Νέα ανατροπή στο εγχείρημα πώλησης του ΟΠΑΠ φέρνει η κλιμάκωση της αβεβαιότητας αναφορικά με το μονοπώλιο του
Οργανισμού, έπειτα από την απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε προδικαστικό ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσφυγή μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών.
Αν και η προσφυγή ήταν γνωστή, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να αποφανθεί επί του θέματος το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, εντείνει την αβεβαιότητα των υποψηφίων επενδυτών και ανατρέπει ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, αναδεικνύοντας ένα σενάριο για μια μακροχρόνια μίσθωση του ΟΠΑΠ έναντι τιμήματος που δεν θα απέχει σημαντικά από αυτό που προβλέπονταν για την παραχώρηση του 33% του Οργανισμού.
Καθώς ο πήχης χαμηλώνει, στο παιχνίδι μπαίνουν μνηστήρες οι οποίοι φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν την επιρροή που διαθέτουν, προκειμένου να μεταβάλλουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στην κούρσα για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ υπέρ τους. Στην προσπάθεια αυτή, συμμάχους διαθέτουν εκδοτικά συγκροτήματα που απολαμβάνουν σημαντικής οικονομικής στήριξης μέσω του ΟΠΑΠ με τη μορφή χορηγιών και διαφημιστικών κονδυλίων και πολιτικά συμφέροντα που είτε φιλοδοξούν να αποκτήσουν, είτε διαθέτουν επί μακρόν ερείσματα στις αποφάσεις για τη διαχείριση των κονδυλίων της εταιρείας.
Μίσθωση
Αντί, λοιπόν, πώλησης, προτάσσεται το εξής: μακροχρόνια μίσθωση του Οργανισμού και παραχώρηση του μάνατζμεντ, για περίοδο 20 25 ετών, με ένα τίμημα που προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει το ποσοστό του (34%) στο μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο και θα μπορέσει να αξιοποιήσει μετά την λήξη της συμφωνίας. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζεται, και η κυβέρνηση εμφανίζει ένα σημαντικό έσοδο στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων και των συμφωνηθέντων με τη Τρόικα, και εξευμενίζονται όσοι μιλούν για “ξεπούλημα” του ΟΠΑΠ στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Το εγχείρημα, ωστόσο, αντιμετωπίζει υπερβολικά μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που η κυβέρνηση δεχόταν να μεταβάλλει τον σχεδιασμό της. Η Τρόικα δεν συζητάει καν το σενάριο μιας μίσθωσης καθώς θεωρεί ότι μετά τις τράπεζες πρέπει να κόψει τις υπόγειες γέφυρες του χρήματος από και προς τον ΟΠΑΠ, ώστε να μειωθεί η ισχύ μιας επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ, στην οποία καταλογίζει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Στην κυβέρνηση έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους πως η πώληση του ΟΠΑΠ δεν είναι μια απλή αποκρατικοποίηση, κάτι που εκδηλώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Το τελεσίγραφο της Τρόικας δεν επιδέχεται παρερμηνειών, κάτι που καθιστά τη λύση της μίσθωσης ανεδαφική, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
Διαβάστε το άρθρο: ΟΠΑΠ – Πιέζουν οι «μεγάλοι» για αλλαγή στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, στην πηγή: ΚΟΣΜΟΣ