 δισ ευρώ μόνο μέσω της φορολόγησης των παλιών και νέων παιχνιδιών και του τιμήματος για την πώληση του 33%, ανεξαρτήτως της κερδοφορίας του Οργανισμού Και όλα αυτά, όταν το ελληνικό δημόσιο έχει συμφωνήσει να λάβει συνολικά 1,12 δισ. ευρώ, ήτοι
• 375 εκατ ευρώ από την επέκταση του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ (συγκεκριμένων αριθμολαχείων και παιχνιδιών πρόγνωσης αθλητικών γεγονότων) έως το 2013.
• 560 εκατ. ευρώ για τη 10πή άδεια εγκατάστασης και εκμετάλλευση 35 000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στην Ελλάδα. Από αυτά 474 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν άμεσα με την υπογραφή της σύμβασης και το υπόλοιπο ποσό των 86 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί το Νοέμβριο του 2013
• 190 εκατ. ευρώ για την άδεια των Κρατικών Λαχείων. Ο ΟΠΑΠ συμμετέχει με 70% στην κοινοπραξία που απέκτησε τη 1 θετή άδεια
Διαβάστε το άρθρο «Προβληματισμός για την παράταση» στην πηγή: ΚΟΣΜΟΣ