Η απόφαση για την πώληση της ΟΠΑΠ Α. Ε. αποτελεί πλέον γεγονός, όμως τα ερωτηματικά που συνοδεύουν το πωλητήριο
δεν είναι και λίγα. Ένα από αυτά τα ερωτηματικά αφορά το αντίτιμο πώλησης του ποσοστού του 29% και τη σχέση του με τα υφιστάμενα και μελλοντικά έσοδα που θα είχε το ελληνικό δημόσιο από τα μερίσματα του 29%. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και το καθεστώς που θα λειτουργεί π εταιρεία. Η ανακοίνωση της πώλησης έγινε λίγα 24ωρα πριν το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφανθεί για το μονοπώλιο μετά από προσφυγή ιδιωτικών εταιρειών και κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αν π αιφνίδια ανακοίνωση έχει σχέση με την απόφαση.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το 2005 σύμφωνα με την οποία η ΟΠΑΠ Α.Ε δεν ανήκει στις εταιρείες δημοσίου συμφέροντος και για αυτόν ακριβώς το λόγο υπογράφτηκαν συμβάσεις και ιδρύθηκαν θυγατρικές στη συνέχεια. Και το Συμβούλιο Επικρατείας πριν από τέσσερα χρόνια δεν διαπίστωσε λειτουργία της εταιρείας σύμφωνα με τα όσα ορίζει το δημόσιο συμφέρον και όπως αυτό περιγράφεται στο κοινοτικό δίκαιο, όμως δεν πήρε καμιά απόφαση. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο μέλλον, το δεδομένο είναι ότι εδώ και δέκα χρόνια η ΟΠΑΠ Α.Ε. λειτουργεί και προστατεύεται σαν εταιρεία δημοσίου συμφέροντος και επομένως τίθεται ουσιαστικό θέμα για τις συμβάσεις που υπέγραψε.
Στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι η εταιρεία λειτούργησε μονοπωλιακά κατά παράβαση των νόμων σε όλο αυτό το διάστημα, τότε ανοίγει και πλήθος άλλων ζητημάτων με απρόβλεπτες εξελίξεις. Εκτός από το θέμα του μονοπωλίου και ερωτηματικά ποιο θα είναι το καθεστώς της επόμενης μέρας, ερωτηματικά συνοδεύουν και τα όσα θα ισχύουν στο δίκτυο πωλήσεων και στο κατά πόσο θα διατηρηθεί, θα μεταβληθεί ή θα ενισχυθεί αριθμητικά το υπάρχον δίκτυο των πρακτορείων.
Στις εξελίξεις για την απόφαση της πώλησης αναφέρεται δημοσίευμα των «Νέων» που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ την επόμενη Τετάρτη ανακοίνωσε ξαφνικά χθες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η ανακοίνωση ήλθε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και μοιράστηκε στα ελληνικά και στα διεθνή ΜΜΕ την ώρα που Βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.
Ο στόχος της επίσπευσης της διαδικασίας πώλησης είναι να σταλεί μήνυμα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο (αλλά και στους διεθνείς επενδυτές) ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι η “έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίαςγια την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ”.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αποτιμώντας τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, εκτιμούν ότι δύσκολα θα συγκεντρωθούν 700-800 εκατ. ευρώ από την πώληση του 29%.
Γι” αυτό θα επιδιώξουν το τίμημα να μην είναι σε μετρητά αλλά σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα αποκτήσει ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ σε τρέχουσες τιμές στη δευτερογενή αγορά όπου κυμαίνονται στο 1/5 της ονομαστικής τιμής, με αποτέλεσμα με ένα ποσό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ να σβηστεί χρέος πάνω από 3 δια. ευρώ».
Διαβάστε το άρθρο «Πωλητήριο με πολλά ερωτηματικά» στην πηγή: KINGBEΤ